Marko Šuler in Zlatan Ljubijankič sta prvič v karieri postala pokalna zmagovalca, Šuler je predtem izgubil kar tri finale, Ljubijankič pa enega. Foto: EPA
Marko Šuler in Zlatan Ljubijankič sta prvič v karieri postala pokalna zmagovalca, Šuler je predtem izgubil kar tri finale, Ljubijankič pa enega. Foto: EPA
Klemen Lavrič (Sturm)
Takole so navdušeni navijači Sturma odnesli Klemna Lavriča, ki je bil spomladi pravo odkritje graškega moštva. Foto: EPA
Četrti z leve v zadnji vrsti
Kje med italijanskimi prvaki je Rene Krhin? V Serii A je 19-letni Slovenec v petih nastopih odigral 82 minut. Foto: Reuters
Branko Ilič
Branko Ilič je zaradi propada FC Moskve v začetku marca postal član moskovske Lokomitve, kjer je prvi nastop dočakal na zadnji tekmi pred odmorom zaradi svetovnega prvenstva, kamor se Rusija ravno po slovenski zaslugi ni uvrstila. Foto: MMC RTV SLO
Anton Žlogar in Samir Handanovič
Anton Žlogar, ki je nekoliko nepričakovano ni bil uvrščen niti na seznam 30 kandidatov, je, potem ko je z Omonio osvojil naslov ciprskega prvaka, prestopil v novinca v prvi ligi Alki iz Larnake. Foto: MMC RTV SLO

Pred 50 tisoč gledalci na stadionu kralja Baudoina (nekdanji Heysel) se je v finalu pomeril še tretji reprezentant Dejan Kelhar, ki pa je s Cercle Bruggeem ostal praznih rok. Kaa Gent je do tretjega belgijskega pokala prišel z izidom 3:0. V obrambi "bizonov" se je vso tekmo trudil Marko Šuler, ki je za eno izmed akcij bil tudi nagrajen s skandiranjem navijačev. Na drugi strani je bil Kelhar med najboljšimi igralci Cercla vse do konca tekme, ko je Gent povsem nadigral presenečenje pokalnega tekmovanja.

"Zlajo" podal za končni izid
Srečanje se je prelomilo ravno po vstopu Zlatana Ljubijankiča v igro v 72. minuti. Leye je v 87. minuti podvojil prednost Genta, končni izid pa je v 93. minuti po podaji "Zlajota" postavil Grondin. Potem ko je Gent pred tednom drugič v zgodovini postal belgijski podprvak, kar je najboljša prvenstvena uvrstitev "bizonov", so v soboto osvojili še prvo lovoriko po letu 1984.

Po Katancu "scudetto" Krhinu in Belcu
Med 30 kandidati za nastop v dresu Slovenije na svetovnem prvenstvu se lahko z naslovom prvaka pohvali le trojica. Medtem ko sta Dare Vršič in Aleksander Rajčevič slavila s Koprom v slovenskem prvenstvu, pa je do edine tuje zvezdice prišel Rene Krhin. Mladi vezist, ki se resda ni pretirano naigral, je z Interjem postal prvak Serie A. V kadru črno-modrih je bil letos kot tretji vratar še drugi mladi Slovenec Vid Belec, ki pa ni je vselej obsedel na tribuni.

Za mlada Slovenca pa še ni konec sezone, v soboto bosta odpotovala v Madrid kot del odprave Interja, ki se bo na Santiagu Bernabeu z Bayernom pomerila v finalu prestižne Lige prvakov!

Birsov strah pred poškodbo
Drugo sezono se priložnost igranja v Ligi prvakov ponuja tudi Valterju Birsi, katerega Auxerre se je po dramatični končnici francoskega prvenstva prebil do končnega 3. mesta in s tem kvalifikacij za Ligo prvakov 2010/11. AJA je bil v 90. minuti tekme v Sochauxu še na 5. mestu, ko je Cedric Hengbart zabil za zmago z 2:1. Birsa, ki se je po lastnih besedah preveč bal poškodbe tik pred mundialom, je bil zamenjan v 59. minuti obračuna proti moštvu, ki je Šempetrčana pred leti pripeljalo v Francijo.

Wisla spomladi zapravila poljski naslov
Ne najbolj zadovoljen s spomladanskim delom sezone je zagotovo Andraž Kirm. Ko je krilni vezist okrepil krakovsko Wislo, se je izredno hitro uveljavil kot eden izmed najboljših tujcev v poljskem prvenstvu. Po slabem štartu v drugi del prvenstva se je Kirm preselil na klop, od koder je dobival priložnost le še kot rezervist. Wisla je zapravila veliko prednost, ki je znašala tudi 12 točk in v predzadnjem krogu se je na prvo mesto prebil Lech Poznan. V zadnjem krogu je Kirmova Wisla znova remizirala, Lech pa je tako po 17 letih znova postal prvak Poljske.

Lavrič odgovoril z golom za lovoriko
Matjaž Kek
med trideseterico, ki se bo na testiranjih in pripravah potegovala za 23 mest (20 igralcev in 3 vratarji), ni povabil nekdanjega kapetana Slovenije Klemna Lavriča, ki ima za seboj izjemno uspešno pomlad. V dresu graškega Sturma je Trbovljčan znova našel strelsko formo, a prava nagrada za preporod je prišla v nedeljo v finalu avstrijskega pokala.

Na stadionu ob Vrbskem jezeru v Celovcu sta se pomerila Sturm in Magna iz Dunajskega Novega mesta. Vse do 81. minute je bil izid 0:0, ko je Samir Muratović z leve poslal predložek v kazenski prostor, kjer je bil v skoku najvišji slovenski napadalec, ki je nato z glavo natančno ustrelil diagonalno in tako le ukanil rojaka v vratih Magne Saša Fornezzija, ki je predtem že zaustavil dve lepi priložnosti Lavriča. Sturm je tako prišel do prve lovorike po letu 1999!

Vas zanima, kako in koliko so igrali preostali slovenski "legionarji"?
Spremljajte in sodelujte v forumu na Mojem spletu v rubriki "Slovenci v tujih klubih", kjer uporabnik dule04 skrbno beleži nastope slovenskh nogometašev.

Kdo je pustil najgloblji vtis?
Z izjemo Interjevih mladcev so "nogometne ladje" s tem koncem tedna zaplule v vode svetovnega prvenstva. Drug teden bomo predstavili letošnje klubske predstave in učinek slovenskih nogometašev, ki se bodo takrat že potili na pripravah v Brunicu na južnem Tirolskem .

Lavričev gol za pokalno slavje Sturma


SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA - širši seznam 30 igralcev za SP 2010
Ime PriimekKlub (država)TekmeIgralni čas
Opombe
VRATARJI
Jasmin HandanovičMantova (ITA)Crotone - Mantova 2:2/zunaj postave
Samir HandanovičUdinese (ITA)Lazio - Udinese 3:1/kartoni; 15. mesto
Aleksander ŠeligaSparta Rotterdam (NIZ)Excelsior - Sparta 0:0;
Sparta - Excelsior 1:1
/;
/
na klopi; na klopi - izpad v 2. ligo
Jan KoprivecGallipoli (ITA)Reggina - Gallipolli 2:1/na klopi
BRANILCI
Mišo BrečkoKöln (NEM)konec sezone/13. mesto

Boštjan Cesar

Grenoble (FRA)Marseille - Grenoble 2:0/zunaj postave;
20. mesto - izpad
Branko IličLokomotiva MoskvaSpartak Nalčik - Lokomotiva 1:1;
Lokomotiva - Amkar 2:0
/;
vso tekmo
na klopi;
debi v dresu Lokomotive, v 46.
Bojan JokičChievo (ITA)Chievo - Roma 0:2vso tekmo/; 16. mesto
Dejan KelharCercle Brugge (BEL)Cercle B. - Gent 0:3 (P)vso tekmoporaz v pokalu Belgije
Matej Mavrič RožičKoblenz (NEM)konec sezone/17. mesto v 2. ligi
Marko ŠulerGent (BEL)Cercle B. - Gent 0:3 (P)vso tekmozmaga v pokalu Belgije
Elvedin DžiničMaribor (SLO)Drava - Maribor 0:1;
Maribor - Interblock 1:0
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/; 2. mesto
Suad FilekovičMaribor (SLO)Drava - Maribor 0:1;
Maribor - Interblock 1:0
/;
vso tekmo
kartoni;
v 40.; 2. mesto
Aleksander RajčevičLuka Koper (SLO)Koper - Domžale 1:3;
Nafta - Koper 1:2
/;
/
zunaj postave;
zunaj postave; PRVAK
VEZISTI

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Sochaux - Auxerre 1:2do 59. minute/; 3. mesto
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Cracovia - Wisla 1:1;
Wisla - Odra 1:1
od 41. minute;
od 80. minute
/;
/; 2. mesto
Andrej KomacMaccabi Tel Aviv (IZR)Maccabi - Ašdod 2:0/na klopi; 3. mesto
Robert Koren (c)West Bromwich (ANG)konec sezone/2. mesto v 2. ligi
Rene KrhinInter (ITA)Siena - Inter 0:1/zunaj postave; PRVAK
Aleksander RadosavljevičLarissa (GRČ)konec sezone/8. mesto
Dalibor StevanovičVitesse (NIZ)konec sezone/14. mesto
Mirnes ŠišičPAS Giannina (GRČ)konec sezone/15. mesto - izpad
Dare VršičLuka Koper (SLO)Koper - Domžale 1:3;
Nafta - Koper 1:2
vso tekmo;
vso tekmo
v 81. za 1:3,v 82.;
/; PRVAK
Darjan MatičRapid Bukarešta (ROM)Brasov - Rapid 1:1vso tekmo/; 7. mesto
NAPADALCI
Zlatko DedičBochum (NEM)konec sezone/17. mesto - izpad
Zlatan LjubijankičGent (BEL)Cercle B. - Gent 0:3 (P)od 72. minutepodal za 3:0; zmaga v pokalu Belgije
Milivoje NovakovičKöln (NEM)konec sezone/13. mesto
Nejc PečnikNacional (POR)konec sezone/7. mesto
Miran BurgičAIK Solna (ŠVE)Elfsborg - AIK 4:0;
17. 5.: AIK - Atvidaberg
do 77. minute;
?
/;
tekma v ponedeljek
Tim MatavžGroningen (NIZ)konec sezone/8. mesto
SELEKTOR Matjaž Kek