Josip Iličić je postal 13. nogometaš v zgodovini, ki je dosegel štiri zadetke na eni tekmi Lige prvakov. Z 32 leti, mesecem in 12 dnevi je najstarejši od vseh. Foto: EPA Foto: EPA
Josip Iličić je postal 13. nogometaš v zgodovini, ki je dosegel štiri zadetke na eni tekmi Lige prvakov. Z 32 leti, mesecem in 12 dnevi je najstarejši od vseh. Foto: EPA Foto: EPA

Iličić je v prvem polčasu na Mestalli v 3. in 43. minuti poskrbel za vodstvi Atalante z 0:1 in 1:2, obakrat z 11-metrovke. Najprej je bil že po 90 sekundah po preigravanju pred vrati na desni strani prekršek storjen ravno nad njim. Tudi naslednjič je bil avtor akcije, ki je vodila do strela z bele točke, z roko je v kazenskem prostoru igral francoski branilec Mouctar Diakhaby, krivec že za prvi gol.

V drugem polčasu je 32-letni Kranjčan prispeval še dva zadetka, po protinapadu in dvojni podaji z Duvanom Zapato s strelom po tleh v 71. minuti ter po podaji Rema Freulerja s strelom v zgornji kot s približno desetih metrov v 82. minuti. S tem je učinkovito zatrl še zadnje upe Valencie na morebiten preobrat, na katerega je morda upala po vodstvu s 3:2 v 67. minuti.

"Jojo" se je vpisal med strelce že na prvi tekmi na San Siru ob zmagi Bergamčanov s 4:1, ko je dosegel svoj prvi zadetek v Ligi prvakov. Skupaj je v tej sezoni v vseh tekmovanjih zbral 21 golov, od tega 14 v letu 2020.

Atalanta je poleg štirih zadetkov stresla še prečko, v 50. minuti je po strelu od daleč veselje preprečila Freulerju.

"Starejši sem, boljši sem. Govoril sem resnico."
Iličić in soigralci so takoj po koncu srečanja fotografom pozirali z majico z napisom "Bergamo, to je zate. Nikoli ne popuščaj." Kot je znano, je mesto v Lombardiji eno izmed žarišč izbruha novega koronavirusa v Italiji, ki jo je epidemija prizadela najbolj v Evropi.

"Ko sem rekel, da bom starejši postajal vse boljši, sem govoril resnico. Ne želim se ustaviti, hočem še napredovati. Zabavam se. Žal mi je le, ker tekme niso mogli v živo spremljati gledalci. S predstavo smo želeli razveseliti tiste doma. Že po prvi tekmi sem dejal, da nismo več presenečenje. Hočemo nadaljevati v takšnem slogu in se ne ustaviti tu. Cilj je napredek iz dneva v dan in uživanje v tem, kar počnemo. Ni tako lahko priti tja, kjer trenutno smo. Ta pot traja že več let," je po sijajnem večeru dejal najboljši slovenski nogometaš.

Iličić je dva zadetka dosegel z 11-metrovke. Foto: EPA
Iličić je dva zadetka dosegel z 11-metrovke. Foto: EPA
Avstrijski reprezentant Marcel Sabitzer je bil dvakratni strelec v Leipzigu. Foto: Reuters
Avstrijski reprezentant Marcel Sabitzer je bil dvakratni strelec v Leipzigu. Foto: Reuters

Nemočni Tottenham popolnoma nenevaren
Leipzig je že pred tremi tedni v Londonu zmagal z 1:0 in dobro začel tudi povratni dvoboj. V 10. minuti je domače navijače z nizkim strelom s približno 20 metrov razveselil kapetan, Avstrijec Marcel Sabitzer. Isti igralec je v 21. minuti po predložku Angelina z glavo povišal na 2:0. Piko na i je tik pred koncem postavil rezervist Emil Forsberg takoj po vstopu na zelenico.

Lanski finalisti, ki še kako pogrešajo poškodovana napadalca Harryja Kana in Heunga Mina Sona, so bili brez moči in popolnoma nenevarni. V prvem polčasu bi lahko prejeli še več zadetkov.

Tottenham je že šest tekem brez zmage v vseh tekmovanjih, kar se je trenerju Joseju Mourinhu pripetilo prvič v karieri. V Ligi prvakov s klubi, ki jih je vodil, še nikoli ni izpadel s tako visokim skupnim izidom.

Osmina finala, prve tekme:
Valencia - ATALANTA 3:4 (1:2) 1:4
Gameiro 21., 51., Torres 67.; Iličić 3., 43./oba 11-m, 71., 82.
Tekma je bila odigrana pred praznimi tribunami.

Valencia: Cillessen, Wass, Coquelin (74./Čerišev), Diakhaby (46./Goncalo Guedes), Gaya, Kondogbia, Parejo, Ferran Torres, Carlos Soler, Rodrigo Moreno (79./Florenzi), Gameiro.

Atalanta: Sportiello, Djimsiti, Caldara, Palomino, Hateboer, de Roon (44./Zapata), Freuler, Gosens, Pasalić (83./Tameze), Iličić, Gomez (78./Malinovski).

Sodnik: Alin Ovidiu Hategan (Romunija)


RB LEIPZIG - Tottenham 3:0 (2:0) 1:0
Sabitzer 10., 21., Forsberg 88.
Kampl (Leipzig) je poškodovan.

RB Leipzig: Gulacsi, Klostermann, Upamecano, Halstenberg, Mukiele (55.Adams), Laimer, Sabitzer (87./Forsberg), Angelino, Nkunku (59./Haidara), Werner, Schick.

Tottenham: Lloris, Tanganga, Dier, Alderweireld, Aurier (91./Walcott), Lo Celso (80./Gedson), Winks, Sessegnon, Lamela, Lucas Moura, Alli.

Sodnik: Carlos del Cerro Grande (Španija)


Sreda ob 21.00:
PARIS SG - BORUSSIA DORTMUND 1:2
Tekma bo pred praznimi tribunami.

LIVERPOOL - ATLETICO MADRID 0:1


Torek, 17. marca, ob 21.00:
MANCHESTER CITY - REAL MADRID 2:1

JUVENTUS - LYON 0:1
Tekma bo pred praznimi tribunami.


Sreda, 18. marca, ob 21.00:
BAYERN - CHELSEA 3:0
Tekma bo pred praznimi tribunami.

BARCELONA - NAPOLI 1:1
Tekma bo pred praznimi tribunami.

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.

Trener Gasperini kar zaplesal po štirih golih virtuoza Iličića