Tik pred premorom v Prvi ligi je slovenski nogomet pretresel odhod Darka Milaniča in Zlatka Zahoviča iz Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
Tik pred premorom v Prvi ligi je slovenski nogomet pretresel odhod Darka Milaniča in Zlatka Zahoviča iz Maribora. Foto: www.alesfevzer.com

Voditelj Luka Petrič ter radijska športna reporterja Boštjan Janežič in Jože Pepevnik so v tokratni oddaji, posneti na daljavo, najprej govorili o morebitnih posledicah epidemije koronavirusa na tekočo nogometno sezono.

UEFA naj bi svojim članicam v torek predlagala ustavitev tekmovanj in razglasitev prvakov trenutno vodilnih klubov, kar pa bi znalo naleteti na precejšnje neodobravanje. "Noben scenarij ne bo povsem pošten do vseh klubov. Problem letošnjega leta je, da je tekmovanj res veliko. Najbolj verjetno se mi zdi, da bo prvi odpovedan oz. prestavljen Evro in da bo Uefa skušala izpeljati vsa državna prvenstva, četudi z zamikom. Bilo bi sicer nekoliko hitro, če bi že sredi marca odpovedali oz. izničili prvenstva, čeprav se na začetku aprila gotovo nogomet še ne bo nadaljeval. Bolj verjetno, sicer najbolj optimistično, komaj na začetku maja," je povedal Jože Pepevnik, Luka Petrič pa je omenil specifična primera angleškega prvenstva in poletnega evropskega prvenstva, ki naj bi ga gostila tako rekoč cela Evropa.

Žoga je okrogla: Kakšna bo usoda nogometnih tekmovanj?

"V Angliji je primer takšen, da se večina klubov bori za obstanek. Za vse te bi bilo bolje, da se sezona odpove in da gotovo ostanejo še eno leto v Premier League. Tako si npr. pri West Hamu že javno želijo, da bi se sezona črtala. V tem primeru bi seveda Liverpool ostal brez naslova, saj matematično še ni prvak. Pri Evru pa je dodatna težava ta, da sploh še ne poznamo vseh udeležencev prvenstva. Dvajset reprezentanc je že uvrščenih, preostale bi morali dobiti z dodatnimi kvalifikacijami, a je zdaj veliko vprašanje, kdaj bodo te sploh odigrane."

Darko Milanič je do konca ostal zelo gosposki, na nivoju

Velik del oddaje so sogovorniki posvetili dogajanju v Ljudskem vrtu, od koder se je po štirih letih poslovil Darko Milanič in po kar trinajstih Zlatko Zahovič.

"Zahovičeva priljubljenost v mestu in klubu je začela padati, Milanič pa je dvakrat zdržal v sedlu. Si bo pa zdaj veliko trenerjev in nogometnih ljudi želelo delati v Ljudskem vrtu. Tu je Bogatinov, tu je Šimundža, tu je Kek, tudi Hadžić ... Manj vodljivi ljudje. Je pa zdaj precej manjša priložnost, da bi se v klub nekoč vrnil Milanič kot pa Zahovič. Dolgoročno je Milanič zdaj bolj oddaljen od Maribora kot Zlatko Zahovič," je stanje na Štajerskem pokomentiral Janežič, Pepevnik pa poudaril uglajen odnos zdaj že nekdanjega trenerja.

"Darko Milanič je do konca ostal zelo gosposki, na nivoju. Mariborski novinarji smo ga celo imenovali strelovod, saj je ravno on nase venomer prevzemal kritike o podobi na igrišču, o kadrovski politiki itd. Mariborski navijači so nanj tudi najlažje zlili svoj gnev. Vse je šlo preko njega in na ta način je ščitil klub in Zahoviča, čeprav v zadnjem obdobju nista bila na isti valovni dolžini."

"Če stvari v Mariboru ne bodo šle v pravo smer, bodo mariborski navijači zelo hitro zelo nostalgični. Zlatko Zahovič je v Mariboru zaključil to obdobje, ni pa nujno, da je bilo to njegovo zadnje obdobje v klubu. Se bo pa moral klub odločiti, kako iti naprej, in verjetno živeti na nižjih obratih kot doslej."

Oblakova odličnost sploh ne preseneča več

Posebno omembo sta si zaslužila tudi slovenska reprezentanta Josip Iličić in Jan Oblak, ki sta svojima Atalanti in Atleticu odločilno pomagala do uvrstitve v četrtfinale Lige prvakov.

"Izjemni dnevi so za Iličićem. Je motor igre Atalante, tudi ob odličnih soigralcih je on tisti povezovalec igre, glavni mož ekipe poleg trenerja Gasperinija. Zdaj nam je lahko trojno žal zaradi tega premora: ne samo zaradi italijanske lige in Lige prvakov, ampak tudi zato, ker v reprezentanci ne bo mogel pokazati svoje forme," je Kranjčana pohvalil Janežič. O Škofjeločanu je le dodal: "Oblakova odličnost sploh ne preseneča več. Pri Atleticu ima tako rekoč kultni status in njegova osredotočenost na treninge in igrišče je res neverjetna. Glede na njegov profesionalizem zna njegova kariera na vrhunskem nivoju trajati še zelo zelo dolgo."