Matjaž Kek. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je štiri tekme pred koncem kvalifikacij na vrhu skupine H. Ima 13 točk, toliko kot Danska in točko več od Finske in Kazahstana. Finci in Kazahstanci prihajajo v Ljubljano, tako da je vse v slovenskih rokah. Na evropsko prvenstvo prihodnje leto v Nemčijo vodita prvi dve mesti v skupini.

Slovenija je septembrski ciklus opravila z dvema prepričljivima zmagama nad Severno Irsko (4:2) in San Marinom (0:4). Kek je zadovoljen in že z nestrpnostjo pričakuje oktober, ko bodo 14. v Ljubljani gostovali Finci, tri dni pozneje pa Slovenija gostuje v Belfastu pri Severni Irski. Dve zmagi bi pred novembrom na široko odprli vrata Eura 2024.

Po tekmi v San Marinu se je Kek pogovarjal z novinarjem Vala 202 Jožetom Pepevnikom.

Sorodna novica San Marino odpravili s precej več navdiha kot marca v Stožicah

Delo v San Marinu je opravljeno s 4:0. Veliko priložnosti so si ustvarili slovenski nogometaši. Dve spoznanji: tri točke in tekma, ki je hitro šla v slovensko smer.
Z dvema goloma na začetku smo izničili nervozo, ki se je kazala na prejšnji tekmi v Ljubljani. Mislim, da je bilo dovolj suvereno z nekaj zadevami, ki so bile dobre. Igra je bila dobra, igrišče odlično, tukaj se res da igrati. Nekatere stvari bi morali izpeljati bolje, ampak naredili smo tisto, kar smo pričakovali in mrali. Zdaj se začne pravi rokenrol, ampak jaz sem za akcijo. Zadovoljen sem z govorico telesa fantov. Vidi se, da se počasi tvori skupina fantov, ki ima neko idejo, neke principe. Seveda to ne more biti ves čas vrhunsko, ampak dali smo štiri gole in lahko smo zadovoljni s tem, kar smo naredili.

Koliko se vam zdi, da je bilo takojšnje sprostitve zaradi prvega gola iz prve akcije?
Predvsem gre za pristop in pripravo na samo tekmo. Bilo je kar naporno potovanje, ker smo bili daleč od stadiona. Ampak ob teh zadevah se formira tisto pravo. Z ravnijo priprave, z resnostjo in fokusom sem zadovoljen. Na igrišču bi lahko nekateri odigrali tudi bolje, toda zamenjali smo nekaj igralcev zaradi poškodb. Tekma proti Severni Irski je terjala davek, mi pa smo čez tri tedne spet skupaj. Ciklus smo zaključili s pričakovanimi šestimi točkami. Prihajajo tekme, kjer se bo treba dvigniti še na višjo raven. Slovenija je zraven, o Sloveniji morajo nasprotniki razmišljati. Mi moramo ostati skromni, spoštljivi do vseh, ampak močno verjeti vase, v svojo kakovost. Kot sem že nekajkrat rekel v zadnjem času, priznati nekomu, da je boljši šele, ko je tekme konec. Do takrat pa ne priznati nikomur, tudi svetovnim prvakom ne. Hočem isto odločnost, ko igramo proti najslabšemu in ko bomo igrali proti najboljšim v skupini. Točke izgubljajo vsi, mi smo pripeljali stvari tja, kjer smo si želeli.

Omenili ste rotacije. Verjetno v napadalnem dvojcu ne bi nič menjali, če s Šeškom ne bi bilo nekaj narobe.
Mi smo poskušali še danes dopoldne, ampak tveganje je bilo preveliko. Bilo bi tudi neodgovorno igralca na takšni tekmi izpostavljati poškodbi, pa ti ga odnese za mesec, dva. Odločitev je bila na mestu. Tudi Janža čuti bolečine. Bijol je po dopoldanskem testu lahko igral, hitro se nam je zgodila poškodba Blažiča. Toda pravim, tvori se skupina fantov, ki ji zaupam in dam lahko igrat kogar koli. Sem miren. Nekateri imajo morda še malo spoštovanja, toda danes je bilo veliko dobrih stvari. Predvsem prvih 20 minut, ko je šla žoga hitro, ko se je vedelo, kaj hočemo.

Govorili ste o rokenrolu. Zdaj je točkovna situacija 13-13-12-12. Ste pričakovali tako tesen razplet? Ne nazadnje tudi San Marino premagati 4:0 ni tako nepomembno, saj lahko na koncu šteje prav vsak gol.
Zdaj moramo v neposrednih dvobojih pokazati kakovost. Proti Danski smo prišli do točke, ki je lahko še kako pomembna. Izgubili smo na Finskem, kjer po mojih izračunih ne bi smeli izgubiti. Zmaga v Kazahstanu šteje, ker so drugi tam izgubljali. Smo v dobrem položaju, a ne smemo pozabiti, da smo dvakrat že igrali s San Marinom. Zdaj prihaja neposreden dvoboj s Finsko, ki težko dobiva gole. Ampak taki so bili tudi Severni Irci. Razmišljati pa moramo predvsem o sebi. Upam, da bodo fantje ostali zdravi. Se že veselim novega ciklusa, ker vidim, da se dogaja nekaj pozitivnega. Tudi danes je bilo nekaj glasnih slovenskih navijačev. To nekaj pomeni. Pred letom in pol nismo bili nikomur zanimivi. Fantom čestitam za ciklus. Nismo naredili ničesar spektakularnega, ampak smo dobili dodatno samozavest. Gre na bolje, to je moje mnenje. Nekatere stvari se že vidijo, v nekaterih imamo še ogromno prostora. Ta ciklus mi je bil zelo všeč.

Kek ima sladke skrbi pred oktobrskim rokenrolom

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024
SKUPINA H

Sobota, 14. oktobra, ob 15.00:
SEVERNA IRSKA – SAN MARINO
Ob 18.00:
SLOVENIJA – FINSKA
Ob 20.45:
DANSKA – KAZAHSTAN

Torek, 17. oktobra, ob 18.00:
FINSKA – KAZAHSTAN
Ob 20.45:
SEVERNA IRSKA – SLOVENIJA
SAN MARINO – DANSKA

Lestvica:                          
SLOVENIJA          6  4 1 1 13:6 13
DANSKA             6  4 1 1 12:5 13
FINSKA             6  4 0 2 11:4 12
KAZAHSTAN          6  4 0 2  9:5 12
SEVERNA IRSKA      6  1 0 5  4:8  3
SAN MARINO         6  0 0 6  0:21 0

Petek, 17. novembra, ob 20.45:
DANSKA – SLOVENIJA

Ponedeljek, 20. novembra, ob 20.45:
SLOVENIJA – KAZAHSTAN