Red Bull Arena pred torkovim dvobojem Salzburg – Chelsea (1:2). Foto: EPA
Red Bull Arena pred torkovim dvobojem Salzburg – Chelsea (1:2). Foto: EPA

Na Solnograškem so se na prelomu tisočletja odločili, da stari Lehener Stadion nadomestijo z novim, sodobnim stadionom tik ob avtocesti na zahodnem delu mesta. Dostop do njega je zato zelo preprost. Objekt, ki je leta 2005 dobil ime Red Bull Arena, so zgradili v slabem letu in pol. Odprt je bil marca 2003, tedaj s kapaciteto 18.250 gledalcev.

Med majem 2006 in julijem 2007 so mu za potrebe evropskega prvenstva 2008 dodali še zgornji ring, tako da ima zdaj 30.188 sedežev. Na evropskih tekmah lahko sprejme 29.520 gledalcev, ravno toliko se jih je zbralo v torek na srečanju Salzburga in Chelseaja.

Sorodna novica Šeško pogreša le zadetke: "V igri sem boljši, ne izgubljam žog in dvigujem ekipo"

Na Ligo prvakov čakali vse do leta 2019

Da bi zagotovili boljše vzdušje, je na tekmah avstrijskega prvenstva in pokala od sezone 2018/19 zgornji ring odprt le za imetnike sezonskih vstopnic. Kapaciteta stadiona v domačih tekmovanjih je 17.218 gledalcev.

Na EP-ju pred 14 leti je gostil tri dvoboje skupinskega dela, med drugim srečanje branilke naslova Grčije in prihodnjega prvaka Španije (1:2).

Na prvo tekmo Lige prvakov pa je moral počakati vse do septembra 2019, ko se je Salzburg po številnih razočaranjih in neuspešnih naskokih z velikokrat dramatičnimi razpleti končno premierno uvrstil med evropsko elito. Gostitelji so tedaj s 6:2 premagali Genk. V sezoni 2017/18 so igrali v polfinalu Evropske lige, v katerem so po podaljšku morali priznati premoč Marseillu.

Več o stadionu izveste s "sprehodom" skozi fotogalerijo pod novico.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin si je 6. septembra tekmo Dinama in Chelseaja (1:0) na Maksimiru ogledal v družbi lastnika Londončanov, ameriškega milijarderja Todda Boehlyja. Foto: EPA
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin si je 6. septembra tekmo Dinama in Chelseaja (1:0) na Maksimiru ogledal v družbi lastnika Londončanov, ameriškega milijarderja Todda Boehlyja. Foto: EPA

Čeferin: Stadion je sramoten

Zagrebški Maksimir, ki je bil zgrajen že davnega leta 1912, je pošteno načel zob časa. Celotna vzhodna tribuna z 9500 sedeži od močnega potresa v hrvaški prestolnici marca 2020 ni več v uporabi, saj je bila poškodovana in ni varna. Tako lahko stadion, ki leži nasproti največjega mestnega parka, trenutno sprejme največ 24.851 gledalcev. V Ligi prvakov še nekaj manj, dobrih 20 tisoč. Nazadnje je bil prenovljen leta 2011.

"Stadion je sramoten, še posebej, ker je ena tribuna zaprta. Čudež je, kakšne izide ima Dinamo na takšnem stadionu. Vsem nogometnim zvezam dajemo denar za infrastrukturo. Sredstva imamo, a morajo svoje prispevati tudi vlade, zveze in lokalne skupnosti," je prejšnji mesec ob zasedanju izvršnega odbora Evropske nogometne zveze na Hvaru dejal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Očitno so pogovori Čeferina in Zvonimirja Bobana s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in zagrebškim županom Tomislavom Tomaševićem obrodili sadove. Govorec vlade Marko Milić je namreč pred dobrima dvema tednoma v oddaji Otvoreno na hrvaški javni televiziji HRT povedal, da se bo v bližnji prihodnosti na mestu zdajšnjega začela gradnja novega stadiona, za kar si Dinamo prizadeva že več let. Pri financiranju bo sodelovala tudi država.

Milić je poudaril, da si Hrvaška zasluži več sodobnih stadionov, ki bodo zgrajeni v srednjem in kratkoročnem obdobju.

Novi stadion leta 2027?

Pogovore o gradnji novega stadiona je v oddaji potrdil tudi Željko Matijašec iz urada zagrebškega župana. Pojasnil je, da mora mesto za gradnjo dobiti še soglasje Zagrebške nadškofije, saj v zadnjih 25 letih niso rešili premoženjsko-pravnih odnosov na zemljišču, kjer stoji stadion v Maksimiru. Toda to naj ne bi bila težava.

Gradnja novega stadiona v katerem drugem delu mesta najbrž ne pride v poštev. Razprav o selitvi Dinama na nov stadion zunaj Maksimira so namreč južni sosedi bolj kot ne siti, saj jih poslušajo že 30 let.

V Sportskih novostih so zapisali, da bi se v idealnem primeru gradnja novega stadiona lahko začela v približno dveh letih, trajala pa bi še nadaljnji dve leti. Novi stadion bi tako dobili leta 2027. "Mogoče celo leto prej, a to se sliši zelo optimistično," so sklenili.