Gianni Infantino, predsednik Mednarodne nogometne zveze. Foto: EPA
Gianni Infantino, predsednik Mednarodne nogometne zveze. Foto: EPA

Ta je namreč edina oddala kandidaturo za organizacijo turnirja. "Kaj pa naj Fifa naredi?" je o dejstvu, da je po umiku kandidature Avstralije Savdska Arabija ostala edina država, ki je do roka vložila prijavo za organizacijo svetovnega prvenstva, po poročanju nemške tiskovne agencije DPA izjavil Watzke.

Sorodna novica Športno pranje državne podobe, a bolj za lastne navijače kot za svet

Vlaganje v šport način izboljšanja mednarodne podobe
Država z arabskega polotoka mora sicer oddati še vse ustrezne dokumente za prijavo, njeno kandidaturo pa mora potrditi kongres Fife, a kaže, da bo to zgolj formalnost. Tudi predsednik Fife Gianni Infantino je v objavi na Instagramu nakazal, da bo Savdska Arabija gostila svetovno prvenstvo leta 2034, poroča DPA.

Kot še poudarja nemška tiskovna agencija, je kandidatura Savdske Arabije sporna, saj Zahod državo obtožuje kršitev človekovih pravic, pri čemer vlaganje v šport uporablja kot način izboljšanja svoje mednarodne podobe.

"Razumem, da mnogi niso zadovoljni. A kot je razvidno, druge kandidature nimamo," je dejal prvi človek nemške lige in podpredsednik nemške nogometne zveze.

Avstralci rekli ne!
Avstralska nogometna zveza je v torek uradno odstopila od kandidature za organizacijo SP-ja 2034. S tem se je odprla pot Savdski Arabiji, da organizira tekmovanje čez slabih 11 let. Fifa je sicer pri kandidaturah za turnir leta 2034 spodbujala predvsem azijsko in oceansko regijo.

Več gostiteljev svetovnega prvenstva leta 2026
Leta 2026 bodo moški SP gostile ZDA, Kanada in Mehika, prvenstvo 2030 pa bo potekalo kar na treh celinah, z začetkom s tremi tekmami v Južni Ameriki (Argentina, Urugvaj, Paragvaj) ter poznejšim nadaljevanjem v Španiji, na Portugalskem in v Maroku.