Viole so bile pred dvema tednoma priča odločitvi v zadnji minuti podaljška, ko je Josip Iličić zadel z 11-metrovke za napredovanje proti luksemburškemu Differdangeu. Foto: www.alesfevzer.com
Viole so bile pred dvema tednoma priča odločitvi v zadnji minuti podaljška, ko je Josip Iličić zadel z 11-metrovke za napredovanje proti luksemburškemu Differdangeu. Foto: www.alesfevzer.com

Prejšnji četrtek je bilo v Carigradu 3:1 za v pretekli sezoni drugouvrščeno moštvo turškega prvenstva in zmagovalca turškega pokala. Zadnji gol so Štajerci prejeli v 93. minuti z 11-metrovke, ko je končni izid postavil srbski zvezdnik Dušan Tadić.

Če bi ostalo pri 2:1, bi Ljudski vrt še z večjo nestrpnostjo pričakoval četrtkov spektakel z Edinom Džekom in Miho Zajcem, a tudi ob zaostanku dveh zadetkov gostitelji še upajo na "čudež".

"Izid nam ne prinaša ugodnega izhodišča, a ne odnaša upanja. Smo v položaju, ko nimamo česa izgubiti. Kar smo izgubili, smo že v Turčiji in zdaj gremo pogumno v boj, po pozitiven rezultat. Šli bomo v nekoliko povečano tveganje, s pričakovanjem, da lahko presenetimo, se pa lahko pri tem vedno pojavi nevarnost izgubljene žoge. Potrudili se bomo po najboljših močeh, morali bomo biti potrpežljivi. Ne bomo se že na začetku pognali v tekmo z vsemi močmi. Poskušali bomo čim dlje ostati 'živi', v zadnjih minutah pa še malo bolj tvegati," je na novinarski konferenci pred tekmo poudaril Krznar.

"Iličić ni predviden za začetno enajsterico. Ne moremo si privoščiti, da bi začel tekmo, saj bi porabili močno orožje za nadaljevanje. 'Jojo' namreč trenutno še ni pripravljen za več kot polčas. Moramo ga 'čuvati', z upanjem, da ob morebitnem dobrem scenariju lahko pridemo tudi do podaljška. Tekma bo naporna, terjala bo veliko moči, treba bo imeti razširjen izbor. Včasih takšne dvoboje odločajo igralci, ki vstopijo v zadnjih dvajsetih minutah," je pojasnil. Zvezdnik Maribora je pred tednom dni na zelenico vstopil v 56. minuti in v 72. minuti podal za zadetek Marka Strajnarja.

V moštvo se po krajši odsotnosti zaradi poškodbe stegenske mišice vrača Marin Laušić, še vedno pa je poškodovan Hilal Soudani. Manjkal bo tudi Marko Kolar, ki je imel že pred prvo tekmo težave z meniskusom, a je vseeno stisnil zobe in igral 83 minut. Zdaj ga čaka počitek od pet do šest tednov.

Takšni preobrati se zgodijo enkrat na 100 let, a še vedno se čudeži dogajajo in verjamemo v njih. Če bomo enakovredni do končnice, se lahko zgodi marsikaj.

Damir Krznar

Repas: Ni nemogoče, verjamemo, da nam lahko uspe

Stadion bo bržkone razprodan, bučno podporo bo imel tudi Fenerbahče. "Upam, da nam bodo navijači dali veter v hrbet. Celotnemu mestu oziroma vsem navijačem se želimo oddolžiti za vso podporo. Potrebujemo popolno tekmo v vseh pogledih. Oddelati bo treba brezhibno vse v obrambi, v napadu pa bomo morali biti pogumnejši in odločnejši ter izkoristiti priložnosti, ki jih bomo imeli,” je dejal Jan Repas.

"Tehnično so vsi igralci Fenerbahčeja izjemno močni, na prvi tekmi je bilo nekaj časa težko priti do žoge. Njihove dobre lastnosti bomo morali onemogočiti do najmanjše mogoče mere. Vemo, da bo to vse prej kot preprosto, a ni nemogoče. Verjamemo, da nam lahko uspe!" je dodal mariborski vezist.

Zajca bodo podpirali prijatelji in družina

Fenerbahče je v nedeljo v 1. krogu turškega prvenstva na domačem stadionu z 2:1 premagal Gaziantep. Dvakratni strelec je bil v 3. in 19. minuti Džeko, Tadić pa je v 55. minuti zastreljal 11-metrovko (obramba vratarja). Gostje iz epicentra uničujočega potresa na začetku februarja so od 23. minute igrali z nogometašem manj. Zajc je bil na zelenici od 46. minute.

Nogometaš iz Šempetra pri Gorici bo v Ljudskem vrtu igral prvič po odhodu iz Olimpije leta 2017. Ob gostovanju Rusije v Mariboru v kvalifikacijah za SP oktobra 2021 ni bil vpoklican v reprezentanco.

"Podporo bom imel tudi sam, iz domačih krogov, od prijateljev in družine. Ko igraš proti slovenskemu klubu v Evropi, so vedno drugačni občutki kot proti drugim ekipam. Maribor je velik klub z bogatimi izkušnjami iz evropskih tekmovanj. Tekma bo gotovo zahtevna, pokazati bomo morali najboljše, kar znamo," je povedal 29-letni Zajc.

Pred kratkim je podpisal novo triletno pogodbo, tudi zaradi trenerja Ismaila Kartala, ki ga je v klubu že vodil od januarja do maja lani. "Trener je igral pomembno vlogo. Ko je prišel, sem se lažje odločil, da bom še naprej igral za Fenerbahče," je razložil.

Krznar upa, da bodo dolgo časa ostali "živi", v zadnjih minutah pa bodo tvegali
Zajc: Ko igraš proti slovenskemu klubu v Evropi, so vedno drugačni občutki
Sorodna novica Ikwuemesi odhaja v Salernitano

Konferenčna liga

3. predkrog, povratni tekmi

Četrtek ob 20.15:
MARIBOR – FENERBAHČE 1:3

Sodnik: Fabio Verissimo (Portugalska)


Četrtek ob 20.00 (v Győru na Madžarskem):
NEMAN GRODNO (BLR) – CELJE 0:1
Tekma bo odigrana pred praznimi tribunami.

Sodnik: Ferenc Karako (Madžarska)

Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

V odebeljenem tisku sta izida prvih tekem.


4. predkrog, prvi tekmi

Četrtek, 24. avgusta:
MARIBOR/FENERBAHČE – TWENTE/RIGA (prva tekma: 2:0)

AEK LARNAKA/MACCABI TEL AVIV (prva tekma: 1:1) – CELJE/NEMAN GRODNO

Povratni tekmi bosta 31. avgusta.