Mariborčanom je z igralcem manj v večnem derbiju uspelo iztržiti točko. Zdaj jih čaka težko gostovanje v Bragi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mariborčanom je z igralcem manj v večnem derbiju uspelo iztržiti točko. Zdaj jih čaka težko gostovanje v Bragi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Davor Škerjanc
Davor Škerjanc je s krasnim volejem načel mrežo Maribora. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Mezga
Dejan Mezga je v prvem polčasu storil neumnost in je moral takole zapustiti igralno površino. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na Dareta Vršiča so se mariborski nogometaši dobro pripravili, zaradi česar je bil ljubljenec ljubljanskega občinstva na derbiju dokaj neviden. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Darko Čeferin
Darko Čeferin je poskrbel za veliko spornih odločitev, ki so dodobra razburile razgreto občinstvo v Ljudskem vrtu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vijoličasti so brez izključenega Dejana Mezge igrali od 21. minute, zaradi česar so imeli nekaj težav pri organiziranju igre, a so stisnili zobe in se s hrabrim bojem vrnili med žive ter iztržili pomembno točko. Tudi tokrat brez incidentov ni šlo. Na zelenici je za nekaj spornih odločitev poskrbel glavni sodnik Darko Čeferin, na tribunah pa je prišlo do neredov na obeh straneh.

Maribor od 21. minute z igralcem manj
Derbi so bolje začeli domači nogometaši. V četrti minuti je po desni strani odlično prodrl Marcos Tavares in podal pred vrata, kjer je Elvis Džafić v zadnjem hipu posredoval pred Daliborjem Volašem, odbitka pa v mrežo ni uspel pospraviti Agim Ibraimi. Sledili so dolgi napadi Maribora, Olimpija pa je prvič na domača vrata sprožila v 14. minuti, ko je z roba kazenskega strela vrata Jasmina Handanovića zgrešil Saša Ranić. Ta je poskusil še pet minut pozneje, a je ostalo pri začetnih 0:0. Kmalu zatem pa je Maribor na zelenici ostal brez Mezge, ki je moral zaradi nešportne poteze ob manjšem prepiru z Maticem Finkom predčasno pod prho.

Škerjanec zadel po napaki Milca
Ob igri z igralcem več so pobudo prevzeli Ljubljančani, ki so začeli vse huje pritiskati na domača vrata, v 28. minuti pa jim le uspelo zatresti Handanovićevo mrežo. Dare Vršič je pred vrata poslal uporaben predložek, Martin Milec je žogo izbil le do Davorja Škerjanca, ki je z volejem mojstrsko zadel za 0:1. Čeprav so zeleno-beli prevladovali na zelenici, so si Mariborčani v 32. minuti priigrali sijajno priložnost za izenačenje. Zanki prepovedanega položaja se je uspešno izognil Dalibor Volaš in se sam znašel pred vratarjem Elvisom Džafićem, ki je strel iz neposredne bližine ubranil.

Veselje Mariborčanov ni trajalo dolgo
Tekma je bila v prvem polčasu sicer štirikrat prekinjena. Najprej v 15. minuti, ko je na zelenico priletela prva bakla, drugič po Škerjančevem zadetku. Tretjič je bila tekma prekinjena po Volaševem prekršku nad Finkom v 40. minuti, četrtič pa po domačem zadetku, ko je s tribun, kjer so bili ljubljanski navijači, na zelenico priletelo nekaj polomljenih sedežev. Maribor je v končnici spet močno pritisnil na ljubljanska vrata in po Džafićevi napaki izid poravnal. 20-letni vratar je ob visokem predložku pred vrata žogo izbil naravnost na desnico nekdanjega 'zmaja' Agima Ibraimija, ki je hladnokrvno žogo pospravil v malo mrežico. Toda veselje Mariborčanov ni trajalo dolgo, v četrti minuti sodnikovega dodatka je z roba kazenskega prostora sprožil Dare Vršič, Handanović je strel ubranil, Filip Valenčič pa je odbitek pospravil v prazno mrežo.

Incident na začetku drugega polčasa
Drugi polčas se je začel z incidentom. Domači navijač je pretekel celotno igrišče do ljubljanskih privržencev nogometa, ki se jih je v Ljudskem vrtu zbralo okrog 300, in vanje zalučal prižgano baklo. Priložnosti so bile na začetku drugega polčasa sila redke, prvo pravo so gledalci videli po uri igre, ko je z desne strani prosti strel izvedel Ibraimi, a je ostalo pri vodstvu Olimpije.

Čeferin razhudil domače navijače
Veliko prahu je v 65. minuti dvignil glavni sodnik Darko Čeferin, ki je po nešportni potezi Džafića, ta je v hrbet porinil Arghusa, kaznoval z "le" rumenim kartonom, vseeno pa nezadovoljstvo ni trajalo dolgo, saj je že v naslednjem napadu Goran Cvijanović izid s krasnim plasiranim strelom poravnal. S podajo za gol se je izkazal Aleksander Rajčević. Do konca srečanja napadi Maribora niso pojenjali, Cvijanovićev zadetek je vijoličastim dal nov zagon, v 81. minuti so imeli po prekršku Bobana Jovića na desni strani prosti strel iz ugodnega položaja, a je Milec žogo poslal prek vrat. Ljubljančani so iskali zmagoviti zadetek, a so se vsakič znova ujeli v prepovedani položaj. Na drugi strani so Mariborčani igrali zbrano in vse stavili na napadalni dvojec Marcos Tavares - Etien Velikonja, ki sta nekajkrat nevarno zapretila gostujoči obrambni vrsti, a je ostalo pri delitvi točk. Zadnjo izjemno priložnost je tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom po podaji iz kota zapravil Robert Berić.

Noben izmed trenerjev ni zadovoljen
"Nisem zadovoljen, ker smo bili boljši tekmec, kljub temu, da smo imeli igralca manj," je po tekmi priznal trener Maribora Darko Milanič in dodal: "Do izključitve smo bili bistveno boljši nasprotnik, želeli smo igrati višje, že v prvi minuti smo si priigrali lepo priložnost. Toda kljub izključitvi smo se dobro znašli, celo tekmo smo lovili rezultat z igralcem manj. Fantje si zaslužijo čestitke, zadovoljni pa ne moremo biti." Tudi trener Olimpije Dušan Kosič ni bil zadovoljen. "Prišli smo po tri točke, ne morem biti zadovoljen. Z igralcem več nismo uspeli razviti svoje igre, bili smo premalo potrpežljivi, Maribor pa je kaznoval naše napake. Ponosen sem na fante, pokazali so, da znajo igrati dober nogomet."

Bezjak odločil tekmo v Kranju
Nogometaši Celja so v Kranju z 0:1 odpravili tamkajšnji Triglav in na prvenstveni lestvici na 6. mestu prehiteli Muro 05. Mož odločitve na kranjskem mestnem stadionu je bil Roman Bezjak, ki je z natančnim strelom matiral vratarja Miho Gracarja. Gostje so hitro izvedli prosti strel, Zoran Pavlović je z natančno podajo našel Bezjaka, ta pa je brez večjih težav lepo uigrano akcijo zaključil za 0:1. Triglavani so zelo drago prodali svojo kožo, vseskozi so pritiskali na vrata gostov, v 72. minuti je z zadnjimi močmi izenačenje po strelu Dragana Ovčine, ki je bil tudi sicer najnevarnejši kranjski nogometaš na zelenici, preprečil Amel Mujčinović. Za nameček so Triglavani srečanje končali celo z igralcem manj, potem ko je bil v končnici izključen prav Ovčina.

Prva liga si, 16. krog

MARIBOR - OLIMPIJA 2:2 (1:2)
12.500; Ibraimi 45., Cvijanović 69.; Škerjanec 28., Valenčič 45.+4
RK: Mezga 21./Maribor

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević , Arghus, Trajkovski; Mezga , Mertelj ,
Cvijanović ( 87./Filipović), Ibraimi ( 71./Velikonja); Tavares, Volaš ( 77./Berić).

Olimpija: Džafić ; Jović , Sretenović, Anđelković, Fink ( 64./Salkić); Vršič, Radujko, Ranić ( 89./Ivelja); Škerjanc , Bešić, Valenčič ( 75./Smiljanić).

Sodnik: Darko Čeferin (Kranj)


TRIGLAV - CM CELJE 0:1 (0:1)
Bezjak 15.
RK: Ovčina 90./Triglav

Triglav: Gracar , Stjepanović, Ovčina , Brajić , Krcić, Stanarević ( 45./Romič), Košnik ( 59./Loboda ), Šušteršič , Kern ( 72./Burgar), Čoralić, Bunderla.

Celje: Mujčinović, Akakpo, Krajcer, Krljanović , Romih ( 52./Marijan ), Popović, Bezjak, Bakarić, Močivnik , Pavlović, Medved.


Sobotne tekme:
DOMŽALE
- MURA 05 2:1 (2:0)
400; Pekič 39., 42.; Lotrič 47.
RK: Kramar 51./Mura 05

RUDAR - LUKA KOPER 0:1 (0:0)
1.000; Brečević 81.

NAFTA - HIT GORICA 2:3 (0:1)
Zelko 83., 89.; Vicente 8., Plut 58., Galešić 82.

Lestvica:
MARIBOR 15 9 4 2 34:18 31
HIT GORICA 16 8 3 5 26:17 27
OLIMPIJA 16 7 6 3 27:21 27
DOMŽALE 16 7 3 6 23:22 24
RUDAR 15 6 5 4 23:19 23
CM CELJE 16 6 3 7 23:21 21
MURA 05 16 5 5 6 15:22 20
LUKA KOPER 16 4 6 6 18:23 18
NAFTA 16 3 5 8 18:24 14
TRIGLAV 16 3 2 11 6:26 11