Nogometni novinarji so ocenjevali prvi tekmi slovenske nogometne reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Nogometni novinarji so ocenjevali prvi tekmi slovenske nogometne reprezentance. Foto: MMC RTV SLO

Gostje okrogle mize so razmišljali, ali so lahko reprezentanti zadovoljni po prvi letošnji akciji, se spraševali, ali je Slovenija kot Argentina v malem, z enim igralcem, ki izrazito izstopa, pa pomočniki, ki naredijo premalo. Gostje so Marko Kovačevič s časnika Večer ter Boštjan Janežič in Aljaž Golčer iz radijske športne redakcije Vala, voditelj pa Luka Petrič.

Sorodna novica Na štartu pretiran optimizem, Kek je za zmagovito formulo vedno potreboval čas

Slovenska reprezentanca je dvakrat remizirala z 1:1. Proti Izraelu in Severni Makedoniji, ki sta oba pri štirih točkah, je pokazala soliden nogomet. Marko Kovačevič pravi, da si je Slovenija zaslužila vsaj ti dve točki, lahko pa bi jih osvojila več. "V slovenski reprezentanci zdaj ni več čutiti apatije. Večji del srečanja je bila Slovenija bližje zadetku kot Severna Makedonija. Optimizem lahko črpamo iz dejstva, da smo tudi ob prvi in doslej edini uvrstitvi na Evropsko prvenstvo v uvodnih dveh krogih osvojili dve točki."

Sloveniji je že dvakrat manjkal predvsem tisti drugi zadetek za mirnejše nadaljevanje srečanja. Napadalna igra je vsekakor spodbudna, toda Makedoncem se je odpiralo preprosto preveč prostora, dodaja Aljaž Golčer. Napako za izenačenje Severne Makedonije je naredil branilec Petar Stojanović, ki se je po koncu opravičil. Boštjan Janežič pravi, da je sprejemal slabe odločitve na igrišču: "Veliko težav je imel na svoji strani igrišča z Ezgjanom Alioskim, tudi v napadu pa so manjkali natančnejši predložki v kazenski prostor."

Josip Iličić je postal vodja te reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
Josip Iličić je postal vodja te reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com

Strokovni komentator Radia Slovenija, nekdanji reprezentant Marinko Galič je Josipa Iličića v slovenski reprezentanci med tekmo s Severno Makedonijo primerjal z Lionelom Messijem v argentinski izbrani vrsti. Dejal je, da sta oba igralca, ki imata nekaj več kakovosti od soigralcev. Boštjan Janežič pa dodaja, da tako Iličič kot Miha Zajc zdaj skrbita, da žoge pridejo do napadalca, medtem ko še vedno ostaja nekaj vprašanj glede izbire preostalih dveh nogometašev na sredini igrišča.

Voditelj Luka Petrič pravi, da se je na prvi pogled spored tekem zdel zelo dober, zdaj pa je situacija nekoliko drugačna. Slovensko vrsto namreč junija čakata proti Avstriji in Latviji, ki bosta nujno potrebovali točke po dveh porazih. Aljaž Golčer je dodal, da se bo 7. junija v Celovcu videlo, ali je bila slovenska točka proti Izraelu velika, ali je Avstrija ta hip preprosto skromna.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje

Žoga je okrogla