Gianluigi Buffon in Giampiero Ventura sta razočarana zapuščala zelenico San Sira. Foto: EPA
Gianluigi Buffon in Giampiero Ventura sta razočarana zapuščala zelenico San Sira. Foto: EPA
Švedska nogometna reprezentanca
Veliko veselje švedskih nogometašev po zadnjem sodnikovem žvižgu. Foto: Reuters
Stephan El Shaarawy in Emil Forsberg
Emil Forsberg tolaži Stephana El Shaarawyja. Foto: Reuters
Italija - Švedska
Italija je nazadnje veliko tekmovanje izpustila leta 1992, ko je manjkala na evropskem prvenstvu na Švedskem. Tam je bilo leta 1958 tudi zadnje svetovno prvenstvo, ki ga je izpustila. Foto: Reuters
Italijani doživeli nogometno katastrofo
Italijanom več od prečke ni uspelo zadeti

Italijani so imeli v prvem polčasu premoč, a tudi srečo, ker sodnik v prve pol ure nobenega od dveh igranj z roko v njihovem kazenskem prostoru, Mattea Darmiana in Andree Barzaglija, ni kaznoval z 11-metrovko. V 8. minuti so strel z bele točke po prekršku nad Marcom Parolom neuspešno zahtevali tudi sami.

Najlepšo priložnost je imel Ciro Immobile, ki je v 40. minuti že premagal vratarja Robina Olsena, a je pravočasno počistil kapetan Andreas Granqvist. Še predtem je z močnim strelom Antonio Candreva poslal žogo prek vrat.
Najbližje zadetku ob prečki branilca Lustiga
Na začetku drugega polčasa so Italijani še naprej napadali in v 53. minuti je Alessandro Florenzi z volejem streljal za las mimo vratnice. Italijanski selektor Giampiero Ventura je po uri igre vse stavil na napad in na zelenico poslal Stephana El Shaarawyja in Andreo Belottija. V 66. minuti se je po posredovanju švedskega branilca Mikaela Lustiga z glavo žoga odbila v zgornji del prečke.
Švedi so nekajkrat zagrozili iz protinapadov, a do pravega strela niso prišli. V 87. minuti je na drugi strani Olsen lepo ubranil močan poskus El Shaarawyja po sredini vrat, kmalu zatem pa je Parolo z glavo streljal mimo gola.
Sodnikov podaljšek je bil dolg pet minut, tudi v njem pa Italijanom, ki so imeli kar 75 odstotkov časa žogo v svoji posesti (streli 23:4, v okvir vrat 6:1, koti 7:0), ni uspelo zadeti in veliko slavje Švedov se je lahko začelo. Na SP-ju so nazadnje igrali leta 2006.
Zadnja tekma Buffona za reprezentanco
"Nismo imeli drugih orožij. Morali smo se braniti in upati, da se nam bo izšlo. Drugače proti tehnično toliko močnejšim tekmecem nismo mogli igrati," je povedal švedski selektor Jan Andersson. Švedi so bili pred dvema letoma evropski prvaki do 21 let, nekaj igralcev iz tiste generacije zdaj že igra tudi v članski reprezentanci.
Gostitelji so bili seveda razočarani, njihovi navijači, ki so na začetku tekme žvižgali ob igranju švedske himne, pa nezadovoljni. Zadnjo reprezentančno tekmo v karieri je odigral 39-letni vratar Gianluigi Buffon, ki je 175-ič nosil dres Italije.
V petek se azzurri v Stockholmu niso izkazali, igrali so preveč boječe, Švedi pa so z agresivno igro to znali izkoristiti. V drugem polčasu je zadel rezervist Jakob Johansson.

Leta 2010 in 2014 izpad že po predtekmovanju
Italija je leta 2006 na SP-ju v Nemčiji četrtič postala svetovni prvak, na zadnjih dveh prvenstvih v Južni Afriki (2010) in Braziliji (2014) pa se je morala posloviti že po predtekmovanju.
Na lanskem evropskem prvenstvu v Franciji je pod vodstvom Antonia Conteja igrala dobro, v skupini opravila z močno Belgijo in v osmini finala s Španijo, nato pa v četrtfinalu po 11-metrovkah izpadla proti Nemčiji.

Dodatne kvalifikacije za SP, povratne tekme
Italija - ŠVEDSKA 0:0 (prva tekma: 0:1)

Italija: Buffon, Barzagli , Bonucci, Chiellini , Darmian ( 63./El Shaarawy), Jorginho, Parolo, Candreva ( 76./Bernardeschi ), Florenzi, Jorginho, Parolo, Immobile, Gabbiadini ( 63./Belotti).

Švedska: Olsen , Lustig , Lindelöf, Granqvist, Augustinsson, Larsson, Berg, Forsberg , Johansson ( 19./Svensson), Claesson ( 72./Rohden), Toivonen ( 54./Kiese Thelin ).

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (ŠPA)


Torek ob 20.45:
IRSKA - DANSKA (prva tekma: 0:0)
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.
Odigrano v nedeljo:
Grčija - HRVAŠKA 0:0 (prva tekma: 1:4)

ŠVICA - Severna Irska 0:0 (prva tekma: 1:0)
Sreda ob 10.00:
AVSTRALIJA - HONDURAS (prva tekma: 0:0)

Četrtek ob 3.15:
PERU - NOVA ZELANDIJA (prva tekma: 0:0)

Italijani doživeli nogometno katastrofo
Italijanom več od prečke ni uspelo zadeti