Kasper Schmeichel, ki se je izkazal z izjemnimi obrambami v zadnje četrt ure, je dvignil prestižni pokal na Wembleyju. Foto: Reuters
Kasper Schmeichel, ki se je izkazal z izjemnimi obrambami v zadnje četrt ure, je dvignil prestižni pokal na Wembleyju. Foto: Reuters

V petem finalu in prvem po 52 letih je Leicester zmagal prvič in po prvenstvu pred petimi leti osvojil drugo lovoriko, postal pa je 44. klub z naslovom v tem tekmovanju.

Za zmago varovancev Brendana Rodgersa, ki do danes v pokalnih tekmovanjih Chelseaja še nikoli niso premagali, sta najzaslužnejša vratar Kasper Schmeichel in belgijski reprezentant Youri Tielemans, ki je v 63. minuti z izjemnim strelom s 25 metrov dosegel edini gol.

Chelsea ostaja pri osmih naslovih v tem tekmovanju. Ekipi se bosta v torek srečali na Stamford Bridgeu na zelo pomembni tekmi v boju za Ligo prvakov v prihodnji sezoni.

V prvem polčasu ni bilo velikih priložnosti, potekal je taktični boj med obema kazenskima prostoroma.

24-letni Youri Tielemans se je veselil najpomembnejšega zadetka v karieri. Foto: Reuters
24-letni Youri Tielemans se je veselil najpomembnejšega zadetka v karieri. Foto: Reuters

Tielemans mojstrsko zadel pod prečko
V 53. minuti je Marcos Alonso streljal z glavo z osmih metrov po predložku Jorginha, a je bil Schmeichel na pravem mestu.

Leicester je unovčil prvo priložnost. Ayoze Perez je prestregel nenatančno podajo Reecea Jamesa, Luke Thomas je nato podaljšal do Tielemansa, ki je z desno nogo s 25 metrov poslal žogo pod prečko. Vratar Kepa Arrizabalaga je bil prekratek.

Izjemne parade Schmeichla
Trener modrih Thomas Tuchel je v igro poslal Christiana Pulišića in Bena Chilwella. V 78. minuti je N'Golo Kante poslal predložek v kazenski prostor, Chilwell je nevarno streljal z glavo, Schmeichel pa je žogo odbil v vratnico.

Leicester z golom Tielemansa osvojil Pokal FA

Brez izenačenja zaradi prepovedanega položaja
Danski vratar je tri minute pred koncem z izjemno parado odbil tudi strel Masona Mounta. V 90. minuti so se igralci Chelseaja že veselili izenačenja. Chilwell je z leve strani podal pred vrata, kjer je Wes Morgan zatresel lastno mrežo. Sodnik Michael Oliver je že pokazal proti sredini, saj stranski sodnik ni dvignil zastavice. Oglasil se je videosodnik, ki je opazil, da je bil Chilwell za nekaj centimetrov v prepovedanem položaju pri podaji pred vrata. Navijači Leicestra so ponoreli od navdušenja in se po 95 minutah veselili tudi prve zmage v Pokalu FA.

"To je neverjeten občutek. Gol je bil res izjemen, tekma pa je bila napeta, kmalu je bilo jasno, da bo malo zadetkov. Popolna drugače je igrati pred navijači," je povedal Tielemans.

Rodgers: Po štirih finalnih porazih je bil res že čas za to lovoriko
"Ko sem prišel v Leicester, še nisem vedel, da ta klub še ni osvojil Pokala FA. Po štirih finalnih porazih je bil res že čas za to lovoriko. Navijači so pripravili nepozabno vzdušje. Mislim, da smo bili malce boljši. Zares smo igrali agresivno, to je bil popoln presing. Chelsea je zagrozil na koncu, vendar je bil Schmeichel odličen. Imajo zares močno ekipo in niso zastonj v finalu Lige prvakov," je bil navdušen trener Brendan Rodgers, ki je postal prvi Irec s to lovoriko po letu 1979, ko je Terry Neill sedel na klopi Arsenala.


Finale, London, Wembley:
Chelsea - LEICESTER 0:1 (0:0)
Tielemans 63.

Chelsea: Kepa, James, Thiago Silva, Rüdiger, Azpilicueta (76./Hudson Odoi), Kante, Jorginho (75./Havertz), Marcos Alonso (68./Chilwell), Ziyech (68./Pulišić), Mount, Werner (82./Giroud).

Leicester: Schmeichel, Fofana, J. Evans (34./Albrighton), Söyüncü, Castagne, Tielemans, Ndidi, Thomas (82./Morgan), Ayoze Perez (82./Choudhury), Perez, Iheanacho (67./Maddison), Vardy.

Sodnik: Michael Oliver