Robert Lewandowski v bogati zbriki priznanj še nima zlate žoge, decembra jo je sedmič prejel Lionel Messi. Foto: FC Bayern München
Robert Lewandowski v bogati zbriki priznanj še nima zlate žoge, decembra jo je sedmič prejel Lionel Messi. Foto: FC Bayern München

Za najboljšo nogometašico leta 2021 je bila izbrana zvezdnica Barcelone Alexia Putellas. Lewandowski je to nagrado dobil tudi za leto 2020, medtem ko je Putellas nasledila Angležinjo Lucy Bronze.

"Zelo sem ponosen, da sem dobil to priznanje. Moram se zahvaliti soigralcem in trenerskemu štabu. Pred nekaj leti sem izjavil, da rekorda Gerda Müllerja ni mogoče izboljšati. Bil je izjemen strelec, postavil je velike izzive za naslednje generacije," je iz Münchna sporočil izjemni poljski napadalec. Priznanje mu je podelil kar predsednik upravnega odbora Bayerna Oliver Kahn. Poleg nekdanjega vratarja sta bila tudi športni direktor Hasan Salihamidžić in trener Julian Nagelsmann.

Lahko izboljša še en rekord Gerda Müllerja?
Lewandowski je v soboto zabil hat-trick v Kölnu in je zdaj v Bundesligi dosegel že 300 golov. Rekorder je Gerd Müller, ki je 15. avgusta lani umrl po dolgi bolezni, s 365 zadetki.

Glasovali so trenerji in kapetani reprezentanc, novinarji in tudi navijači, ki so se prijavili na Fifino spletno stran. 33-letni Poljak je zbral več glasov od Lionela Messija in Mohameda Salaha. Messi ga je decembra ugnal v glasovanju za zlato žogo, Argentinec jo je prejel že sedmič, Lewandowski pa nima še nobene.

Thomas Tuchel je bil presenečen, ko je Arsene Wenger sporočil, da je Nemec izbran za Fifinega trenerja leta. Foto: EPA
Thomas Tuchel je bil presenečen, ko je Arsene Wenger sporočil, da je Nemec izbran za Fifinega trenerja leta. Foto: EPA

Tuchel trener leta, Mendy pa najboljši vratar
Trenerja leta sta Nemec Thomas Tuchel pri moških ekipah in Angležinja Emma Hayes. Oba vodita Chelsea. Tuchel je januarja lani zamenjal Franka Lamparda na Stamford Bridgeu in štiri mesece zatem osvojil Ligo prvakov.

Preostale nagrade so na slavnostni prireditvi, ki je tokrat potekala v spletni različici, dobili še Senegalec Edouard Mendy (Chelsea) in Čilenka Christiane Endler (Olympique Lyon) za vratarja leta, najlepši gol je dosegel Argentinec Erik Lamela (Sevilla/Tottenham), nagrado za fair play pa so dobili nogometaši in medicinsko osebje danske izbrane vrste.

Infantino predal posebno priznanje Ronaldu
Cristiano Ronaldo je prišel na prireditev v Zürichu, kjer mu je predsednik Fife Gianni Infantino predal posebno lovoriko, saj je postal najboljši strelec vseh časov za izbrano vrsto. Za Portugalsko je dosegel že 115 golov.

Cristiano Ronaldo je prišel v Zürichu po posebno nagtrado. Lani je postal rekorder po številu doseženih zadetkov za reprezentanco (115). Izboljšal je rekord Alija Daejija, ki je za Iran zadel 109-krat. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je prišel v Zürichu po posebno nagtrado. Lani je postal rekorder po številu doseženih zadetkov za reprezentanco (115). Izboljšal je rekord Alija Daejija, ki je za Iran zadel 109-krat. Foto: EPA

"Še vedno sem zelo motiviran. Vsak trening je zame ključen, kmalu bom dopolnil 37 let, a še vedno sem pripravljen. Nadaljeval bom kariero. Upam, da bom lahko igral še štiri ali pet let. Telo mi dobro služi," je povedal Ronaldo.

Nagrada za fair play nogometašem in medicinskemu osebju Danske
Nagrado za fair play so dobili nogometaši in medicinsko osebje danske izbrane vrste. Dobili so jo za odziv na tekmi evropskega prvenstva med Dansko in Finsko, ko se je Danec Christian Eriksen zaradi srčnega zastoja zgrudil na igrišču. Danska zdravniška ekipa ga je oživljala, njegovi soigralci pa so s telesi naredili živi zid okrog njega ter mu na ta način omogočili nekaj dostojanstva in zasebnosti v kritičnih trenutkih.

S to tekmo pa je povezana tudi nagrada za navijače; dobili so jo pristaši Danske in Finske za lep odziv in spodbudo obema ekipama po šokantnem dogajanju na igrišču.

Lewandowski znova najboljši po izboru Fife

Moška enajsterica leta:
Gianluigi Donnarumma (Paris SG), Ruben Dias (Manchester City), Leonardo Bonucci (Juventus), David Alaba (Real Madrid), N'Golo Kante (Chelsea), Jorginho (Chelsea), Kevin De Bruyne (Manchester City), Lionel Messi (Paris SG), Robert Lewandowski (Bayern), Erling Haaland (Borussia Dortmund), Cristiano Ronaldo (Manchester United).

Ženska enajsterica leta:
Christiane Endler (Olympique Lyon), Lucy Bronze (Manchester City), Wendie Renard (Olympique Lyon), Millie Bright (Chelsea), Magdalena Eriksson (Chelsea), Estefania Banini (Atletico Madrid), Carli Lloyd (New Jersey/New York Gotham), Barbara Bonansea (Juventus), Vivianne Miedema (Arsenal), Marta (Orlando Pride), Alex Morgan (San Diego Wave).