Srečko Katanec zaradi poškodbe v ekipo ni vpoklical Josipa Iličića in Dejana Lazarevića, trenutno pa se je odpovedal dolgoletnima reprezentantoma Marku Šulerju in Arminu Bačinoviću. Foto: Aleš Fevžer
Srečko Katanec zaradi poškodbe v ekipo ni vpoklical Josipa Iličića in Dejana Lazarevića, trenutno pa se je odpovedal dolgoletnima reprezentantoma Marku Šulerju in Arminu Bačinoviću. Foto: Aleš Fevžer
Jasmin Kurtić, Tim Matavž, Dejan Lazarević in Zlatko Dedić
Slovenija, ki v skupini E zaseda zadnje, 6. mesto, ima le še teoretične možnosti za uvrstitev na SP v Braziliji. Verjetnostni izračun po sistemu kovanca (50/50) daje Sloveniji pred zadnjimi 5 tekmami še 3,3-odstotno možnost. Foto: Aleš Fevžer

Zaradi finalne pokalne tekme, ki bo 29. maja, je od mariborskih nogometašev na seznamu le vratar Jasmin Handanović. "Ostalih mariborskih igralcev prav zaradi tega tokrat nisem vpoklical, saj je tekma s Turki že 31. maja, za drugo tekmo pa bomo videli, kako se bodo stvari odvile na prvi," je povedal Katanec.

Turčija za ogrevanje pred Islandijo
Selektor si je pred tekmo z Islandijo zaželel še prijateljsko tekmo, predvsem z upanjem, da do tekme v Reykjaviku najde še nekatere odgovore: "Precej igralcev v klubih zadnje čase ni igralo, zato sem želel, da imajo pred kvalifikacijami še vsaj eno težko tekmo. Turčija bo dober test."

Slovenska reprezentanca se bo v ponedeljek, 27. maja, zbrala na pripravah na Brdu pri Kranju, po opravljenih treningih v Kranju pa bo reprezentanca 30. maja odpotovala v Nemčijo, kjer bo v Bielefeldu v petek, 31. maja, tekma s Turki. Z Islandijo se bodo Slovenci pomerili 7. junija.

Brez Šulerja in Bačinovića
Med 23 izbranci Srečka Katanca ni dveh poškodovanih igralcev: Josipa Iličića (Palermo) in Dejana Lazarevića (Modena), ki bi lahko s svojo nepredvidljivostjo in ustvarjalnostjo pomembno prispevala k slovenski igri. Selektor je s seznama izpustil dolgoletnega reprezentančnega branilca Marka Šulerja, ki se je znašel na stranskem tiru Legie Varšave. Prav tako ni bil vpoklican Armin Bačinović, ki je letos pomagal Veroni k preboju v Serio A.

A s Kelharjem in Anđelkovićem
V primerjavi z zadnjim seznamom na njem tudi ni trojice nogometašev iz Maribora: poškodovanega branilca Aleksandra Rajčevića in dveh vezistov Gorana Cvijanovića ter Aleša Mertlja. Zato pa se med najboljše slovenske nogometaše po daljšem času vračata dva branilca: Siniša Anđelković, ki je steber obrambe Modene v Serii B, in Dejan Kelhar, ki igra v Azerbajdžanu za Qabalo.

Vratarji (4):
Handanović Jasmin, Maribor (SLO)
Handanović Samir, Inter (ITA)
Oblak Jan, Rio Ave (POR)
Belec Vid, Inter (ITA)

Branilci (8):
Anđelković Siniša, Modena (ITA)
Brečko Mišo, Köln (NEM II)
Cesar Boštjan, Chievo (ITA)
Ilić Branko, Anorthosis (CIP)
Jokić Bojan, Chievo (ITA)
Kelhar Dejan, Qabala (AZB)
Maroh Dominic, Köln (NEM II)
Struna Andraž, Cracovia (POL II)

Vezisti (6):
Birsa Valter, Torino (ITA)
Kampl Kevin, Salzburg (AVT)
Kirm Andraž, Groningen (NIZ)
Krhin Rene, Bologna (ITA)
Kurtić Jasmin, Palermo (ITA)
Radosavljević Aleksander, Venlo (NIZ)

Napadalci (4):
Dedić Zlatko, Bochum (NEM II)
Ljubijankić Zlatan, Omija Ardidža (Japonska)
Matavž Tim, PSV Eindhoven (NIZ)
Novaković Milivoje, Omija Ardidža (Japonska)