Gareth Southgate bo Anglijo vodil na tisoči tekmi. Foto: Reuters
Gareth Southgate bo Anglijo vodil na tisoči tekmi. Foto: Reuters
Število mednarodnih tekem

Po objavi članka se je na nas obrnil komentator TV Slovenija Andrej Stare in poslal svojo statistiko števila mednarodnih tekem posamičnih rerpezentanc:


1.182: J. Koreja
1.041: Argentina
1.022: Švedska
1.020: Mehika
999: Brazilija
999: Anglija

Ob tej priložnosti bodo Angleži nosili tudi posebne drese.

Začelo se je s tekmo proti Škotski
Prvo tekmo je Anglija odigrala pred 147 leti proti Škotski, sredi novembra pa bodo izbranci Garetha Southgata odigrali tisočo tekmo. V tem času so za reprezentanco zaigrali številni nogometaši in vsak izmed njih je dobil svojo zaporedno številko glede na prvi nastop v dresu angleške izbrane vrste.

Od 1 do 1.244
Številka ena je tako pripadla prvemu angleškemu reprezentančnemu vratarju Robertu Bakerju, številko 1.244 pa je dobil Tyrone Mings, ki je kot doslej zadnji odigral uradno tekmo. Zdajšnji reprezentanti bodo na tekmi proti Črni gori, na kateri bi jim že neodločen izid zagotovil nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto, nosili individualizirane drese s svojo številko. Ta bo dobila mesto na sprednji strani dresa pod grbom.

Southgate: Smo del zgodovine
"Igralcem vedno govorimo o grbu na sprednjem delu dresa in tem, kakšen majhen del zgodovine smo," je ob tem dejal selektor Southgate. Med letoma 1995 in 2004 je 57-krat oblekel angleški dres, sam pa je dobil številko 1071. Svojo zaporedno številko, ki označuje prvi nastop za reprezentanco, nosijo tudi angleški reprezentanti v kriketu.

Povabljeni številni igralci
Na za Angleže praznično tekmo proti Črni gori bo angleška nogometna zveza povabila nekdanje kapetane, reprezentante z največ nastopi ter tiste iz leta 1966, ki so Angliji priigrali edini naslov svetovnih prvakov.

Največ mednarodnih tekem

Po statistiki Andreja Stareta je sedem parov med seboj igralo več kot stokrat:


188: Argentina - Urugvaj
136: Avstrija - Madžarska
127: Belgija - Nizozemska
114: Anglija - Škotska
111: Brazilija - Argentina
108: Švedska - Norveška
107: Švedska - Danska