Josip Iličić je v 2. polčasu sprva prevzel mesto na levem krilu, nato pa se je pomaknil na sredino za osrednjim napadalcem, kjer tudi najbolje uspeva pri Fiorentini. V 48 minutah igre je kar 6-krat poskusil s strelom in podal za oba gola. Foto: Reuters
Josip Iličić je v 2. polčasu sprva prevzel mesto na levem krilu, nato pa se je pomaknil na sredino za osrednjim napadalcem, kjer tudi najbolje uspeva pri Fiorentini. V 48 minutah igre je kar 6-krat poskusil s strelom in podal za oba gola. Foto: Reuters
Srečko Katanec
Selektor Katanec, ki sicer zatrjuje, da ne spremlja preveč statistik in tradicij, je po tekmi znal izpostaviti dejstvo, da je v prvem mandatu Slovenijo na veliko tekmovanje popeljal po gostujočem remiju 2:2 v 1. krogu kvalifikacijskega ciklusa. Foto: Reuters

Imam spet občutek, da velika večina domačih medijev ni zadovoljna z izidom 2:2 in so bili prav jezni, ko smo ga dali v zadnji minuti. To me žalosti, a tako pač je.

Selektor Katanec na novinarski konferenci ni mogel mimo slovenskih medijev.
Josip Iličić, Benjamin Petar Stojanović in Rene Krhin (Slovenija)
Gol Reneja Krhina je redka stvar. Za reprezentanco je zadel prvič po prvencu proti Islandiji 7. junija 2013. Na klubski ravni je obrambni vezist iz Jakobskega Dola do zdaj na 143 članskih tekmah zatresel nasprotno mrežo samo enkrat - kot član Bologne 11. marca 2012 proti Laziu za končnih 3:1. Foto: Reuters
Boštjan Cesar
Slovenija je po 17 letih končno spet nadoknadila zaostanek dveh golov. Nazadnje ji je to uspelo na znameniti kvalifikacijski tekmi s Hrvaško v Splitu, ko je po 0:2 in 1:3 Primož Gliha s hat-trickom poskrbel za edino točko v kvalifikacijah za SP 1998. Za občutek: v vmesnih 16 letih je Slovenija kar na 6 tekmah zapravila dva gola prednosti od Charleroija, Johannesburga do lanskega Basla. Foto: Reuters

Slovenija je kvalifikacije za SP 2018 začela napadalno, po poznejših besedah Srečka Katanca je na igrišče postavil preveč ofenzivnih igralcev. Začetna enajsterica je bila postavljena v sistem 4-4-2, z rombom na sredini, na vrhu katerega je bil Valter Birsa, pred njim pa dva prava napadalca Robert Berić in Roman Bezjak, medtem ko za Josipa Iličića ni bilo prostora v enajsterici, tudi zaradi poškodbe, ki ga je mučila med pripravami na Brdu.

Po tekmi je Katanec potožil nad boleznimi in vročinami, javnost je vedela za Oblaka in Kampla ter za Nejca Skubica, vseeno pa so vsi trije začeli tekmo v Vilni.

Napad BBB brez učinka in obrambni mrk
Iličić vse od spora s selektorjem Katancem samo še poredko in pod lastnimi pogoji govori s slovenskimi novinarji - to velja, ko igra za reprezentanco. Ni skrivnost, da selektorja že dolgo muči dilema, kako skupaj postaviti in igrati z Birso in Iličićem, pri čemer je v sredinsko vlogo, ki je pisana na kožo obema, večkrat postavil Šempetrca kot Kranjčana.

A napad BBB ni prinesel uvodnega gola, kljub eni obetavni polpriložnosti, po dobre pol ure pa je slovenska celotna obrambna igra doživela dvominutni mrk, pri čemer so zatajili tako vezisti, branilci, tako bočni kot osrednji, proslavil se ni niti Jan Oblak, ki je prejel dva zanj netipična gola.

V studiu TV Slovenija je strokovni gost Ante Šimundža o rombu povedal: "Nejc Skubic je v 49. minuti prvič prebil po boku in poslal predložek proti sredini. V romb postavitvi je to protizakonitost. Moje mnenje je, če igraš v rombu na sredini, imaš odprta krila in morata biti bočna branilca veliko bolj ofenzivna ter morata hraniti napadalce s predložki."
In Šimundža o Iličiću: "Če Jojo pri Fiorentini izvaja prekinitve: proste strele, kote in 11-m, mislim, da bi jih moral tudi pri Sloveniji. Po moje je Iličić najbolj nepredvidljiv in največja dodana vrednost v slovenski reprezentanci ter bi moral biti vodja te reprezentance."

O končnem izidu: "S pristopom v 2. polčasu so izzvali srečo, da so zabili v sodnikovem podaljšku za točko. Vsaka točka je boljša kot poraz."

Krhin: Hkrati tako razočaranje kot ponos
Ob odmoru in zaostanku z 0:2 ni preostalo Katancu nič drugega, kot da je v igro poslal zvezdnika Fiorentine in Iličić je hitro pokazal, da je razpoložen, uspelo mu je razigrati soigralce, v zadnje četrt ure pa je tudi poslal ključna dva predložka za oba gola z glavo za točko.

Najprej je v 77. minuti izvedel kot z desne strani, na drugi vratnici pa je bil najvišji Rene Krhin. Po drugem reprezentančnem golu na 26. nastopu je zadnji - tokrat edini obrambni - vezist povedal za Val 202: "Na tekmo gledamo z dveh plati: prvo z razočaranja zaradi remija, drugo vseeno s ponosom, da smo pokazali karakter in izvlekli točko. Prvih 20 minut smo igrali zelo dobro, tako kot je naročil selektor. Do teh dveh golov, ki sta nas, zlasti drugi, zelo presenetila. Vseeno smo pokazali, da smo kvalitetnejši in bi mogli izvleči zmago."

Četrti reprezentančni gol Cesarja v zadnjem letu
Na koncu je pol minute pred koncem sodnikovega dodatka poraz preprečil kapetan Boštjan Cesar. Za jubilejni, deseti reprezentančni gol (v postavi je boljši strelec z 31 goli le Milivoje Novaković!) je z glavo v gol spremenil Iličićev predložek z leve strani.

"Po uvodne četrt ure so nas ujeli v svoj mlin, upočasnili so igro in dosegli po dveh naših napakah hitra dva gola. Ob polčasu smo staknili glave in odigrali fenomenalni 2. polčas. Nogomet je igra napak, ki pa jih moramo spraviti na minimum, dokazati, da je bil to bolj slučaj. Pred tekmo smo hoteli zmagati. Normalno, da nismo zadovoljni s točko, a po poteku tekme in 1. polčasu, smo lahko zadovoljni tudi s točko," je bil po golu olajšanja s točko vseeno zadovoljen Cesar, ki je postal pravi golgeter. Kapetan je namreč na devetih odigranih reprezentančnih tekmah v zadnjih 12 mesecih dosegel kar štiri gole.

Statistika

LITVA

SLOVENIJA

Streli1326
Streli v okvir vrat513
Blokirani streli37
Prekrški1410
Posest žoge3664
Natančnost podaj80 %92 %
Število podaj113/141512/551
Koti49


Tekmi resnice s Slovaki in Angleži

Skratka - kozarec napol prazen ali napol poln - realnost Slovenije je glede na potek tekme velika prva točka v boju za SP 2018. Kar pa ni ravno spodbudna napoved pred domačima tekmama s prvima favoritoma skupine F, ko v soboto, 8. oktobra, v Ljubljani gostuje Slovaška in v torek, 11. oktobra, ko pride v Stožice še Anglija. Slišali smo selektorjev šaljivi (?) recept za igranje v Rusiji 2018: "Če vzamemo vsakemu nasprotniku po štiri točke - danes smo osvojili točko, Litvo doma premagamo in so štiri. To naredimo še Slovakom, Škotom in Angležem pa bi bilo veselo. Imeli bi 20 točk in bi bili na svetovnem prvenstvu. To je realno in nerealno."

Imam spet občutek, da velika večina domačih medijev ni zadovoljna z izidom 2:2 in so bili prav jezni, ko smo ga dali v zadnji minuti. To me žalosti, a tako pač je.

Selektor Katanec na novinarski konferenci ni mogel mimo slovenskih medijev.
Birsa: Take napake se ne smejo dogajati
Analiza drugega polčasa tekme Litva - Slovenija
Analiza prvega polčasa tekme Litva - Slovenija
Birsa: Take napake se ne smejo dogajati
Analiza drugega polčasa tekme Litva - Slovenija
Analiza prvega polčasa tekme Litva - Slovenija