Nekdanji odlični reprezentant Slonokoščene obale Yaya Toure je žrebal pare skupinskega dela. Foto: EPA
Nekdanji odlični reprezentant Slonokoščene obale Yaya Toure je žrebal pare skupinskega dela. Foto: EPA

Samir Handanović in soigralci bodo imeli zelo težko nalogo, pot do osmine finala bo trnova. Bayern je udarno začel novo sezono v Bundesligi, na uvodnih treh tekmah je dosegel 15 zadetkov, Sadio Mane se je hitro vklopil v moštvo. Senegalec bo skušal zamenjati Roberta Lewandowskega. Sedemkratni najboljši strelec Bundeslige se je poleti iz Bayerna preselil k Barceloni. V nedeljo je 34. rojstni dan proslavil z dvema zadetkoma proti Real Sociedadu.

Bavarci lani dvakrat povozili Katalonce
V lanski sezoni sta se Bayern in Barcelona dvakrat pomerila v skupinskem delu. 14. septembra na Camp Nouu so bili Bavarci boljši s 3:0, dvakrat je zadel Lewandowski. 8. decembra na Allianz Areni je Bayern še drugič slavil s 3:0 in s tem Katalonce poslal v Evropsko ligo, v kateri pa so izpadli proti poznejšemu zmagovalcu Eintrachtu iz Frankfurta. Poljak se bo že v 2. krogu, 13. septmebra, vrnil v München.

Robert Lewandowski je v nedeljo dosegel prva dva zadetka za Barcelono v španskem prvenstvu. Foto: EPA
Robert Lewandowski je v nedeljo dosegel prva dva zadetka za Barcelono v španskem prvenstvu. Foto: EPA

Kahn: To je bilo vendar jasno že pred žrebom!
Predsednik upravnega odbora Bayerna Oliver Kahn je sedel v dvorani. Po koncu žreba je pripomnil: "To je bilo vendar jasno že pred žrebom! Seveda se bomo srečali z Barcelono."

Thomas Müller je bil dolgoletni prijatelj Lewandowskega. "Kakšna zgodba! Ne morem verjeti, da se bomo takoj srečali z Barcelono in mojim prijateljem Lewandowskim. V Ligi prvakov se rad merim z atraktivnimi tekmeci, to bodo nepozabni evropski večeri. Prepričan sem, da se bomo prebili v osmino finala."

Najbolj veseli so bili v Plznu, Viktoria bo gostila tri evropske velikane in klubska blagajna se bo lepo napolnila.

Kampl in soigralci bodo izzvali branilce naslova
Naslov bo branil madridski Real, ki je maja že petič v zadnjih osmih letih osvojil evropski naslov. Kraljevi klub se bo v skupini F srečal z Leipzigom, Šahtarjem in Celticom. Kevin Kampl in soigralci bodo torej izzvali evropske prvake.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je priznanje za najboljšega trenerja v pretekli sezoni Lige prvakov podelil Carlu Ancelottiju. Foto: EPA
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je priznanje za najboljšega trenerja v pretekli sezoni Lige prvakov podelil Carlu Ancelottiju. Foto: EPA

Milan, Chelsea in Salzburg prihajajo v Zagreb
Zagrebški Dinamo, ki je v sredo po podaljšku izločil Bodo Glimt na trilerju na stadionu Maksimir (4:1), se bo v skupini E pomeril z Milanom, Chelseajem in Salzburgom, kjer igra slovenski reprezentant Benjamin Šeško. Modri iz Stamford Bridgea bodo že 6. septembra obiskal Zagreb.

Jan Oblak bo z madridskim Atleticom igral v skupini B skupaj s Portom, Bayerjem in Bruggeem.

Tudi Haaland bo zaigral proti nekdanjim soigralcem
V skupini G bo favorit Manchester City. Angleški prvaki se bodo pomerili s Sevillo, dortmundsko Borussio in Köbenhavnom. To pomeni, da bo sijajni napadalec Erling Haaland zaigral proti svojim nekdanjim soigralcem. 22-letni Norvežan je v dveh sezonah in pol v dresu črno-rumenih na 67 prvenstvenih tekmah dosegel 62 golov. 10. maja so sinjemodri potrdili prestop, odšteli so 60 milijonov evrov.

Skupinski del končan že na začetku novembra
Tekmovanje se bo začelo 6. septembra. Skupinski del se bo zaradi svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju končal že 2. novembra. Izločilni boji se bodo začeli 14. februarja. Finale bo 10. junija v Carigradu.

V osmino finala bosta napredovali po dve najboljši ekipi iz vsake skupine, tretjeuvrščene pa se bodo prebile v kvalifikacije za osmino finala Evropske lige, kjer bodo njihovi tekmeci drugouvrščene ekipe iz skupinskega dela Evropske lige.

Alexia Putellas in Karim Benzema najboljša igralca Lige prvakov

Benzema najboljši nogometaš pretekle sezone
Uefa je ob žrebu skupin Lige prvakov podelila tudi priznanja najboljšim za preteklo sezono. Najboljši nogometaš je postal francoski napadalec Karim Benzema, ki je madridskemu Realu pomagal do 14. naslova evropskega prvaka. Benzema je v glasovanju prehitel vratarja svojega kluba Thibauta Courtoisa in igralca angleškega prvaka Manchester Cityja Kevina de Bruyneja.

Zvezdnica Barcelone Alexia Putellas in ostrostrelec madridskega Reala Karim Benzema sta bila izbrana za najboljša v pretekli sezoni. Foto: EPA
Zvezdnica Barcelone Alexia Putellas in ostrostrelec madridskega Reala Karim Benzema sta bila izbrana za najboljša v pretekli sezoni. Foto: EPA

"Zelo sem srečen. To je prvič, da sem prejel to nagrado, ampak najpomembneje je, da lovorike osvajam s klubom. Carlo Ancelotti je najboljši trener na svetu, vedno vleče prave poteze z vsakim igralcem, daje nam samozavest in nam pove, kaj zahteva od nas pred vsako tekmo," je ob prejemu priznanja dejal Benzema. 34-letni napadalec je v Ligi prvakov dosegel 15 golov, sicer pa je v vseh tekmovanjih na 46 tekmah dosegel 44 zadetkov in ekipi pomagal do naslova španskega prvaka. Lani je bil najboljši nogometaš Italijan Jorginho, nogometaš Chelseaja.

Najboljša igralka po izboru Uefe je Španka Alexia Putellas, igralka Barcelone. Priznanje za trenerja ženske ekipe je dobila selektorica evropskega prvaka Anglije Sarina Wiegman, najboljši trener moške ekipe pa je postal strateg madridskega Reala Carlo Ancelotti.

Čeferin podelil posebno priznanje Sacchiju
Nagrado predsednika Uefe je prejel italijanski strokovnjak Arrigo Sacchi, ki je pustil neizbrisen pečat na klopi Milana med letoma 1987 in 1991.


1. KROG, sreda, 7. septembra,

Skupina A, ob 18.45:
AJAX AMSTERDAM - GLASGOW RANGERS
Ob 21.00:
NAPOLI - LIVERPOOL

Skupina B, ob 21.00:
ATLETICO MADRID - PORTO
CLUB BRUGGE - BAYER LEVERKUSEN

Skupina C, ob 21.00:
BARCELONA - VIKTORIA PLZEN
INTER - BAYERN

Skupina D, ob 18.45:
EINTRACHT - SPORTING LIZBONA
Ob 21.00:
TOTTENHAM - MARSEILLE


Torek, 6. septembra, skupina E, ob 18.45:
DINAMO ZAGREB - CHELSEA
Ob 21.00:
SALZBURG - MILAN

Skupina F, ob 21.00:
RB LEIPZIG - ŠAHTAR DONECK
CELTIC - REAL MADRID

Skupina G, ob 18.45:
BORUSSIA (D) - KÖBENHAVN
Ob 21.00:
SEVILLA - MANCHESTER CITY

Skupina H, ob 21.00:
PARIS SG - JUVENTUS
BENFICA - MACCABI HAIFA


Skupina A:
AJAX AMSTERDAM
LIVERPOOL
NAPOLI
RANGERS

Skupina B:
PORTO
ATLETICO MADRID
BAYER LEVERKUSEN
CLUB BRUGGE

Skupina C:
BAYERN
BARCELONA
INTER
VIKTORIA PLZEN

Skupina D:
EINTRACHT
TOTTENHAM
SPORTING LIZBONA
MARSEILLE

Skupina E:
MILAN
CHELSEA
SALZBURG
DINAMO ZAGREB

Skupina F:
REAL MADRID
RB LEIPZIG
ŠAHTAR DONECK
CELTIC

Skupina G:
MANCHESTER CITY
SEVILLA
BORUSSIA DORTMUND
KÖBENHAVN

Skupina H:
PARIS SG
JUVENTUS
BENFICA
MACCABI HAIFA