Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih kariero končal 4. junija letos po zadnji tekmi pretekle sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih kariero končal 4. junija letos po zadnji tekmi pretekle sezone. Foto: www.alesfevzer.com

Legendarni Šved je požel največji aplavz ob predstavitvi 36 nogometašev obeh ekip in vzklike: "Ibra, Ibra!" Igral je za ekipo "modrih". Po 60 minutah igre je bil izid 1:1, zato so izvajali 11-metrovke za določitev zmagovalca. V njih so bili s 4:3 boljši "modri".

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Toda izid je bil nepomemben. Pomembneje je bilo, da bodo prizadeti v poplavah dobili 3.512.031,34 evra, kolikor so organizatorji (fundacija Radia 1 Preprosto blizu) zbrali v času prireditve. Denar pa zbirajo še naprej.

Edini gol v prvem polčasu so dosegli "rdeči". V 21. minuti je z 11-metrovke zadel Andrej Ševčenko, ki je premagal Gianluigija Buffona. "Modri" so izenačili v 46. minuti, ko je bil prav tako z bele pike uspešen Ibrahimović.

11-metrovke (prvi so streljali "rdeči"):
Srna (brani Buffon), Figo, Pires, Karagounis, Ham. Altintop (prečka); Novaković, Berbatov, Tavares, Kobiašvili.

Postavi obeh ekip

Modri: Buffon; Maldini, Abidal, Cesar, Ćorluka, Zanetti, Kobiašvili; Seedorf, Pavlin, Boban; Ibrahimović, Novaković, Berbatov, Mijatović, Šuker, Tavares, Klose. Trener: Kek.

Rdeči: James; Vidić, Srna, Silvestre, Ilić, Brečko, Jokić; Figo, Pires, Koren, Karagounis, Ham. Altintop, Asanović; Olić, Mandžukić, Bierhoff, Ševčenko, Aćimović, Savičević. Trener: Capello.

Nogometne legende v Stožicah na pomoč Slovencem

Že davno razprodani dogodek je bil plod pobude predsednika Evropske nogometne zveze Uefe Aleksandra Čeferina. Nogometni zvezdniki so odigrali dva polčasa po 30 minut, sodil je nekdaj najbolj priznani evropski sodnik, Italijan Roberto Rosetti.

Ob polčasu so bili na zelenici tudi glasbeni gosti, med njimi Bojan Cvjetićanin (Joker Out), Hamo in Peter Dekleva (Hamo & Tribute 2 Love), Zoran Predin ter skupina King Foo.

Dobrodelna nogometna tekma za prizadete v poplavah

S poslanim SMS-om lahko pomagamo vsi

Popoldne je Čeferin skupaj s kapetanoma obeh ekip Luisom Figom (rdeči) in Paolom Maldinijem (modri) sodeloval na novinarski konferenci v hotelu InterContinental. "Kot sem že večkrat povedal, je nogomet več kot samo šport. Je del naše kulture in zgodovine ter nas povezuje, tako da na tekmi pričakujem zelo pozitivno vzdušje," je dejal prvi mož Uefe in pojasnil, kako je nastala ideja za takšen dogodek.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

"Ko smo videli, kaj se je v Sloveniji zgodilo, smo prišli na idejo o dobrodelni tekmi. Zelo sem vesel, da so se moji prijatelji, nogometne legende, odzvali. Zelo sem vesel podpore vseh donatorjev in pokroviteljev ter vseh, ki so kupili vstopnico. Pričakujem, da bo čim več ljudi tudi danes poslalo kakšen SMS (POMAGAM5 na 1919) in eksplozijo pozitivne energije."

Poudaril je, da je že od začetka vedel, da bodo zbrali takšno zvezdniško ekipo. "To so prijatelji, spoštujejo dobrodelnost, nisem si pa niti približno predstavljal, da bomo tako hitro zbrali toliko sredstev, da bomo tako hitro razprodali stadion in da bo to dogodek na taki ravni."

Luis Figo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Luis Figo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Figo: Najpomembneje je, da se ne poškodujem

Dodal je še, da so naravne nesreče zdaj tako pogoste, da se nanje kar hitro pozablja, da pa je dobra ideja o tem, da bi pomagali kjer koli, kjer so podobne krize, a da je vseeno težko vsakokrat zbrati toliko ljudi. "Kolikor vidim fante, se bojim, da bodo lahko naslednjič igrali šele čez kakšno leto," se je pošalil glede fizične pripravljenosti gostov.

"V zadovoljstvo je biti tu. V mladih letih se niti ne zavedaš toliko tovrstnih težav, zdaj, ko si to lahko privoščiš, pa lahko pomagaš. Vedno pa je lepo videti prijatelje in odigrati kakšno tekmo," je povedal Maldini in v šali dodal, da je nazadnje igral pred sedmimi leti in da bo zato nekaj pritiska.

Figo je prav tako potrdil, da mu je vedno v zadovoljstvo pomagati na takšnih tekmah in dogodkih. "Ko me je predsednik vprašal za udeležbo, sem moral slediti. Vedno moraš slediti šefu," je v smehu izjavil Portugalec. "Tudi jaz čutim veliko pritiska, saj dolgo nisem igral, a najpomembneje je, da se ne poškodujem."

Paolo Maldini, Aleksander Čeferin in Luis Figo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Paolo Maldini, Aleksander Čeferin in Luis Figo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Moj oče Cesare je bil rojen v Trstu. Neki italijanski novinar pravi, da imamo slovenske korenine, a ne vem točno, od kod izviramo. Rojen sem bil v Milanu, mi je pa Slovenija blizu, saj smo sosedi. Tretjič sem tu. Z Milanom smo pred 30 leti igrali proti Olimpiji v kvalifikacijah za Ligo prvakov.

Paolo Maldini

Tekmo so obiskali tudi številni nogometni delavci, funkcionarji, predsedniki tujih klubov in nogometnih zvez ter poslovneži, ki so oziroma še bodo vsak po svojih močeh prispevali sredstva za žrtve nedavnih poplav v Sloveniji.

Na stadionu je bilo več kot 16 tisoč gledalcev. Popoldne je bila v Stožicah odprta tudi navijaška cona.

Uefa in Čeferin sta se na poplave odzvala že 8. avgusta, ko je Uefa odobrila 300.000 evrov pomoči. Z 20.000 evri je na pomoč priskočila tudi Nogometna zveza Slovenije.

Čeferin v Stožicah zbral nogometne legende za pomoč po poplavah