Črni petek za navijače Juventusa, ki pa so tak razplet lahko pričakovali. Foto: Reuters
Črni petek za navijače Juventusa, ki pa so tak razplet lahko pričakovali. Foto: Reuters
Logotipi klubov
Logotipi kaznovanih klubov. Foto: EPA
Milan jo je relativno dobro odnesel. Največja kazen je seveda ta, da San Siro naslednjo sezono ne bo videl najboljših evropskih klubov, kar je hud finančni udarec. Foto: EPA
Sodnik Massimo de Santis
Sodnik Massimo de Santis je za štiri leta in pol dobil rdeči karton. Foto: EPA

Juventusu so odvzeli zadnja scudetta, tekmovanje v Serie B pa bo začel kar s 30 točkami zaostanka, tako da ima malo možnosti (posebej če bo klub ostal brez najboljših igralcev, kar je pričakovati), da bi se v sezoni 2007/08 vrnil med elito. Laziu so vzeli sedem, Fiorentini pa dvanajst točk. Milan ostaja v prvi ligi, vendar so ga pred novo sezono kaznovali s 15 točkami in bo v novi sezoni zelo težko osvojil naslov.

Moggiju petletna kazen
Kaznovani so bili tudi funkcionarji in sodniki. Nekdanji predsednik Italijanske nogometne zveze Franco Carraro je dobil štiriinpolletno kazen, nekdanji generalni direktor Juventusa Luciano Moggi in izvršni direktor Antonio Giraudo pa pet let ne smeta delovati v nogometu. Sodnik Massino De Santis ne bo smel svojega dela opravljati štiri leta in pol.

Pet dni za pritožbo
Ekipe imajo sedaj na voljo pet dni, da se pritožijo na državno arbitražno razsodišče, dokončna odločitev pa bo znana 24. julija. Dan pozneje morajo namčre Italijani Uefi povedati, katere ekipe bodo sodelovale v evropskih pokalih. V Ligi prvakov bodo Italijo v prihodnji sezoni zastopali Inter, Roma, Palermo in Chievo. Slednji trije so zavzeli mesta Milana (za lansko sezono so mu odvzeli 44 točk), Juventusa in Fiorentine. Inter in Roma bosta v elitno tekmovanje uvrščena neposredno, Palermo in Chievo pa bosta morala odigrati kvalifikacije.

V hotelu namesto na stadionu
Afera Moggiopoli, ki je krepko zamajala vso Italijo, se je torej pet dni potem, ko je Italija v Nemčiji četrtič postala svetovni prvak, končno razpletla. Tik pred 21. uro, ko je javnost izvedela za kazni, se je življenje ustavilo in Italijo je tresla podobna mrzlica kot v nedeljo zvečer. V afero nameščanja sodnikov so bili vpleteni štirje klubi in 25 uradnikov. Sodba športnega razsodišča je bila podana v enem od rimskih hotelov in ne na olimpijskem stadionu, ki je bil zaradi atletskega mitinga za Zlato ligo zaseden.

Kazni:
Juventus

- odvzeta naslova italijanskega prvaka za sezono 2004/05 in 2005/06.
- v novi sezoni bo igral v 2. ligi, ki jo bo začel z -30. Nekdanji generalni direktor kluba Luciano Moggi in izvršni direktor Antonio Giraudo pet let ne smeta delovati v nogometu. Moggi bo plačal 50.000, Giraudo pa 20.000 evrov kazni.

Milan
- v prejšnjem prvenstvu se mu odvzame 44 točk, kar pomeni, da ne bo igral v Ligi prvakov. Novo sezono v prvi ligi bo začel z minus 15 točkami. Podpredsednik Adriano Gallani je dobil enoletno kazen.

Fiorentina
- v novi sezoni bo igrala v 2. ligi, ki jo bo začela z -12. Predsednik Andrea Della Valle tri leta in pol ne bo smel opravljati nobenih funkcij, povezanih z nogometom.

Lazio
- v novi sezoni bo igral v 2. ligi, ki jo bo začel z sedmimi točkami odbitka. Predsedniku Claudiu Lotitu se za tri leta in pol prepove opravljanje z nogometom povezanih funkcij.

Franco Carraro
Nekdanji predsednik Italijanske nogometne zveze, ki je s svojega položaja odstopil 8. maja 2006, je dobil štiriinpolletno kazen, podpredsednik Innocenzo Mazzini pa petletno. Kaznovani so še številni drugi uradniki.

Sodniki
Pet od osmih sodnikov so oprostili. Najvišjo kazen je dobil Massino De Santis (soditi bi moral tudi tekme letošnjega svetovnega prvenstva), ki bo brez piščalke štiri leta in pol.