Josip Iličić v družbi športnega direktorja Fiorentine Vincenza Guerinija. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Josip Iličić v družbi športnega direktorja Fiorentine Vincenza Guerinija. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Moena
Moena te dni živi z nogometaši Fiorentine. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Moena
Za navijače imajo poleg pripravljalnega stadiona pripravljeno tudi posebno "vas" Viola Village. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Josip Iličić se je predstavil v Dolomitih

Človek bi pričakoval, da je v italijanskih Alpah te dni bolj sveže kot v Sloveniji. A ni. Popoldne je termometer pokazal 34 stopinj Celzija, zato tudi preimenovanje "sale stampa" (sobe za novinarje) pod "šotorom" v "savno stampa" iz ust domačih poročevalcev. Številni so se zbrali v mestecu v dolini Fassa, dobrih 10 kilometrov od Slovencem zelo dobro znanega Predazza, kjer sta medalje na svetovnih prvenstvih v smučarskih skokih osvajala Franci Petek (1991) in Peter Prevc (2013).

Igra Fiorentine mu je bila všeč od prvega trenutka
Iličić je iz rok športnega direktorja Fiorentine Vincenza Guerinija najprej prejel vijolični dres, nato je deset minut odgovarjal na vprašanja novinarjev. Za zdaj še nima številke, saj še ni jasno, katera "cifra" bo pripadla 25-letnemu Kranjčanu. "Njegova" 27 je zasedena, razmišlja o 72.
"Že od vsega začetka, ko sem slišal, da se zame zanima Fiorentina, sem želel oditi v Firence. Zame je Fiorentina najmočnejša ekipa v Italiji. Nogomet, ki ga goji, mi je bil všeč od prvega trenutka,"
je ponovil, kar je že nekajkrat izjavil po prihodu k "Violi" oziroma že pred tem. Klub iz prestolnice Toskane ga je kar nekaj časa vabil k sebi, zatikalo se je pri dogovoru o odškodnini med obema kluboma. 23. julija je bilo ugibanj dokončno konec, ko ga je predsednik Palerma Maurizio Zamparini vendarle spustil s Sicilije.

Prvi cilj je igrati
Njegovi soigralci so se tedaj že teden dni potili na pripravah v Moeni, kjer bodo ostali do četrtka. Jutri popoldne jih čaka še zadnja pripravljalna tekma proti turškemu prvoligašu Gaziantepsporju. Iličić na tem srečanju še ne bo igral, saj ima po pozni pridružitvi ekipi nekoliko prilagojen program treningov. Danes popoldne, denimo, ni treniral, ampak je v bližini opravil fizioterapije. Trening je s tribune spremljalo približno 600 radovednežev.

"Na katerem položaju se vidi pri Fiorentini?" je bilo eno izmed vprašanj za Iličića. "Nerad govorim o položajih. Kamor me bo postavil trener, tam bom igral. Moj prvi cilj je seveda igrati. Najbolj všeč mi je sicer t. i. položaj 'trequartista' (ofenzivni vezist za napadalcem(a), op. a.), a o tem ne odločam jaz. Najmanj pa razmišljam o številu zadetkov," je dejal nekdanji nogometaš Triglava, Britofa, Bonifike, Interblocka, Maribora in Palerma.

Bolj umirjeno kot v Palermu
"Imamo močno ekipo. Tu sta na novo tudi Giuseppe Rossi in Mario Gomez. Moramo storiti korak več kot lani in merimo vsaj na Ligo prvakov,"
je še povedal "Jojo". Njegovi prvi vtisi pri lani četrtouvrščeni ekipi italijanskega prvenstva so za zdaj lepi. Všeč mu je, da se pri trenerju Vincenzu Montelli veliko dela z žogo: "Tu je malo drugače kot v Palermu. Bolj umirjeno je in manj pritiska. V Palermu se res težko živi. Če zamenjaš trenerja vsake tri mesece, je pač tako. Tako ni bilo samo zame, veljalo je za vse igralce."

V taboru Fiorentine je danes udarna novica, da je Milan za Srba Adema Ljajića ponudil 7 milijonov evrov. Lastnik in podpredsednik kluba Andrea Della Valle pravi, da je to premalo, igralec pa mu je tudi izrazil željo, da bi rad ostal v vijoličastem dresu. "Na tržnico bo šel samo v primeru, če ne bo podaljšal pogodbe," trdi Della Valle, ki je včeraj nogometaše znova obiskal tudi v Moeni.
Daljši pogovor z Iličićem boste lahko na MMC-ju prebrali v nedeljo.
Iz Moene,

Josip Iličić se je predstavil v Dolomitih