Dejal je, da Fifa lahko ta sredstva razdeli, ker je "zdrava in trdna". "Fifa ni v krizi, nogomet je," je poudaril Infantino. "Imamo denar, ker v naši novi Fifi denar ne izginja, ampak gre tja, kamor mora. Vedno bomo vedeli, kam gre denar," se je tudi na prejšnje vodstvo s Seppom Blatterjem na čelu, ki ga je zamajala in odnesla korupcija, malce navezal Infantino.

Predsednik Mednarodne nogometne zveze Švicar Gianni Infantino.
Predsednik Mednarodne nogometne zveze Švicar Gianni Infantino. "Imamo denar, ker v naši novi Fifi denar ne izginja, ampak gre tja, kamor mora. Vedno bomo vedeli, kam gre denar," pravi Infantino. Foto: EPA

Vsaka članica bo dobila 1,27 milijona evrov
Pri Fifi so pojasnili, da je za pomoč zaprosilo že več kot 150 članic. Vsaka nacionalna zveza bo do januarja 2021 dobila 1,27 milijona evrov pomoči, od tega mora biti približno 425.000 namenjenih za ženski nogomet. Nacionalne zveze lahko zaprosijo tudi za brezobrestna posojila do dobrih štirih milijonov evrov, ki jih lahko uporabijo za različne aktivnosti, kot je nov zagon tekmovanj. "To ne bo rešilo vseh težav, bo pa pomagalo," je dejal Infantino.

Infantino je še enkrat poudaril, da je nedolžen, kar zadeva povezave s kriminalistično preiskavo v Švici, ko se je skrivaj srečeval z zdaj že nekdanjim generalnim tožilcem Michaelom Lauberjem. Sestanki so potekali v letih 2016 in 2017, kar so razkrili švicarski preiskovalci, ko so preiskovali obtožbe o korupciji v Fifi, ki so odnesle Infantinovega predhodnika Blatterja. Pri tem naj bi šlo tudi za to, na kakšen način sta Rusija in Katar dobila organizacijo svetovnih prvenstev 2018 in 2022.

Leta 2015 strupena Fifa umrla. To je nova Fifa.
"Povsod ali skoraj povsod so ljudje prepričani, da je to nova Fifa. Leta 2015 je bila strupena in je umrla. Želel sem osvoboditi Fifo teh strupenih starih navad. Sestanki so bili namenjeni temu, da definirajo novo Fifo in pojasnijo, da je nova Fifa precej oddaljena od stare,"
poudarja Infantino. "To je nova Fifa. Proces, da smo prišli do tu, je bil boleč in še vedno so sile, ki nas hočejo povleči v temo preteklosti. Ampak ni poti nazaj," je Infantino delegatom prek spleta slikovito položaj orisal in dodal, da se je zato tudi srečal z ameriškim tožilcem Williamom Barrom. Ameriške oblasti namreč vodijo preiskavo o korupciji nekdanjih nogometnih in Fifinih ljudi, nekaj so jih aretirali leta 2015 v Zürichu tik pred takratnim kongresom.

Po tokratnem pa je priznal, da bi lahko pandemija povzročila težave pri kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Prav tako je dodal, da bodo zaradi istih razlogov morda morali prestaviti klubsko SP v Katarju prihodnje leto. Nekaj konfederacij je že prestavilo svoje kvalifikacije. "Zaskrbljen sem," je dejal Infantino in nadaljeval, da je to resna težava in da so odvisni od zdravstvenih oblasti. Kvalifikacije so že podaljšali od marca do junija 2022. Dodatno reprezentančno okno so dodali v januar 2022, da bi v teh oknih lahko odigrali po tri tekme in ne več le po dve ter da bi se lahko zgodil tudi scenarij z le po eno tekmo med istima tekmecema in ne običajnima dvema. Opogumlja ga, da je Evropa nadaljevala svoja reprezentančna tekmovanja, sledila pa naj bi ji Južna Amerika prihodnji mesec.

Klubski SP težko decembra, mogoče v začetku januarja
Za klubsko SP letošnjega decembra je dejal, da bo zelo težko obdržati ta termin, glede na to, da ni pričakovati, da bodo končana vsa tekmovanja zaradi covida-19. "Mogoče ga bomo izpeljali na začetku prihodnjega leta," je še povedal predsednik. Ta turnir bo zadnji v zdajšnji obliki s sedmimi klubi, nov format naj bi zaživel prihodnje leto, a so ga preložili na 2022, ker morata biti leta 2021 še evropsko in južnoameriško prvenstvo. Hkrati so na kongresu potrdili tudi to, da bodo v prihodnje lahko tovrstne dogodke izpeljali prek spleta, pa tudi revidiran proračun za obdobje 2019-2022. Fifa je že pred časom sporočila, da pričakuje, da bo imela kljub pandemiji enak dobiček v omenjenem obdobju, kot ga je sprva predvidela.

Spremembe v statutu za pridobitev novega državljanstva
Hkrati pa Fifa verjame, da bo štiriletni načrt vseeno prinesel napovedanih 84 milijonov evrov dobička. Prihodki pri tem so v veliki meri vezani na izvedbo svetovnega prvenstva 2022 v Katarju, s katerim naj bi dobili vsaj 1,3 milijarde evrov. Potrjevali so tudi spremembe v statutu, kar zadeva igranje za državne reprezentance in pridobitve novega državljanstva. Pri slednjem, kar zadeva dolžino stalnega bivanja, so med drugim tri postavke: da lahko igralec dobi novo državljanstvo v primeru, da v ustrezni državi stalno živi tri leta, če je tam začel živeti pred svojim desetim letom; da tam stalno živi pet let, če je začel živeti med desetim in osemnajstim letom; da tam stalno živi pet let, če je začel živeti v državi po svojem osemnajstem letu.

Naslednji, 71. kongres je predviden za prihodnje leto v Tokiu.