Lionel Messi je, predvsem v prvem polčasu, obrambi Napolija povzročal ogromno težav. Foto: Reuters
Lionel Messi je, predvsem v prvem polčasu, obrambi Napolija povzročal ogromno težav. Foto: Reuters

Napoli je povratni obračun v katalonski prestolnici začel odlično. Že v 2. minuti se je žoga srečno odbila do Driesa Mertensa, ki je okroglo usnje sicer slabo zadel, a ga vseeno poslal v desno vratarjevo vratnico.

Clement Lenglet je povedel Barcelono v vodstvo. Foto: Reuters
Clement Lenglet je povedel Barcelono v vodstvo. Foto: Reuters

Ekipa izpod Vezuva je bila v uvodnih minutah izjemno nevarna, a v 10. minuti se je znašla v zaostanku. Po predložku Ivana Rakitića z leve strani je bil z glavo natančen Clement Lenglet.

Francoski branilec je tik pred strelom z glavo v kazenskem prostoru odrinil Diega Demmeja, zadetek je bil priznan po ogledu posnetka VAR.

Messijevo poigravanje z obrambo Napolija
Sledil je šov Lionela Messija. Prvi zvezdnik Barcelone je bil v kazenskem prostoru že v izgubljenem položaju, a se je pobral, žogo čudežno obdržal v svoji posesti, zarezal skozi gostujočo obrambo in z diagonalnim strelom premagal vratarja Davida Ospino za 2:0. Še drugič je mrežo zatresel po pol ure igre, a je bil tokrat njegov zadetek razveljavljen zaradi igranja z roko. Deset minut pozneje je svoji ekipi priigral strel z bele točke, potem ko si je veliko napako v obrambi privoščil ležerni Kalidou Koulibaly. Senegalski branilec je ob izbijanju namesto žoge zadel Argentinca, po ogledu posnetka VAR je glavni sodnik Cüneyt Cakir dosodil 11-m, s katere je bil natančen Luis Suarez.

Arkadiusz Milik je le dve minuti po vstopu v igro zatresel mrežo Marca-Andreja ter Stegna, a je bil zadetek razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Foto: Reuters
Arkadiusz Milik je le dve minuti po vstopu v igro zatresel mrežo Marca-Andreja ter Stegna, a je bil zadetek razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Foto: Reuters

Insigne natančen z bele točke
3:0, visoko vodstvo Barcelone, a do odmora so se na seznam strelcev vpisali tudi Neapeljčani. Natančneje, kapetan Lorenzo Insigne, ki je z bele točke premagal Marca-Andreja ter Stegna, potem ko je prekršek za najstrožjo kazen zakrivil Rakitić. Globoko v sodnikovem dodatku bi lahko italijanski kolektiv zadel še enkrat, a je domača obramba v zadnjem trenutku preprečila strel Joseju Callejonu.

Neapeljčani niso bili uspešni
Gostje iz Neaplja so v drugem polčasu krvavo iskali zadetka, ki bi ju izstrelila med najboljših osem ekip v Evropi, a zaman. Priigrali so si nekaj lepih priložnosti, v 53. minuti je z glavo nevarno sprožil Insigne, zelo nevarni so bili v končnici, ko je kapetana na zelenici zamenjal Arkadiusz Milik. Poljski napadalec je le dve minuti po vstopu v igro zadel iz prepovedanega položaja (zadetek je bil razveljavljen), v 85. minuti je vratnico zadel še Hirving Lozano. Žoga 'ni hotela' v mrežo, čas je neusmiljeno tekel, priložnosti za presenečenje pa je bilo vse manj. Po petih minutah sodnikovega dodatka je glavni sodnik Ovidiu Hategan v svojo piščalko pihnil še zadnjič.

Robert Lewandowski je bil Bayernov junak ob zmagi nad Chelseajem. Foto: Reuters
Robert Lewandowski je bil Bayernov junak ob zmagi nad Chelseajem. Foto: Reuters

Lewandowski in Perišić razblinila upanje
Chelsea je v Münchnu potreboval čudež, po prvi tekmi je zaostajal s 3:0, njihovih upanj po neverjetnem preobratu je bilo hitro konec, ko je Robert Lewandowski z bele točke zadel za 1:0. Že nekaj trenutkov pozneje je Thomas Müller skoraj podvojil vodstvo Bavarcev, a je žogo z roba kazenskega prostora poslal prek vrat. Napadi Bayerna niso pojenjali.

Ivan Perišić je v 24. minuti podvojil vodstvo Bayerna. Foto: Reuters
Ivan Perišić je v 24. minuti podvojil vodstvo Bayerna. Foto: Reuters

V 18. minuti je Serge Gnabry s predložkom skoraj ukanil vratarja Willyja Caballera, šest minut pozneje je za 2:0 zadel Ivan Perišić. Hrvaški reprezentančni napadalec je po napaki v obrambi gostujoče ekipe lepo sprejel podajo Lewandowskega in rutinirano na drugi vratnici premagal londonskega vratarja.

Abraham zadel za Chelsea
Varovanci Franka Lamparda se niso predali, kmalu zatem je dlani Manuela Neuerja ogrel Emerson, v 29. minuti ga je z razdalje premagal Callum Hudson-Odoi, a je bil zadetek razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Vseeno je Londončanom do konca prvega polčasa uspelo zatresti domačo mrežo. V 44. minuti je nespretno Neuerjevo posredovanje iz bližine kaznoval Tammy Abraham.

Lewandowski nerešljiva uganka
V nadaljevanju je raven igre nekoliko padla. Gostje so se trudili predreti dobro postavljeno bavarsko obrambo, medtem ko so nemški prvaki mirno nadzirali potek tekme, v 76. minuti pa zadeli še tretjič. Le pet minut je potreboval Corentin Tolisso, ki je na zelenici zamenjal Thiaga Alcantaro, da se je vpisal med strelce. Lewandowski je z leve strani poslal uporaben predložek pred vrata, kjer je 26-letni vezist žogo silovito pospravil pod prečko. Lewandowski s podajo še ni končal večera, nekaj minut zatem se je še drugič vpisal med strelce s silovitim strelom z glavo v malo mrežico. 4:1. Bayern je tekmo mirno pripeljal do konca.

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi

BAYERN – Chelsea 4:1 (2:1) 3:0
Lewandowski 10./11-m, 84., Perišić 24., Tolisso 76.; Abraham 44.

Bayern München: Neuer, Kimmich (71./Odriozola), Boateng (64./Süle), Alaba, Davies, Goretzka, T. Alcantara (71./Tolisso), Gnabry (81./J. Martinez), Müller, Perišić (64./Coutinho), Lewandowski.

Zaključni turnir osmerice, Lizbona

Četrtfinale, sreda ob 21.00:
ATALANTA – PARIS SG (Luz)

Četrtek ob 21.00:
RB LEIPZIG – ATLETICO MADRID (Alvalade)

Petek ob 21.00:
BARCELONA – BAYERN (Luz)

Sobota, 15. avgusta, ob 21.00:
MANCHESTER CITY – LYON (Alvalade)

Polfinale, torek, 18. avgusta, 21.00:
RB LEIPZIG/ATLETICO MADRID –
ATALANTA/PARIS SG

Sreda, 19. avgusta, ob 21.00:
MANCHESTER CITY/LYON –
BARCELONA/BAYERN

Finale bo 23. 8. ob 21.00 v Lizboni.

Chelsea: Caballero, James, Christensen, Zouma, Emerson, Barkley, Kante, Kovačić, Hudson-Odoi, Abraham (81./Giroud), Mount.

Sodnik: Ovidiu Hategan (Romunija)

BARCELONA – Napoli 3:1 (3:1) 1:1
Lenglet 10., Messi 23., L. Suarez 45+1./11-m; Insigne 45+5./11-m

FC Barcelona: Ter Stegen, Semedo, Pique, Lenglet, Alba, S. Roberto, Rakitić, De Jong, Messi, L. Suarez (92./F. Junior), Griezmann (84./Monchu).

Napoli: Ospina, Di Lorenzo, Manolas, Koulibaly, Mario Rui, Ruiz (79./Elmas), Demme (46./Lobotka), Zielinski (70./Lozano), Callejon (70./Politano), Mertens, Insigne (79./Milik.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)

V krepkem tisku je izid prvih tekem.

36. zaporedna domača zmaga Barcelone