Veselje igralcev Olimpije sredi Ljudskega vrta. Foto: BoBo
Veselje igralcev Olimpije sredi Ljudskega vrta. Foto: BoBo
Dino Hotić
Dino Hotić je z evrogolom Mariboru vlil upanje, a se na koncu ni izšlo. Foto: BoBo
Analiza 2. polčasa tekme Maribor - Olimpija
Olimpija po uspehu v Mariboru diha lažje
Vsi vrhunci tekme Maribor - Olimpija
Mojstrovina Dina Hotića za izenačenje
Analiza 1. polčasa tekme Maribor - Olimpija
Alexandru Cretu Olimpijo povedel v vodstvo

Mariborčani so pred srečanjem napovedovali napadalno igro, a jim je na tekmi zmanjkalo navdiha in "dinamita" oziroma jih je Olimpija z obrambno postavitvijo dobro ustavila. Morda tudi zato, ker v začetni enajsterici domačih ni bilo najboljšega igralca spomladanskega dela Dareta Vršiča, ki je vstopil šele v 61. minuti.

Takrat so gostje že vodili z 1:0, za kar je v 32. minuti poskrbel Alexandru Cretu. Maribor je imel ves čas terensko premoč, vendar si pravih priložnosti ni priigral. Dino Hotić je z mojstrskim zadetkom v 71. minuti vijoličastim vlil nekaj upanja. Toda pričakovane ofenzive Maribora v končnici tekme ni bilo in sredi Ljudskega vrta se je veselila Olimpija. Statistika: posest žoge 61:39, streli 18:12 in streli v okvir vrat 5:3 - vse v korist Maribora.

Tavares preizkusil Vodiška
Maribor je po začetnem otipavanju prvič zagrozil v 6. minuti, ko je Tavares sprožil z volejem z okoli 20 metrov in dobro ogrel dlani vratarja Roka Vodiška. Vijoličasti so novo priložnost imeli v 12. minuti, ko je Aleks Pihler z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, žoga je preletela Vodiška in končala pri Tavaresu, a ta žoge ni najbolje zadel.

Jalova pobuda Maribora
V 20. minuti je žoga v roko zadela Arisa Zarifovića. Gledalci so zahtevali enajstmetrovko, a je sodnik Damir Skomina le odmahnil z roko. Pravilno, saj je posnetek pokazal, da je bila roka nastreljana zunaj kazenskega prostora. Vijoličasti so v naslednjih minutah izpeljali nekaj nevarnih akcij, poskusila sta Dino Hotić in Zahović. Maribor je vse bolj prevzemal pobudo. Zdelo se je, da vodilni zadetek domačih visi v zraku.

Cretu utišal Ljudski vrt
A zgodilo se je nasprotno, na drugi strani je povedla Olimpija. V 32. minuti je namreč Dino Štiglec s prostega strela poslal predložek v kazenski prostor. Rodrigo Defendi je žogo izbil, a se je ta po "biljardu" v gneči odbila do Alexandruja Cretuja, ki jo je "s prve" poslal v levi zgornji kot vrat nemočnega Matka Obradovića. Ljudski vrt je utihnil.

Posest žoge 62:38 za Maribor, streli v okvir 2:1 za Olimpijo
Maribor je tudi po prejetem golu ohranil terensko premoč in nizal obetavne akcije, ki pa jim je manjkal zaključek oziroma je obramba Olimpije vse poskuse odbila. Statistika prvega polčasa: posest žoge 62:38, streli 9:7 - oboje v korist Maribora, ki pa je v okvir ljubljanskih vrat sprožil le en strel, medtem ko Olimpija dva.

Dare Vršič vstopil v 61. minuti
Začetek drugega dela ni prinesel spremembe razmerja sil na zelenici. Maribor je sicer imel rahlo pobudo, a ni mu uspelo resneje ogroziti Olimpije. Milanič je v 61. minuti v igro le poslal najbrž svojega najboljšega igralca spomladi Vršiča. A prihod Vršiča ni poživil igre Maribora. Domači niso imeli idej, kako prebiti zgoščeno obrambo Olimpije. V 69. minuti je z 20 metrov poskusil Vršič, vendar je bil Vodišek na mestu.

Mojstrovina Hotića za izenačenje
Nato pa je prišla 71. minuta. Hotić se je nenadoma odločil za strel z okoli 20 metrov in velemojstrsko zadel desni zgornji kot nemočnega Vodiška. Maribor je bil spet v igri, za podaljšek je potreboval še en gol. Pričakovati je bilo popolno ofenzivo domačih, pri katerih je v 79. minuti vstopil še Damjan Bohar.

Maribor brez zaključnega "juriša"
Toda Mariboru ni uspelo resneje ogroziti Vodiška. V 87. minuti je Milanič na igrišče poslal še Gregorja Bajdeta, a vijoličasti niso imeli dovolj navdiha, da bi prebili obrambo gostov, ki se bodo tako 31. maja v Kopru za pokalno lovoriko udarili z Domžalami.


Darko Milanič, trener Maribora: "Nismo veseli. Naredili smo veliko, igrali odličen nogomet, dominirali, gol je dolgo visel v zraku. Ko si odličen in ko se samo še čaka na gol ... takrat pa smo ga dobili, kar je spremenilo potek tekme. Takrat se je nasprotnik še bolj zaprl, v tem so Ljubljančani dobri zaradi višine. Potem smo imeli dovolj nekih priložnosti, bili nevarni, a ni nam uspelo zadeti. Žal mi je, da nismo prvi zadeli, da nismo šli naprej, saj smo odigrali odličen nogomet. Več razlogov je, da Dare Vršič ni začel v prvi postavi. Pred nami je še veliko tekem, pa tudi to, da se Marcos Tavares na takih tekmah, ko je malo prostora, odlično znajde. Pokazalo se je, da bi bila ta poteza fantastična, ker je kapetan imel priložnosti, bil aktiven v zgoščenem prostoru. Po drugi strani pa je bilo vse pripravljeno, da po potrebi v igro dodaš še koga in da osvežiš ekipo. Vršič ima za seboj štiri polne tekme, ko je šel v igro, smo imeli še veliko časa za spremembo izida, a nasprotniki so bili zgoščeni v 16-metrskem prostoru."

Safet Hadžić, trener Olimpije: "Danes sem poskusil s taktičnim napadom, nekaj igralcem sem namenil počitek na prejšnjih tekmah, da bi se pripravili na Maribor, in skušal z ekipo ujeti finale. Maribor ni imel česa izgubiti v pokalu, poskusil je z zelo napadalno igro. Velika stvar je, da smo se nekako uvrstili v finale, zdaj bom poskusil narediti vse, da gremo s tekme na tekmo, da skušamo to prenesti tudi v prvenstvo."


POKAL SLOVENIJE


POLFINALE, povratni tekmi

Maribor - OLIMPIJA 1:1 (0:1) (1:2)
10.500; Hotić 71.; Cretu 32.
Maribor: Obradović, Palčič (79./Bohar), Rajčević, Defendi, Viler, Vrhovec (87./Bajde), Pihler (61./Vršič), Hotić, Tavares, Zahović, Novaković.

Olimpija: Vodišek , Klinar , Mitrović, Zarifović, Štiglec, Bajrić (82./Avramovski), Cretu , Kirm, Kapun (89./Alves), Eleke (70./Wobay), Benko.

Sodnik: Damir Skomina (Koper)


Krka - DOMŽALE 0:2 (0:2)
Žužek 30., Majer 54.

V odebeljenem tisku je izid prvih tekem.
Finale bo 31. maja v Kopru.

Analiza 2. polčasa tekme Maribor - Olimpija
Olimpija po uspehu v Mariboru diha lažje
Vsi vrhunci tekme Maribor - Olimpija
Mojstrovina Dina Hotića za izenačenje
Analiza 1. polčasa tekme Maribor - Olimpija
Alexandru Cretu Olimpijo povedel v vodstvo