Slovenska nogometna reprezentanca je trenutno na 62. mestu Fifine lestvice. Foto: Reuters
Slovenska nogometna reprezentanca je trenutno na 62. mestu Fifine lestvice. Foto: Reuters

"Žreb kvalifikacij za SP je zdaj najpomembnejši za nas. Smo v četrtem bobnu, ampak tudi iz tega se da priti na svetovno prvenstvo," je po koncu jesenskih tekem dejal selektor slovenske vrste Matjaž Kek, ki je kot zadnji selektor Slovenijo popeljal na veliko tekmovanje. Leta 2010 je Slovenija igrala na SP-ju v Južni Afriki.

Ob Sloveniji bodo v istem bobnu še Bosna in Hercegovina, Črna gora, Severna Makedonija, Albanija, Bolgarija, Izrael, Belorusija, Gruzija in Luksemburg. Prvi nosilec kvalifikacij je Belgija glede na uvrstitev na svetovni lestvici Fife.

Slovenci pred žrebom kvalifikacij za Katar 2022 v četrtem bobnu

Za trinajst evropskih mest na 32-članskem svetovnem prvenstvu, ki bo potekalo od 21. novembra do 18. decembra 2022 v Katarju, se bo potegovalo 55 evropskih reprezentanc.

Kroglice bosta na žrebu vlekla nekdanja nogometaša – Nizozemec Rafael van der Vaart in Italijan Daniele de Rossi. Van der Vaart je igral v finalu mundiala 2010, de Rossi pa je štiri leta prej z "azzurri" osvojil naslov.

"Igranje na SP-ju in osvojitev tistega legendarnega pokala so sanje vsakega nogometaša. Mislim, da bodo kvalifikacije zelo težke. Kot smo videli v zadnjih letih, so razlike med reprezentancami vse manjše," je dejal de Rossi.

Kvalifikacije bodo potekale med marcem in novembrom 2021. Prvi krog bo 24. in 25 marca, drugi 27. in 28. marca, tretji pa 30. in 31. marca. Naslednji trije krogi bodo septembra, sedmi in osmi oktobra, razplet (z zadnjima dvema krogoma) pa sledi med 11. in 16. novembrom 2021.

Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili na SP, drugouvrščene ekipe pa čakajo dodatne kvalifikacije. Tem se bosta pridružili še dve najboljši ekipi, zmagovalki skupin, iz Lige narodov, ki se ne bosta že neposredno uvrstili na SP ali v dodatne kvalifikacije.

Teh dvanajst moštev čakajo izločilni boji na eno tekmo za preostala tri mesta na SP-ju. Te dodatne tekme bodo 24. in 25. marca ter 28. in 29. marca 2022.

SP bo prvič v zgodovini v jesensko-zimskem obdobju, turnir v Katarju bo namreč med 21. novembrom in 18. decembrom 2022. Branilka naslova je Francija.