Andres Iniesta se skupaj s soigralci po naslovu evropskega prvaka zdaj veseli še naslova svetovnega. Foto: Reuters
Andres Iniesta se skupaj s soigralci po naslovu evropskega prvaka zdaj veseli še naslova svetovnega. Foto: Reuters
Bert van Marwijk, Howard Webb
Bert van Marwijk je po finalnem obračunu nekaj besed namenil tudi glavnemu sodniku Howardu Webbu. Foto: Reuters

Vezist Barcelone je v 116. minuti odločil finale mundiala v Južni Afriki in skupaj s Španijo postal nesmrten. Igra Špancev morda res ni bila najučinkovitejša, toda v pomembnih trenutkih so dosegali pomembne zadetke. S tem so postali prva evropska reprezentanca, ki je naslov svetovnega prvaka osvojila zunaj stare celine.

Za uspeh porabili vse atome moči
"To je bila zelo težka tekma," je po tekmi dejal španski selektor Vincente del Bosque, ki je dosegel in presegel prejšnjega selektorja Luisa Aragonesa. Sklenil je: "Imamo fantastične nogometaše. Lahko bi dosegli še en zadetek ali dva, toda mislim, da je rezultat povsem pravičen. To je zame zelo, zelo dragocen trenutek in seveda sem zelo ponosen." Španski junak Iniesta je še pristavil: "To je neverjetno! Nepredstavljivo! Za ta uspeh smo porabili vse atome moči. Občutka, ko postaneš svetovni prvak v nogometu se enostavno ne da opisati. Trdo delo iz zadnjih nekaj let je bilo poplačano, zdaj bomo uživali vsak trenutek tega uspeha."

Van Marwijk: Šport je krut!
"Zelo smo razočarani. Tri, štiri minute do konca ... in potem izgubiš. Še vedno sem prepričan, da bi nam tudi z igralcem manj uspelo tekmo popeljati do 11-metrovk in zmagati - a usoda je hotela drugače," je povedal nizozemski selektor Bert van Marwijk. Ob naslednjih vprašanjih novinarjev je samo ponavljal: "Šport je krut." V domovini je nepregledna množica v Amsterdamu popolnoma na tleh, mnogi še vedno ne dojamejo, kaj se je pravzaprav zgodilo. Mnogi se občutka ob golu Inieste zlepa ne bodo mogli otresti, kar nekaj pa je tudi takšnih, ki so poraz športno priznali. "Zelo sem razočaran, toda zmage si nismo zaslužili," je denimo povedal 33-letni navijač Chris Schreve.