Valter Birsa, član Milana, je iz težkega položaja zabil odločilni gol. Foto: Aleš Fevžer
Valter Birsa, član Milana, je iz težkega položaja zabil odločilni gol. Foto: Aleš Fevžer
Andraž Kirm
Andraž Kirm je v 23. minuti podal do Romana Bezjaka, ki je nato stresel prečko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija
Reprezentanca Slovenije, ki je začela tekmo proti Kanadi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miral Samardžić
Jeseničan Miral Samardžić je prvič zaigral za člansko reprezentanco. Drugi debitant je bil Gregor Balažic, ki je vstopil v drugem polčasu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Valter Birsa
Valterja Birso so odnesli z igrišča na nosilih. K sreči poškodba ni hujše narave. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Valter Birsa odločil srečanje v Celju
Pogovor Urbana Laurenčiča s Srečkom Katancem
Slovenski nogometaši leto sklenili z zmago

Birsa je z okoli 20 metrov z diagonalnim strelom v levi spodnji kot matiral vratarja Kyriakosa Stamatopoulosa. Slovenci, ki so igrali s precej spremenjeno postavo, so bili v deževnem in hladnem vremenu pričakovano boljši nasprotnik, o čemer priča tudi končna statistika: posest žoge 57:43 in streli v okvir vrat 6:4.

Oblak ustavil De Rosaria
Selektor Srečko Katanec je premešal začetno enajsterico. Tako je v vratih začel Jan Oblak, v obrambi je ob Boštjanu Cesarju zaigral Miral Samardžić, na sredini Dalibor Stevanović, v napadu pa sta začela Zlatko Dedić in Roman Bezjak. Prvi so zapretili Kanadčani, saj je kapetan Dwayne De Rosario v 12. minuti po povratni podaji Rickettsa z roba kazenskega prostora meril v desni zgornji kot Oblaka, ki pa se je izkazal z izjemno parado. Slovenci so imeli rahlo terensko premoč, vendar jim ni uspelo resneje ogroziti kanadskih vrat.

Bezjak stresel prečko
V 23. minuti je Andraž Kirm na levi strani lepo podal do vtekajočega Romana Bezjaka, ki je z okoli 20 metrov sprožil, a mu je veselje preprečila vratnica. Malo pozneje je z okoli 25 metrov udaril še Valter Birsa, vendar je njegov poskus za las zletel mimo desne vratnice Stamatopoulosa. Jalova terenska premoč Slovenije se je nadaljevala tudi v nadaljevanju prvega polčasa, medtem ko so Kanadčani čakali na protinapade.

Birsa s Kanadčanom "na hrbtu" v polno
V 53. minuti pa le vodstvo Slovenije. Birsa je 30 metrov od vrat prejel žogo, s Straithom "na hrbtu" potegnil še nekaj metrov, nato pa z diagonalnim strelom zadel levi spodnji kot vrat Stamatopoulosa. Šempetrčan je še naprej povzročal težave Kanadčanom, ki so ga ustavljali s prekrški. V enem izmed dvobojev mu je na gleženj stopil Nik Ledgerwood, tako da je Birsa obležal na zelenici. Katanec ga je takoj zamenjal z Željkom Filipovićem. Na srečo z gležnjem Birse ni nič hujšega. Jasmin Kurtić je v 73. minuti silovito meril s prostega strela z okoli 20 metrov, a je Stamatopoulos njegov poskus ubranil. Sledila je dokaj umirjena končnica tekme, v kateri je Slovenija brez težav zadržala prednost zadetka.


Srečko Katanec: "Zaslužena zmaga, videli smo nekaj dobrih stvari. Potrdilo se je, da lažje igramo z enim klasičnim 'špicem' kot z dvema; vsaj 20 minut drugega polčasa je bilo zame zelo dobrih, ko imamo enega več na sredini in je vse skupaj videti veliko bolje. Fantje pa so oddelali resno, na prijateljskih tekmah ni vedno tako, predvsem pa moramo najti močnejše nasprotnike, da bomo pod pritiskom v zvezni vrsti in obrambi."

Boštjan Cesar: "Kanadčani so igrali dobro. Mi smo hoteli to tekmo dobiti, dobili smo jo, čeprav smo imeli kar nekaj težav, tudi zato, ker je bilo v moštvu nekaj novih igralcev. Ampak zmaga je dobrodošla. Lahko rečem, da smo se vsi borili, morda igra ni bila prav na najvišji ravni, ampak rezultat je pozitiven in to je najbolj pomembno."

Roman Bezjak: "Nekaj posebnega je začeti v prvi enajsterici reprezentance, to so posebni občutki. Mislim, da bi lahko že prej zadeli in si olajšali delo, ampak tekmec je bil kar oster, tudi oni so imeli svoje priložnosti, toda na koncu smo vseeno zasluženo zmagali."

PRIJATELJSKA TEKMA

CELJE, Arena Petrol

SLOVENIJA - KANADA 1:0 (0:0)
2.500; Birsa 53.

Slovenija: Oblak; Milec, Samardžić (46./Balažic), Cesar, Struna; Birsa (60./Filipović), Kurtić, Stevanović , Kirm (46./Pečnik); Dedić (46./Lazarević), Bezjak (67./Berić).

Kanada: Stamatopoulos; Ledgerwood (68./Osorio), Henry, Hainault , De Jong (69./Bekker); Ricketts (46./Morgan), Pacheco; Straith (86./Ouimette), Cebara (46./Attakora ), Porter (47./Nakadžima-Farran); De Rosario .

Sodnik: Huseyin Göcek (TUR)

Nemci osvojili Wembley, Španija padla v JAR-u
Nemčija
je na Wembleyju z 1:0 premagala Anglijo, ki je tako doma izgubila že četrto zaporedno tekmo, drugo v zadnjih petih dneh, saj je bil v petek Čile boljši z 2:0. Edini gol je v 39. minuti dosegel Per Mertesacker, potem ko je z glavo po podaji Tonija Kroosa z desne strani matiral Joeja Harta. Selektor Joachim Löw je stotič vodil elf. Tako Löw kot tudi domači selektor Roy Hodgson sta precej premešala enajsterici. Poražena je bila tudi svetovna prvakinja Španija, ki je z 0:1 klonila v Johannesburgu. Zmagoviti zadetek za Južnoafriško republiko je v 56. minuti zabil Bernard Parker.

ANGLIJA - NEMČIJA 0:1 (0:1)
Mertesacker 39.

MOLDAVIJA - LITVA 1:1 (0:1)
Ionita 71.; Kalonas 40.

ITALIJA - NIGERIJA (London) 2:2 (1:2)
Rossi 12., Giaccherini 47.; Dike 35., Ameobi 40.
ARGENTINA - BiH (St. Louis) 2:0 (1:0)
Agüero 40., 66.
RUSIJA - JUŽNA KOREJA (Dubaj) 2:1 (1:1)
Smolov 9., Tarasov 59.; Kim 6.

JAR - ŠPANIJA 1:0 (0:0)
Parker 56.

NORVEŠKA - ŠKOTSKA 0:1 (0:0)
Brown 61.

JAR - ŠPANIJA 1:0 (0:0)
Parker 56.

NORVEŠKA - ŠKOTSKA 0:1 (0:0)
Brown 61.

NIZOZEMSKA - KOLUMBIJA 0:0

AVSTRIJA - ZDA 1:0 (1:0)
Janko 33.

POLJSKA - IRSKA 0:0

BELGIJA - JAPONSKA 2:3 (1:1)
Mirallas 16., Alderweireld 79.; Kakitani 37., Honda 53., Okazaki 63.
GIBRALTAR - SLOVAŠKA (Faro) 0:0
To je bila prva uradna tekma Gibraltarja.

Valter Birsa odločil srečanje v Celju
Pogovor Urbana Laurenčiča s Srečkom Katancem
Slovenski nogometaši leto sklenili z zmago