Zmago Chelseaja je potrdil Mason Mount v 85. minuti. Foto: Reuters
Zmago Chelseaja je potrdil Mason Mount v 85. minuti. Foto: Reuters

Londončani so pod vodstvom Thomasa Tuchela zasluženo prišli v finale tega tekmovanja, na povratni tekmi so si priigrali številne priložnosti, dvakrat pa tudi zadeli in ostali v igri za nov naslov evropskega prvaka po slavju leta 2012. Na drugi strani je rekorder po številu evropskih naslovov tokrat pod vodstvom Zinedina Zidana pokazal premalo, da bi se prebil v svoj prvi finale v zadnjih treh letih.

Slavje navijačev se lahko začne. Foto: Reuters
Slavje navijačev se lahko začne. Foto: Reuters
Veselje Chelseaja. Foto: Reuters
Veselje Chelseaja. Foto: Reuters

V odločilnem obračunu sezone bo tako Chelsea 29. maja v Carigadu igral proti še enemu angleškemu klubu Manchester Cityju, ki je v prvem polfinalu s skupnim izidom 4:1 izločil Paris Saint-Germain. Slednjega je lani Tuchel popeljal do finala Lige prvakov, a tam izgubil proti Bayernu.

Werner zadel za vodstvo Chelseaja
Real je v prvih dvajsetih minutah dvakrat poskusil z velike razdalje, tako Toni Kroos kot Luka Modrić pa sta streljala preslabo, tako da Eduard Mendy ni imel težkega dela.

Močnejši je bil strel Antonia Rüdigerja z razdalje v 11. minuti, branil je Thibaut Courtouis. Minuto zatem je vratar Reala moral znova posredovati, potem ko je Mason Mount žogo podal pred vrata. V 16. minuti je Timo Werner poslal predložek pred vrata, a je bila obramba Reala na mestu. Werner je bil v akciji tudi v 18. minuti, po hitrem protinapadu je zadel, a je stranski sodnik dvignil zastavico zaradi prepovedanega položaja.

Karim Benzema je bil najnevarnejši v sicer bledi predstavi ekipe Real Madrid. Foto: Reuters
Karim Benzema je bil najnevarnejši v sicer bledi predstavi ekipe Real Madrid. Foto: Reuters
Timo Werner je zadel prvi na tekmi. Foto: Reuters
Timo Werner je zadel prvi na tekmi. Foto: Reuters

V 26. minuti je Karim Benzema priigral prvo nevarno priložnost za Real. Streljal je z okoli 20 metrov v desno stran, z izjemno obrambo pa se je izkazal Mendy.

Kar ni uspelo Realu, pa je Chelseaju. V 28. minuti je najprej Kai Havertz akcijo zaključil s strelom, a zadel je prečko. Na pravem mestu je bil Timo Werner, ki je prišel do odbitka, žogo je zlahka pospravil v prazno mrežo (1:0).

V 36. minuti je Benzema z glavo streljal pod prečko, a Mendy je znova izvrstno posredoval.

Kapetan Reala Sergio Ramos se je vrnil po poškodbi, a niti to ni pomagalo. Foto: Reuters
Kapetan Reala Sergio Ramos se je vrnil po poškodbi, a niti to ni pomagalo. Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Priložnost za priložnostjo in gol Chelseaja
Takoj po vrnitvi na zelenico je Cesar Azpilicueta poslal predložek pred vrata, tam je bil najvišji Havertz, ki je streljal z glavo z okoli 11 metrov, Real je rešila prečka. Nato je bil tudi Thiago Silva najvišji v kazenskem prostoru, njegov poskus pa je končal nad vrati. V 54. minuti je po podaji Wernerja izjemno priložnost od blizu zapravil Mount, žoge ni najbolje zadel, tako da je končala visoko nad vrati. V 59. minuti je Chelsea krenil v nov protinapad, Havertz se je znašel sam nasproti Courtouisa, a je bil belgijski vratar spretnejši. Da Chelsea ni povišal vodstva niti v 66. minuti, je bil zaslužen Federico Valverde, ki je blokiral strel N'Goloju Kanteju.

Real si je eno redkih priložnosti v drugem polčasu priigral po dvojni menjavi. Eden Hazard je poskusil, znova pa je bil na mestu Mendy.

Pritisk Chelseaja se je obrestoval v 85. minuti. Kante je ukradel žogo, krenil v protinapad in podal Cristianu Pulišiću na desni strani, ta pa je poslal predložek pred gol, kjer je utekal Mason Mount, s strelom pa je postavil končni izid tekme (2:0).

Chelsea z izjemno predstavo gladko odpravil nemočni Real

Polfinale, povratni tekmi

CHELSEA - Real Madrid 2:0 (1:0) 1:1
Werner 28., Mount 85.

Chelsea: E. Mendy, Christensen, T. Silva, Rüdiger, Azpilicueta (88./James), Kante, Jorginho, Chilwell, Mount (88./Ziyech), Werner (68./Pulišić), Havertz (90./Giroud).

Real Madrid: Courtois, Militao, Nacho, Ramos, F. Mendy (63./Valverde), Casemiro (76./Rodrygo), Modrić, Kroos, Vinicius (63./Asensio), Hazard (89./Diaz), Benzema.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)


MANCHESTER CITY - Paris SG 2:0 (1:0) 2:1
Mahrez 11., 63.
RK: Di Maria 69./PSG

Izida prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo v soboto, 29. maja, v Carigradu.