Slovenska reprezentanca za vodilnima Rusijo in Hrvaško zaostaja za šest točk, do konca kvalifikacij za SP 2022 pa so samo še štiri tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska reprezentanca za vodilnima Rusijo in Hrvaško zaostaja za šest točk, do konca kvalifikacij za SP 2022 pa so samo še štiri tekme. Foto: www.alesfevzer.com

"Popravnih izpitov več ni. Sami smo se pripeljali v položaj, ko štejejo samo točke. Upam, da bomo prišli do teh točk. Res smo imeli v zadnjih dveh ciklusih težave zlasti s tretjo tekmo, ki je zdaj na srečo ni," je torkovo novinarsko konferenco v NNC-ju Brdo začel selektor Matjaž Kek.

Že na tekmah Atalante se vidi, da je v v vedno boljšem stanju. Glede želje po igranju za reprezentanco, ne glede na minutažo, tukaj ni nobenega problema. Pogovarjala pa sva se po tekmi v Splitu in pred dvema dnevoma.

Kek o Iličiću

Najprej samo o Malti, potem šele o Rusiji

"Reprezentanca se vrača v Ljudski vrt za Rusijo, a za zdaj razmišljamo samo o Malti in gostovanju v La Valetti, potem pa vse drugo. Za nas štejejo le točke na prav vsaki preostali tekmi, če hočemo ostati vsaj v kakšnih kombinacijah za nastop na velikem tekmovanju," je Mariborčan predstavil kruto realnost Slovenije v dosedanjem neuspešnem boju za nastop na SP-ju 2022 v Katarju.

Slovenija po šestih od desetih krogov kvalifikacij v skupini H zaseda četrto mesto in za vodilnim dvojcem Hrvaška – Rusija zaostaja za ogromnih šest točk. Pogled na lestvico razkrije, da mogoče tudi zmaga na vseh preostalih štirih tekmah ne bi zadostovala za preboj vsaj na 2. mesto in naprej v dodatne kvalifikacije.

Kek: Alibijev imam dovolj

Boljši, odločnejši in agresivnejši?

"Glede na to, da je prva tekma šele v petek, je dan ali dva več časa, tako da se bomo tudi pogovorili o odnosu, želji. Preprosto moramo biti boljši, odločnejši, agresivnejši, ker drugače nimamo prav nobenih možnosti," Kek napoveduje jasen pogovor z izbranci na začetku priprav. Reprezentanca bo nastanjena na Ptuju, vse treninge pa bo opravila v Kidričevem na igriščih Aluminija.

4. septembra je Slovenija doma v Ljubljani premagala Malto le z 1:0 z 11-metrovko Sandija Lovrića.
4. septembra je Slovenija doma v Ljubljani premagala Malto le z 1:0 z 11-metrovko Sandija Lovrića. "Povratna" tekma je trenutno glavni Kekov cilj, ki opozarja, da Maltežani doma trd oreh. Foto: Reuters

"Tekma z Malto je tekma karakterja. Igrišče pa pokaže resnico," je 60-letni Mariborčan poudaril svoj fokus na prvi tekmi. "Kdor misli, da se Malto premaguje pri njih v gosteh s petimi ali šestimi goli, se moti. Malto se podcenjuje, glejte, kako jo je premagala Rusija. To ne more biti samo uvertura v tekmo z Rusijo. Nasprotnik, ki se zna braniti in je organiziran. Glede razlike v golih pa smo si sami zakuhali na Hrvaškem. A najprej pozitiven izid, nato razlika v golih," se je Kek dotaknil naslednjega nasprotnika Slovenije.

V iskanju kakovosti igre

"Potrebujemo kakovostno igro. Če bo še odnos vprašljiv, potem to ni za nikamor. Kakovost igre pomeni iskanje globine, raznovrstnost v napadu, odgovornost za preprečevanje protinapadov ... Niti približno nismo tako dobri, kot smo na nekaterih delih tekem že nakazali. Sam imam dovolj alibijev," je selektor ponovil, da ostaja pri ostrih besedah (samo)kritike po porazu s Hrvaško v Splitu (0:3).

Vrnitev Verbiča, novinci Elšnik, Karničnik in Kolmanič

V primerjavi z zadnjo reprezentančno akcijo v septembru je Kek opravil več sprememb v izbrani vrsti, ki jo je deloma prevetril z nekaterimi novinci.

Po daljši odsotnosti zaradi poškodbe se vrača Benjamin Verbič, ki je začel redno igrati za Dinamo Kijev. 27-letnik iz Vojnika je nazadnje igral za Slovenijo lanskega novembra proti Grčiji v Ligi narodov (0:0).

Neučinkoviti napad, ki je glavna hiba slovenske igre, bo skušal poživiti David Tijanić, ki je bil v letu 2020 na reprezentančnih zborih ob Ligi narodov. 24-letni Kranjčan igra v Turčiji za Götzepe, kjer je letos dosegel en gol na 7 tekmah.

V primerjavi s septembrom šest sprememb

Ob tem so prvič v reprezentanci trije novi obrazi. V obrambi konkurenco krepita Žan Karničnik, branilec Mure, in Žan Kolmanič, ki zdaj igra v ZDA, kar lahko sicer zaplete njegov prihod oziroma dejansko razpoložljivost reprezentanci. Med vezisti je novinec kapetan Olimpije Timi Max Elšnik.

"Če nanje ne bi računal, jih ne bi klical. Res pa zdaj ob dveh tekmah ni potrebna takšna rotacija kot v prvih dveh akcijah. Hkrati so trije naši vezisti pod kartoni. Nekateri so tokrat zraven, da bi bili boljši pri agresivnosti, dvobojih," je še selektor pokomentiral izbor nekaterih novincev, ki so ga prepričali z rednim in opaznim igranjem po klubih.

V nasprotju s tremi septembrskimi tekmami tokrat Kekovega vpoklica v reprezentanco niso prejeli naslednji nogometaši: Jan Mlakar, Damjan Bohar, Miha Zajc, Andraž Struna, Nejc Skubic in Mario Jurčević.

Kek za MMC o podaljšanju selektorske pogodbe z NZS-jem

"Bolj vprašanje za predsednika. A najprej dokončati ta ciklus. Nato videti, ali sta obojestransko zadovoljstvo in pripravljenost za podaljšanje pogodbe. Tukaj ne gre za nobene finančne zadeve ali kar koli drugega. Prvo pogodbo sem sklenil v dveh minutah, če bo treba, bom novo sklenil v eni minuti."

"Glede na vse, kar se je dogajalo v zadnjem času, razmišljam samo o tem, kako bi bili lahko boljši, kako bi vsi skupaj dvignili to reprezentanco. Ko bo prišel čas za te zadeve, pa bomo vse z lahkoto razrešili."

"Dejstvo je, da so naša pričakovanja večja, višja. Ali je to objektivno glede naše kvalitete, je drugo vprašanje. Stremeti je treba k temu, da je Slovenija boljša, kot je bila v zadnjem času."


Seznam reprezentantov za Malto in Rusijo

Vratarji (3):
Jan Oblak (Atletico Madrid/ŠPA)
Vid Belec (Salernitana/ITA)
Igor Vekić (Bravo/SLO)

Branilci (8):
Jure Balkovec (Karagümrük/TUR)
Jaka Bijol (CSKA Moskva/RUS)
Miha Blažič (Ferencvaros/MAD)
Žan Karničnik (Mura)
Žan Kolmanič (Austin/ZDA)
Miha Mevlja (Alanyaspor/TUR)
Žan Rogelj (Tirol/AVT)
Petar Stojanović (Empoli/ITA)

Vezisti (7):
Domen Črnigoj (Venezia/ITA)
Timi Max Elšnik (Olimpija)
Jon Gorenc Stanković (Sturm Gradec/AVT)
Adam Gnezda Čerin (Rijeka/HRV)
Jasmin Kurtić (PAOK/GRČ)
Sandi Lovrić (Lugano/ŠVI)
Leo Štulac (Empoli/ITA)

Napadalci (6):
Josip Iličić (Atalanta/ITA)
Benjamin Šeško (Salzburg/AVT)
Andraž Šporar (Sporting/POR)
David Tijanić (Göztepe/TUR)
Benjamin Verbič (Dinamo Kijev/UKR)
Luka Zahović (Pogon Szczecin/POL)


KVALIFIKACIJE ZA SP 2022
SKUPINA H

Petek, 8. oktobra, ob 20.45:
MALTA – SLOVENIJA
RUSIJA – SLOVAŠKA
CIPER – HRVAŠKA

Ponedeljek, 11. oktobra, ob 18.00:
CIPER – MALTA
Ob 20.45:
SLOVENIJA – RUSIJA (Maribor)
HRVAŠKA – SLOVAŠKA

Lestvica:                            
HRVAŠKA         6  4 1 1  8:1 13 točk
RUSIJA          6  4 1 1 10:4 13     
SLOVAŠKA        6  2 3 1  7:5  9     
SLOVENIJA       6  2 1 3  4:6  7     
MALTA           6  1 1 4  6:11 4     
CIPER           6  1 1 4  1:8  4     

11. november: SLOVAŠKA – SLOVENIJA
14. november: SLOVENIJA – CIPER


U-21: Oktobra proti Angliji in Albaniji

Selektor mlade reprezentance Mile Aćimović je predstavil seznam nogometašev za prihajajoči kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo proti Angliji 7. oktobra v Celju in Albaniji 11. oktobra v gosteh. V ekipo se po poškodbi vrača Tamar Svetlin (Celje), vpoklican je tudi Svit Sešlar (Olimpija). Aćimović ne more računati na poškodovana Nika Prelca in Daria Kolobarića, Žan Kolmanič in Benjamin Šeško pa sta vpoklicana v člansko reprezentanco. Slovenija je na prvih dveh tekmah izgubila na Češkem (1:0) in zmagala v Andori (0:1).

Seznam igralcev:
Martin Turk (Parma), Žan Luk Leban (Everton), Luka Čadež (Triglav), Žan Trontelj (Bravo), Vid Koderman (Maribor), Michael Pavlović (Olimpija), Gašper Pečnik (Aluminij), David Zec (Celje), Dušan Stojinović (Himki), Žiga Laci (AEK), Mark Španring (Bravo), Mark Zabukovnik (Radomlje), Enrik Ostrc (Olimpija), Aljaž Casar (Hoffenheim), Benjamin Markuš (Domžale), Luka Vešner Tičić (Koper), Tjaš Begić (Celje), Tamar Svetlin (Celje), Aljoša Matko (Hammarby), Nino Žugelj (Maribor), Kai Cipot (Mura), Svit Sešlar (Olimpija), David Flakus Bosilj (Verona).