Javi Martinez je med letoma 2006 in 2012 za Athletic iz Bilbaa na 201 tekmi dosegel 22 golov. Foto: Reuters
Javi Martinez je med letoma 2006 in 2012 za Athletic iz Bilbaa na 201 tekmi dosegel 22 golov. Foto: Reuters

23-letni španski reprezentant bi lahko bil v postavi že v nedeljo, ko bo Bayern v drugem krogu Bundeslige gostil Stuttgart. Nemški mediji so že sredi avgusta poročali, da so Bavarci ponudili 40 milijonov evrov (rekordna vsota v 50-letni zgodovini nemškega prvenstva) Athleticu iz Bilbaa, nato pa se je za dva tedna prestop zavlekel.

"Zelo sem srečen, da bom lahko igral za klub s tako bogato zgodovino. Zelo dolgo sem moral čakati na ta prestop, saj je bilo veliko komplikacij," je povedal Martinez, ki je bil kapetan španske reprezentance na olimpijskih igrah v Londonu, lahko igra na številnih položajih. Trener Athletica iz Bilbaa Marcelo Bielsa ga je lani postavil na mesto osrednjega branilca, kjer je blestel in se z Baski prebil v finale Evropske lige in španskega kraljevega pokala.

Rummenigge zadovoljen, "Kaiser" Franz skeptičen
"Vsi smo si pošteno oddahnili, saj se je vse skupaj že predolgo vleklo. Veliko je bilo pravnih zapletov. Seveda smo morali plačati veliko odškodnino, a Martinez se je odpovedal precejšnji vsoti pri plači. Jupp Heynckes in Matthias Sammer sta si ga zelo želela v ekipi," je dejal predsednik upravnega odbora pri bavarskem velikanu Karl-Heinz Rummenigge.
Malce manj navdušen je častni predsednik Franz Beckenbauer. "Kaiser" je večkrat poudaril, da igralca ne pozna dobro in da je veliko vprašanje, ali se izplača vložiti toliko denarja. Bayern za nobenega igralca v 112-letni zgodovini kluba ni odštel tako visoke odškodnine.