Samir Handanović in Slaviša Stojanović sta predstavila načrte pred tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Samir Handanović in Slaviša Stojanović sta predstavila načrte pred tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Postavitev 4-2-3-1 v principu ostaja. Konstrukt je postavljen, treba je najti še alternative za mesto Ljubijankića, kar lahko povleče za sabo tudi "rošado" še na kakšnem položaju. Poskušamo nadgraditi to, kar smo naredili na prejšnjem zboru, ko smo bili v Avstriji skupaj teden dni.

Slaviša Stojanović
Dominic Maroh
25-letni branilec Dominic Maroh (desno), v Nemčiji rojeni nogometaš s slovenskimi koreninami, je po nekaj letih znova na pripravah slovenske reprezentance. Po nekaj vpoklicih se je tedaj kot še zelo mlad odločil, da za Slovenijo ne bo igral, toda zdaj je vendarle znova zraven. Letos je iz Nürnberga prestopil v Köln. Slovenščine ne obvlada, se jo pa uči. Pri sporazumevanju na igrišču mu pomagajo predvsem nogometaši, ki znajo nemško, kot denimo Zlatko Dedić. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Dare Vršič
Dare Vršič je eden redkih slovenskih nogometašev, ki je poleti zamenjal klub. Na Dunaju se je znašel še bolje, kot je pričakoval, čaka pa še, da pride v pravo formo. Romuni bodo po njegovem mnenju igrali v sistemu 4-4-2, v svojih vrstah pa nimajo velikih zvezdnikov. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Stožice
V Stožicah je slovenska reprezentanca nazadnje igrala 15. novembra lani, ko je izgubila proti ZDA z 2:3. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Romunija dober test pred začetkom kvalifikacij
Stojanović pred tekmo z Romuni

Selektor Slaviša Stojanović je pred sredinim pomembnim preizkusom forme v Stožicah danes na treningu vodil 24 igralcev. Zadnji se je izbrani vrsti pridružil Gregor Balažic tik pred treningom, saj se je v Ukrajini pokvarilo letalo in je moral leteti v Zagreb. V torek bodo reprezentanti trenirali v Kranju. Še pred ponedeljkovim treningom je Stojanović s kapetanom Samirjem Handanovićem odgovarjal na vprašanja novinarjev na novinarski konferenci.
"Tekmec kakovosten, odgovoren in discipliniran"
"Po tej tekmi nam ostane zelo malo časa do tekme s Švico 7. septembra, tako da bomo vse, kar imamo v načrtu, tudi poskusili postoriti v teh dveh dneh na treningu in sami tekmi. Malce bode v oči, ker na tem zboru zaradi objektivnih razlogov ni dveh igralcev, na katera sem računal (Zlatana Ljubijankića in Nejca Pečnika), v principu pa nestrpno čakamo tekmo proti tekmecu, ki je kakovosten, odgovoren in zelo discipliniran. To bo dober test," je dejal Stojanović, ki se na klopi Slovenije še ni veselil zmage (ZDA 2:3, Škotska 1:1, Grčija 1:1).

Slovenski selektor se je dotaknil tudi Ljubijankićevega prestopa na Japonsko, ki mu zaradi oddaljenosti in časovne razlike dela nekaj sivih las. "Status Ljubijankića ni ogrožen, tudi ne drži, da nisem zadovoljen, ker je prestopil na Japonsko. Ravno vesel pa tudi nisem, ker to prinaša kar nekaj organizacijskih težav, predvsem pa težav glede aklimatizacije. Ena ura časovne razlike pomeni en dan aklimatizacije. Upam, da bomo našli rešitev glede teh potovanj. Ni pa edini, pred leti je to prestajal Željko Milinović. Dobil sem informacije, kako je to on reševal, z zdravniško službo pa bomo malo bolj dejavni in mu skušali omogočiti, da se čim prej vključi v delo," je razložil Stojanović. Ljubijankić se je pred kratkim preselil v klub Omija Ardijak iz Saitame, kjer je od junija trener Zdenko Verdenik.

Kakšno je stanje poškodovanega Reneja Krhina? "Kar veliko sem v stiku z njim. Gre mu zelo dobro. Konec avgusta naj bi se maksimalno priključil delu z ekipo v klubu, težko pa bo kandidiral za septembrski zbor z reprezentanco, ker bo težko kandidiral že za mesto v ekipi v svojem klubu. Želim mu najboljše, gotovo ga bom po tekmi proti Romuniji tudi obiskal v Bologni," pravi Stojanović.

"Neigranje v klubih brez vpliva na kakovost igre"
Handanović je poudaril, da morajo s soigralci tekmo vzeti kot kvalifikacijsko: "Menim, da bo glavni poudarek na tekmi to, da ne dobimo gola, kar se zdaj redko dogaja, včasih pa je bila to naša glavna karakteristika. Mislim, da je to prva smernica, kako moramo razmišljati. Ne smemo se preveč zaletavati, saj bosta tudi tekmi proti Švici in Norveški v uvodu kvalifikacij zelo trdi."

Novopečeni prvi čuvaj mreže pri milanskem Interju meni, da tokratno kratko druženje ne bo pomenilo velikih težav. "Na vsako tekmo se pripravljaš enako. Za Švico bo več časa, tukaj pa imamo le en dan, jutri bomo pogledali še našo tekmo z Grčijo, se pogovorili o Romuniji in to je to. Tisti, ki igramo v tujini, vemo, kako se tem stvarem streže in kako se igralci sami pripravljamo na nekatere tekme," meni kapetan izbrane vrste in dodaja, da niti neigranje njegovih kolegov po klubih ne bo posebej vplivalo na kakovost slovenske igre.

"Mislim, da je to vprašanje, ki se bo vedno porajalo. Naša reprezentanca je bila večinoma sestavljena iz tistih, ki niso igrali v svojih klubih, tako da to ni težava. Težava je lahko le v tem, da mogoče forma ni ravno takšna, kot bi lahko bila, ampak to se vedno kompenzira z drugimi stvarmi. To bo vedno v Sloveniji. Ni pa rečeno, da tisti, ki ne igra v klubu, ne bo v reprezentanci dal stotih odstotkov oziroma odigral na primerni ravni," je dodal Handanović.

Slovenska mlada reprezentanca bo v sredo ob 18.30 odigrala predzadnjo tekmo v kvalifikacijah za EP 2013. Gostovala bo v Ukrajini. Po osmih tekmah je na lestvici skupine 2 druga, dve točki za Švedsko, proti kateri bo zadnje srečanje odigrala doma.

Prijateljske tekme

Sreda ob 20.45:
SLOVENIJA - ROMUNIJA
Torek:
KOSTARIKA - PERU
LIECHTENSTEIN - ANDORA
SAN MARINO - MALTA
Sreda:
JAPONSKA - VENEZUELA
KITAJSKA - PARAGVAJ
RUSIJA - SLONOKOŠČENA OBALA
ARMENIJA - BELORUSIJA
BOLGARIJA - CIPER
LUKSEMBURG - GRUZIJA
NORVEŠKA - GRČIJA
ŠVEDSKA - BRAZILIJA
UKRAJINA - ČEŠKA
DANSKA - SLOVAŠKA
ŠVICA - HRVAŠKA
ALBANIJA - MOLDAVIJA
MAKEDONIJA - LITVA
AVSTRIJA - TURČIJA
ČRNA GORA - LATVIJA
MADŽARSKA - IZRAEL
WALES - BIH
SEVERNA IRSKA - FINSKA
BELGIJA - NIZOZEMSKA
SRBIJA - IRSKA
NEMČIJA - ARGENTINA
ESTONIJA - POLJSKA
ANGLIJA - ITALIJA
ŠKOTSKA - AVSTRALIJA
FRANCIJA - URUGVAJ
ISLANDIJA - FERSKI OTOKI
MEHIKA - ZDA

Postavitev 4-2-3-1 v principu ostaja. Konstrukt je postavljen, treba je najti še alternative za mesto Ljubijankića, kar lahko povleče za sabo tudi "rošado" še na kakšnem položaju. Poskušamo nadgraditi to, kar smo naredili na prejšnjem zboru, ko smo bili v Avstriji skupaj teden dni.

Slaviša Stojanović
Romunija dober test pred začetkom kvalifikacij
Stojanović pred tekmo z Romuni