'Zahteva' hrvaških navijačev je bila uslišana. Foto: Simon Maljevac
'Zahteva' hrvaških navijačev je bila uslišana. Foto: Simon Maljevac
Darijo Srna in Mario Mandžukić
Darijo Srna in Mario Mandžukić sta popeljala Hrvaško v Brazilijo. Foto: Reuters
Niko Kovač
Niko Kovač je na najboljši način začel delo na klopi Hrvaške. Foto: Reuters
Stipe Pletikosa
Stipe Pletikosa je imel v vratih Hrvaške malo dela. Foto: Reuters

Z zadetkoma Maria Mandžukića in kapetana Darija Srne je Hrvaška na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij potrdila remi brez golov z Islandije in se uvrstila na svetovno prvenstvo v Braziliji.

"Hrvaška ima ponovno nogometno reprezentanco!", "Iz pekla do raja", "Zakaj niste že prej tako igrali?" so le nekateri izmed naslovov v današnjih hrvaških tiskanih in spletnih medijih, ki pišejo hvalospeve četi novega selektorja Nike Kovača, ki je v torek povsem nadigrala Islandce in se zasluženo uvrstila na svetovno prvenstvo v Brazilijo.

Na Hrvaškem je veliko prahu takoj po tekmi dvignil najstarejši član reprezentance Joe Šimunić. V zanosu po zmagi je prijel mikrofon in občinstvo spodbujal z vzklikom "Za dom ...", s tribun pa so mu odgovarjali "... spremni". Gre za ustaški vzklik in sovražni govor (VIDEO na dnu novice), zaradi katerega so imeli Hrvati že težave pri Uefi. Zdaj jim grozi kazen Fife.

Še nekaj ur pred tekmo je bilo ozračje v Zagrebu klavrno, saj je bila okolica stadiona Maksimir pusta. Razprtije med vodstvom nogometne zveze in navijači so grozile, da bodo tribune na odločilni tekmi bolj ali manj samevale, svoje pa je dodalo še turobno jesensko vreme.

Mandžukić zadel in pordel
Do prvega sodnikovega žvižga se je na neudobnem stadionu vendarle zbrala množica iz vseh delov Hrvaške, ki je lahko uživala v odlični predstavi svojih ljubljencev. Islandci so bili enakopraven nasprotnik le v uvodnem delu srečanja, nato pa so domačini začeli stopnjevati pritisk proti domačim vratom, ki ga je v 27. minuti okronal Mario Mandžukić in poskrbel za vodstvo Hrvaške. Sledili sta priložnosti Ivice Olića in Luke Modrića, vse prisotne pa je v 37. minuti šokiral Mandžukić, ki si je z nespametno potezo prislužil rdeči karton in pustil svoje soigralce na cedilu.

"Vse se je dogajalo zelo hitro. Po pregledanem posnetku se strinjam, da je rdeči karton dosojen povsem upravičeno. Upam, da Mario ne bo dobil previsoke kazni, saj si zasluži nastop v Braziliji. Njegov zadetek je bil izjemno pomemben," je dogajanje ob koncu prvega dela opisal domači selektor.

Presenetljivo se Hrvaška v igri z igralcem manj ni pomaknila v obrambne okope, temveč je drugi polčas začela izjemno agresivno. V 47. minuti se je mladi Mateo Kovačić poigral z islandsko zvezno vrsto in lepo podal na desno stran do Darija Srne, ki je s pravo bombo matiral gostujočega vratarja Hannesa Halldorssona in popeljal svojo reprezentanco do visoke prednosti. Šokirani Islandci so do konca srečanja le redko prišli do pravih priložnosti, domačini pa so pretili iz hitrih protinapadov in zapravili nekaj izjemnih priložnosti za povišanje vodstva.

Z moderno igro do Brazilije
"Od prve minute dalje smo odigrali napadalno in si priigrali veliko priložnosti. Lahko bi dosegli tudi pet zadetkov. Niti v sanjah si nisem predstavljal, da bomo tako hitro prišli do prave igre. Vesel sem, ker igramo modern nogomet, v katerem smo uspešno združili tehniko, posest žoge in napadalno igro," je po koncu dvoboja žarel od sreče domači selektor Kovač, ki je preporodil hrvaško izbrano vrsto in že med tekmo veselo odzdravljal navdušenim domačim navijačem.

Tudi Modrić je po dolgem času v kockastem dresu odigral na visoki ravni: "Islandci so se izkazali kot zelo zahteven nasprotnik. Menim, da je naša zmaga povsem zaslužena. Na igrišču smo izpolnili vse napotke strokovnega štaba. V prihodnjih mesecih lahko samo še napredujemo in verjamem, da bomo na svetovnem prvenstvu še boljši." Mandžukić, ki bo zaradi rdečega kartona najverjetneje izpustil uvodno srečanje svetovnega prvenstva, je dodal: "Bilo mi je zelo težko. Vedel sem, da bodo imeli moji soigralci veliko dela v drugem polčasu. Kljub temu sem verjel, da bomo napredovali, saj smo boljši od Islandcev."

Islandski mediji so se pred povratno tekmo razpisali o popivanju hrvaških nogometašev po prvi tekmi na Islandiji, hrvaški nogometaši pa so jim sinoči v en glas odgovorili: "Nocoj lahko popijemo tudi 700 piv." Uspeha nogometne reprezentance se veselijo tudi hrvaške pivovarne, ki bodo čez sedem mesecev skrbele za žejna usta številnih hrvaških navijačev, vodstvu nogometne zveze pa naj bi v blagajno kapnilo vsaj 15 milijonov evrov.