Gianni Infantino v zadnjem času s svojimi izjavami dviga veliko prahu. Foto: EPA
Gianni Infantino v zadnjem času s svojimi izjavami dviga veliko prahu. Foto: EPA

"To bo klubsko svetovno prvenstvo 32 ekip, vsaka štiri leta, prvi turnir pa bo leta 2025. Povabilo k udeležbi bodo dobile najboljše ekipe na svetu," je dejal prvi mož Fife na novinarski konferenci pred velikim finalom svetovnega prvenstva v Katarju.

Razlog za takšen turnir je predvsem veliko nezanimanje za zdajšnji format svetovnega klubskega prvenstva, ki nekaj pozornosti pritegne le v Južni Ameriki.

Infantino s tem tekmovanjem sicer ne želi zmanjšati pomembnosti evropske Lige prvakov, je pa res, da utegnejo klubi privoliti v sodelovanje, če bodo denarne nagrade višje.

Po poročanju britanskih medijev naj bi bilo za nagradni sklad namenjenih več kot 170 milijonov evrov.

Pogajanja glede turnirja potekajo že nekaj tednov, a predstavniki nogometnih klubov kljub vsemu zavračajo potrditev podanih predlogov.

Fifa je sicer upala, da bo dogovor sklenila na sestanku Združenja evropskih klubov, ki zastopa interese 220 vodilnih evropskih nogometnih ekip, prejšnji petek v Dohi, a zaman.

Obenem je Infantino potrdil, da bo svetovno klubsko prvenstvo prihodnje leto potekalo v Maroku, med nastopajočimi pa bo tudi Real Madrid kot evropski prvak.

Kaj je svetovno klubsko nogometno prvenstvo?
Svetovno klubsko prvenstvo je mednarodno tekmovanje pod okriljem Fife. Trenutni format turnirja vključuje sedem ekip, ki tekmujejo za naslov prvaka v obdobju dveh tednov. Nastopajoči so: zmagovalci azijske Lige prvakov, ameriške Lige prvakov, afriške Lige prvakov, Pokala Libertadores (Južna Amerika), pacifiške Lige prvakov in evropske Lige prvakov. Nastopa pa tudi državni prvak države gostiteljice.