Ellert Hreinsson je v Gradcu poskrbel za senzacijo. Foto: EPA
Ellert Hreinsson je v Gradcu poskrbel za senzacijo. Foto: EPA
Darko Milanič
Darko Milanič se je hitro poslovil od Evrope. Foto: Reuters

Islandci so si s tem po remiju brez zadetkov na prvi tekmi priborili napredovanje v 3. predkrog. Edini strelec je bil v 38. minuti Ellert Hreinsson iz bližine po predložku z leve strani. Zelo slabo je bila postavljena obramba Štajercev. Robert Berić je za gostitelje igral vso tekmo in imel v 34. minuti tudi najlepšo priložnost za Sturm, a se je sam pred vratarjem slabo znašel in iz ugodnega položaja streljal naravnost v 38-letnega Gunnleifurja Gunnleifssona.

"Poraz je zelo grenak"
Milanič je v zadnje pol ure poskušal izid obrniti tudi s tretjim napadalcem, a to ni pomagalo. Sturmu ni uspelo izkoristiti niti izključitve Elfarja Arnija Adalsteinssona v 80. minuti zaradi drugega rumenega kartona. Avstrijski mediji slovo Sturma označujejo za blamažo, podobno kot lanski izpad Salzburga v kvalifikacijah za Ligo prvakov proti Dudelangeu iz Luksemburga.
Obrambno usmerjeni in borbeni Islandci so se znašli bolje, čeprav je bilo v Gradcu skoraj 30 stopinj Celzija. Breidablik bo v 3. predkrogu Evropske lige igral proti kazahstanskemu Aktobeju.

"Poraz je zelo grenak. Tekmo smo zelo slabo začeli in naredili preveč napak. Pričakoval sem, da bo moje moštvo nadzorovalo potek tekme, a smo bili zelo negotovi. Manjkala nam je samozavest. V drugem polčasu smo močno pritisnili, a tokrat to ni bilo dovolj, ker smo igrali brez ideje. Ta poraz ne bi smel prinesti večjih pretresov. Ne bo lahko, a poskušal bom v miru delati naprej," je po nepričakovanem porazu dejal Milanič.
Evropska liga, 2. predkrog, povratne tekme:
Sturm - BREIDABLIK (ISL) 0:1 0:0
Hreinsson 38.
RK: Adalsteinsson 80./Breidablik
Berić (Sturm) je igral vso tekmo.

Orestatyn (WAL) - RIJEKA 0:3 0:5
Škarabot (Rijeka) je igral od 78. minute.

HAPOEL TEL AVIV - Beroje (BLG) 2:2 4:1
Ilić (Hapoel) je igral vso tekmo.
Rudar Plevlja - SLASK 2:2 0:4
Stevanović (Slask) je igral vso tekmo.
IBV (ISL) - CRVENA ZVEZDA 0:0 0:2
Gudmundsson (IBV) je v 79. minuti zastreljal 11-metrovko.
RK: Mihajlović 78./Crvena zvezda
Pečnik (Crvena zvezda) je igral vso tekmo.
Debrecen - STROEMSGODSET (NOR) 0:3 2:2
Volaš (Debrecen) je igral od 57. minute.
V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.