Josip Iličić se je veselil prvega zadetka v Ligi prvakov. Foto: Reuters
Josip Iličić se je veselil prvega zadetka v Ligi prvakov. Foto: Reuters

Debitantka v elitnem klubskem tekmovanju pod vodstvom častnega meščana Bergama Giana Piera Gasperinija je po uvodnih treh porazih v skupinskem delu ujela pravi ritem tudi med evropsko elito. Valencia je zapravila nekaj izjemnih priložnosti in čez tri dni jo čaka težko delo na Mestalli.

Iličić najzaslužnejši za izjemne predstave Atalante

Hateboer kronal začetno premoč Atalante
Atalanta je začela odločno in si veliko priložnost priigrala že v osmi minuti, ko je strel Maria Pašalića ubranil Jaume Domenech. Po četrt ure igre so črno-modri zasluženo povedli. Alejandro Gomez je z leve strani podal pred vrata, kjer je Hans Hateboer s petih metrov poslal žogo v mrežo. Branilec Jose Luis Gaya je bil prepozen in ni mu uspelo več posredovati.

Torres stresel vratnico
Po pol ure igre je imela Valencia najlepšo priložnost v prvem polčasu. Ferran Torres se je odločil za strel s težkega položaja z desne strani, vratar Pierluigi Gollini ni pričakoval strela in žoga je zadela vratnico. Španski pokalni prvaki so bili vse nevarnejši, nikakor pa niso zadeli. Kazen je prišla hitro.

Izjemen strel Iličića za 2:0
Tri minute pred odmorom je Pašalić podal do Iličića, ki je 20 metrov od vrat lepo ustavil žogo, krenil v kazenski prostor, si jo naravnal na desnico in jo s 15 metrov velemojstrsko poslal pod prečko. Domenech se je z roko dotaknil žoge, a je bil prekratek. Izjemna poteza najboljšega slovenskega nogometaša in njegov prvi zadetek v Ligi prvakov.

Hans Hateboer je bil junak na San Siru. Foto: Reuters
Hans Hateboer je bil junak na San Siru. Foto: Reuters

Atalanta zelo učinkovita tudi v drugem polčasu
V drugem polčasu je Atalanta nadaljevala dobro predstavo. V 52. minuti je iz bližine zgrešil Carlos Soler. Gostitelji so v 57. minuti zadeli še tretjič, potem ko je z roba kazenskega prostora z diagonalnim strelom natančen Remo Freuler.

V 61. minuti so imeli gostje veliko priložnost za priključek. Vratar Gollini je zelo slabo izbil žogo, Torres je z desne strani podal pred vrata, kjer je bil Maxi Gomez sam pred vrati, a je s petih metrov streljal naravnost v Gollinija. Dve minuti zatem je Pašalić sijajno zaposlil Hateboerja. 26-letni Nizozemec je ušel po desni strani in z desnico povišal na 4:0. Iličić je pametno prepustil žogo Hateboerju, saj se je znašel v prepovedanem položaju. Gostje so zahtevali ogled posnetka, videosodnik pa je potrdil zadetek.

Joker Čerišev vlil malce upanja Valencii
Trener Valencie Albert Celades je v 64. minuti v igro poslal Denisa Čeriševa, ki je dve minuti zatem znižal zaostanek z natančnim strelom z levico z roba kazenskega prostora, Španci so vse moči usmerili v napad. Čerišev je bil blizu drugega gola v 70. minuti, a se je izkazal Gollini. Tudi Atalanta je bila nevarna, predvsem Duvan Zapata, ki je vstopil četrt ure pred koncem, bi lahko dokončno zapečatil usodo Valencie, ki pa tako še upa na preobrat na domači zelenici 10. marca.

Timo Werner je priigral rdečim bikom lepo prednost. Napadalec je v Bundesligi dosegel že 20 golov, več jih je le Robert Lewandowski (23). Foto: Reuters
Timo Werner je priigral rdečim bikom lepo prednost. Napadalec je v Bundesligi dosegel že 20 golov, več jih je le Robert Lewandowski (23). Foto: Reuters

Oslabljeni Tottenham poražen
Lanski finalist Tottenham se je znašel v težkem položaju po porazu proti Leipzigu. Rdeči biki, ki so v Bundesligi le točko za vodilnim Bayernom, so še vedno brez Kevina Kampla, ki okreva po poškodbi gležnja. Jose Mourinho je imel velike težave predvsem v napadu. Zelo se je poznalo, da sta manjkala poškodovana Harry Kane in Heunga Min Son.

Izbranci Juliana Nagelsmanna so na začetku tekme močno pritisnili. Angelino je že v drugi minuti streljal iz bližine, Hugo Lloris pa je žogo preusmeril v vratnico. Na drugi strani je v osmi minuti nevarno poskusil Steven Bergwijn, a je posredoval Peter Gulacsi. V 17. minuti je Patrik Schick z glavo nevarno zapretil, a je žogo poslal malo mimo vrat, v 36. minuti pa je imel Timo Werner novo lepo priložnost za Leipzig, izkazal pa se je Lloris.

Jose Mourinho je čestital Julianu Nagelsmannu. Mladi strateg Leipziga je pripravil odlično taktiko. Foto: Reuters
Jose Mourinho je čestital Julianu Nagelsmannu. Mladi strateg Leipziga je pripravil odlično taktiko. Foto: Reuters

Werner kaznoval veliko neumnost Daviesa
V drugem polčasu je najprej Lucas Moura v 48. minuti poskrbel, da je moral posredovati Gulacsi. Odločitev je padla v 58. minuti. Ben Davies je zelo nespretno podstavil nogo v kazenskem prostoru in pokosil Konrada Laimerja. Sodnik Cüneyt Cakir je takoj stegnil roko proti beli točki. Werner je bil zanesljiv izvajalec, Llorisa je ukanil z desno nogo.

Odličen vratar Gulacsi preprečil izenačenje
Tottenham je imel najlepšo priložnost v 73. minuti, ko je Giovani Lo Celso s prostega strela s 25 metrov nevarno streljal, Gulacsi pa je žogo s skrajnimi močmi odbil v vratnico. Vratar Leipziga se je izkazal še pri poskusu Erika Lamele v 85. minuti. Lucas Moura pa je v 89. z glavo žogo poslal čez gol.

Gostje so imeli večjo posest žoge (45:55 %), ostali statistični podatki pa potrjujejo, da je bila tekma zelo izenačena (streli 11:16, v okvir vrat 6:5, koti 6:7).

Osmina finala, prve tekme:
ATALANTA
‒ VALENCIA 4:1 (2:0)
44.236; Hateboer 16., 62., Iličić 42., Freuler 57.; Čerišev 66.

Atalanta vs Valencia( id: 20347208 datum: 20.1.2020)

TOTTENHAM ‒ RB LEIPZIG 0:1 (0:0)
60.095; Werner 58./11-m

Tottenham vs Leipzig( id: 20347236 datum: 20.1.2020)

Povratni tekmi bosta 10. marca.


Torek, 25. februarja, ob 21.00:
CHELSEA ‒ BAYERN
NAPOLI ‒ BARCELONA
Povratni tekmi bosta 18. marca.

Sreda, 26. februarja, ob 21.00:
REAL MADRID ‒ MANCHESTER CITY
LYON ‒ JUVENTUS
Povratni tekmi bosta 17. marca.


Odigrano v torek:
ATLETICO MADRID
‒ LIVERPOOL 1:0 (1:0)
Saul Niguez 4.

BORUSSIA DORTMUND ‒ PARIS SG 2:1 (0:0)
Haaland 69., 77.; Neymar 75.

Povratni tekmi bosta 11. marca.