Evropsko prvenstvo bo potekalo od 14. junija do 14. julija. Foto: www.alesfevzer.com
Evropsko prvenstvo bo potekalo od 14. junija do 14. julija. Foto: www.alesfevzer.com

Obe tekmi bosta v Stožicah. Z Armenijo bo Slovenija igrala 4. junija, z Bolgarijo pa štiri dni pozneje. Slovenija in Armenija se do zdaj še nista srečali. Trenutno 93. reprezentanca sveta na lestvici Fife je v kvalifikacijah za EP v skupini D zasedla četrto mesto za Turčijo, Hrvaško in Walesom.

Z Bolgari so se Slovenci pomerili štirikrat. Trikrat so zmagali Bolgari, ena medsebojna tekma se je končala z neodločenim izidom. Bolgariji se v kvalifikacijah za letošnji EP ni izšlo po načrtih, saj je zasedla zadnje mesto v skupini G za Madžarsko, Srbijo, Črno goro in Litvo. Polfinalistka svetovnega prvenstva 1994 trenutno zaseda 81. mesto na lestvici Fife.

Z junijskima tekmama bo sklenjen sklop pripravljalnih tekem slovenske reprezentance, ki se bo 21. marca pomerila z Malto in pet dni pozneje s Portugalsko.

Znane pripravljalne baze reprezentanc

Uefa je medtem objavila pripravljalne baze 21 reprezentanc, ki že imajo potrjena mesta na evropskem prvenstvu. Kot je znano, se bo Slovenija na obračune z Dansko, Srbijo in Anglijo pripravljala v Wuppertalu. Že decembra je izbrala 17. največje mesto v Nemčiji, ki leži v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija, zdaj pa je delegacija na čelu s selektorjem Kekom tudi obiskala Wuppertal. Od večjih mest so v bližini Köln, Essen in Düsseldorf.

Gostitelji prvenstva bodo nastanjeni v bavarskem mestu Herzogenaurach, branilci naslova Italijani so izbrali Iserlohn v bližini Dortmunda, prvaki iz 2016 Portugalci pa so se odločili za kraj v bližini 800 let starega samostana Harsewinkel. Angleži, ki so na zadnjem Euru igrali v finalu in bodo v predtekmovanju igrali v skupini s Slovenijo (25. junija v Kölnu), se bodo pripravljali v Blankenhainu v bližini Leipziga, eni od favoritov za naslov Francozi pa v Paderbornu.

Preostala slovenska tekmeca v skupini C sta se odločila za Freudenstadt (Danska, 16. junija v Stuttgartu) in Augsburg (Srbija, 20. junija v Münchnu). Po pravilih Uefe se mora vsaka reprezentanca v svojem izbranem kraju zglasiti pet dni pred prvim dvobojem, v času bivanja tam pa mora imeti vsaj en odprt trening za javnost. Zadnji trije udeleženci EP-ja bodo znani marca po dodatnih kvalifikacijah.

Kek si je ogledal pripravljalno bazo na evropskem prvenstvu

Skupina A:
Nemčija: Herzogenaurach
Škotska: Garmisch-Partenkirchen
Madžarska: Weiler im Allgäu
Švica: Stuttgart

Skupina B:
Španija: Donaueschingen
Hrvaška: Neuruppin
Italija: Iserlohn
Albanija: Kamen

Skupina C:
Slovenija: Wuppertal
Danska: Freudenstadt
Srbija: Augsburg
Anglija: Blankenhain

Skupina D:
Nizozemska: Wolfsburg
Avstrija: Berlin
Francija: Paderborn

Skupina E:
Belgija: Ludwigsburg
Romunija: Würzburg
Slovaška: Mainz

Skupina F:
Portugalska: Harsewinkel
Češka: Hamburg
Turčija: Barsinghausen