Prvo ime srečanja v Ljudskem vrtu je bil Dejan Mezga. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Prvo ime srečanja v Ljudskem vrtu je bil Dejan Mezga. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Marcos Tavares
Marcos Tavares je mojstrsko zadel s prostega strela. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Dejan Mezga
Dejan Mezga je bil vpleten pri treh zadetkih Maribora. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Robert Berić
Robert Berić je dosegel četrti gol na tekmi. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Jasmin Handanović
Jasmin Handanović je takole klonil v 92. minuti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ljudski vrt
12.000 gledalcev je poskrbelo za fantastično vzdušje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zadetki s tekme Maribor - Dudelange

Popoln večer pred 12.025 gledalci v Ljudskem vrtu je malenkostno "pokvaril" le zadetek Dudelangea v 92. minuti, ko je Aurelien Joachim kaznoval poigravanje Aleksandra Rajčevića pred svojimi vrati.

Kljub temu bi morala prednost vijoličastih pred povratno tekmo, ki bo v sredo, 8. avgusta, ob 17.00 v Luksemburgu zadoščati za napredovanje. Zmagovalec tega dvoboja se bo že uvrstil v Evropsko ligo, ki pa je seveda le "tolažilna nagrada". Še pred tem namreč bo igral za "sanjsko" Ligo prvakov.

Mezga načel mrežo Dudelangea
Vijoličasti so odlično začeli srečanje in terensko premoč kronali v 13. minuti, ko je bil s prostega strela z leve strani uspešen Dejan Mezga. Prekršek nad Robertom Berićem na robu kazenskega prostora je napravil Jerry Prempeh, Mezga pa je nato mojstrsko izkoristil priložnost. V 19. minuti je Da Mota že premagal Jasmina Handanovića, vendar je sodnik Aleksander Nikolajev zadetek razveljavil zaradi nedovoljenega položaja.

Tudi Tavares v polno s prostega strela
V 38. minuti je občutno boljši Maribor povišal vodstvo - znova s prostega strela. Luksemburžani so 20 metrov od vrat podrli Mezgo, kar je pomenilo prosti strel. K žogi je pristopil Marcos Tavares in jo poslal v levi kot vrat Jonathana Jouberta. Tavaresu je nekoliko "pomagal" eden od gostujočih igralcev, saj je žogi nekoliko spremenil smer. Štiri minute kasneje sta Tavares in Mezga izpeljala izjemno akcijo, kateri je manjkal le zadetek. Preprečil ga je odlični Joubert, ki je najprej ustavil strel Tavaresa, nato pa še Ibraimija.

Mezga še drugič v polno
Drugi polčas vijoličasti ne bi mogli začeti bolje, saj je Mezga že po 71 sekundah povišal vodstvo. Hrvaški vezist je po preigravanju prišel do strela z 18 metrov in natančno zadel za levo Joubertovo vratnico. Vijoličasti so po visokem vodstvu nekoliko "zaprli" tekmo in potrpežljivo čakali na novo priložnost. Dočakali so jo v 77. minuti, ko je Robert Berić po podaji Gorana Cvijanovića s peto Jouberta matiral z natančnim strelom z okoli 25 metrov.

Joachim kaznoval poigravanje Rajčevića
V 84. minuti je Handanovića po strelu najnevarnejšega luksemburškega napadalca Prempeha rešilo stičišče vratnice in prečke. In ko je že kazalo, da bodo Mariborčani v Luksemburg odpotovali s štirimi goli prednosti, je Rajčević nespretno "podaril" žogo Aurelienu Joachimu, ki se je nato sam znašel pred Handanovićem in ga brez težav premagal.

Darko Milanič, trener Maribora: "Za nami je zelo zanimiva tekma, v kateri smo dosegli štiri gole. Z rezultatom smo zelo zadovoljni. Imamo lepo prednost pred povratno tekmo. Sama tekma je bila kar težka, lepa za gledati, z veliko priložnostmi. Na koncu nas je malo zmanjkalo, saj je bila vročina res huda, tudi ritem je bil pravi, evropski. Fantje si zaslužijo čestitke. Dosegli smo boljši izid kot lani proti istemu tekmecu, vemo pa, kaj nas čaka v Luksemburgu."

Didier Philippe, trener Dudelangea: "Videli smo, da je Maribor zelo dobra ekipa. Žal smo hitro dobili dva gola iz prekinitev in slabo začeli tudi drugi polčas. Videli smo tudi, da ima Maribor dobrega vratarja, kar pomeni, da smo imeli svoje priložnosti, a žal zadeli le enkrat. Lahko bi dvakrat. Na domačem terenu bomo naredili vse, da bomo zmagali, a se zavedamo, da bo to izjemno težko."

KVALIFIKACIJE ZA LIGO PRVAKOV
3. PREDKROG, prvaki, prve tekme

MARIBOR - DUDELANGE 4:1 (2:0)
12.025; Mezga 13., 47., Tavares 38., Berić 77.; Joachim 92.

Maribor: Handanović, Mejač (58./Potokar), Trajkovski, Rajčević , Arghus, Mezga, Ibraimi (67./Filipović), Cvijanović, Mertelj, Tavares, Berić (85./Komazec).

Dudelange: Joubert, Prempeh, Tournut, Caillet, Payal (64./Hug ), Legros, Steinmetz (73./Kitenge), Joachim, Da Mota , Idazza (64./Beltorangal), Melissse .

Sodnik: Aleksej Nikolajev (Rusija)

Povratna tekma bo v sredo, 8. avgusta, ob 17.00.


BATE BORISOV - DEBRECEN 1:1 (0:0)
Bordačev 90.; Sidibe 67.

HAPOEL KIRJAT - NEFČI 4:0 (1:0)
Badaš 42./11-m, Abuhacira 52., Gerzičić 70., 76.

ŠERIF - DINAMO ZAGREB 0:1 (0:1)
Beqiraj 14.
Tadej Apatič in Miral Samardžić (oba Šerif) sta igrala vso tekmo.

MOLDE - BASEL 0:1 (0:0)
Daogari 79.
: Angan 27./Molde
LIMASSOL - PARTIZAN 1:0 (1:0)
Vouho 13.

ANDERLECHT
- EKRANAS 5:0 (2:0)
Sutter 2., Kanu 21., Mbokani 41., 52., Jovanović 87.

SLASK VROCLAV - HELSINGBORG 0:3 (0:1)
Finnbogasson 36., Andersson 72., Nordmark 85.
RK:
Elsner 90./Slask
Rok Elsner je igral od začetka tekme do izključitve, Dalibor Stevanović (oba Slask) pa od 73. minute.

CELTIC
- HELSINKI 2:1 (0:1)
Commons 55., Mulgrew 61.; Schuller 47.

CLUJ
- SLOVAN LIBEREC 1:0 (0:0)
Cadu 53.

Neprvaki, prve tekme

DINAMO KIJEV - FEYENOORD 2:1 (0:0)
Immers 56./ag, Ideye 69.; Schaken 49.

MOTHERWELL - PANATHINAIKOS 0:2 (0:1)
Christodoulopoulos 14., Mavrias 76.

KÖBENHAVN - CLUB BRUGGE 0:0

FENERBAHČE - VASLUI 1:1 (0:1)
Irtegun 90.; Antal 75.

Povratne tekme bodo 7. in 8. avgusta.

Zadetki s tekme Maribor - Dudelange