Kdo bo dobil obračun na desnem krilu - Mohamed Salah ali Marcelo? Foto: EPA
Kdo bo dobil obračun na desnem krilu - Mohamed Salah ali Marcelo? Foto: EPA
Mohamed Salah, Roberto Firmino (na fotografiji) in Sadio Mane letos sejejo strah in trepet po evropskih zelenicah. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo bo ogromen zalogaj za Liverpoolovo obrambo, ki pa se ne bo smela osredotočiti le nanj. Foto: EPA
Liverpoolov menedžer Jürgen Klopp bo taktiko za finalno tekmo skoval brez dolgoletnega pomočnika Željka Buvača. 56-letnik iz Omarske je s Kloppom sodeloval že vse od leta 2001, ko je Nemec prevzel Mainz 05, pred kratkim pa naj bi se omenjena strokovnjaka po poročanju nemških medijev sprla. Vsekakor velik udarec za ekipo z Anfielda. Foto: EPA
Trener Zinedine Zidane je Real popeljal do dveh zaporednih naslovov evropskih prvakov. Foto: EPA

Vročica evropskega klubskega nogometa bo vrelišče dosegla v soboto ob 20.45, ko bo glavni sodnik Milorad Mažić prvič zapihal v svojo piščalko na olimpijskem stadionu v Kijevu. Real bo lovil že svoj 13. naslov evropskega prvaka, Liverpool šestega.

Kraljevi klub je zadnjič finale tekme vseh tekem v Evropi izgubil prav proti Liverpoolu, in sicer leta 1981, ko sta se ekipi za evropsko krono pomerili v Parizu, zmagovalca pa je odločil Alan Kennedy (1:0).

Realova težja pot do finala
Madridčani so imeli na poti do finala malce težjo pot od rdečih. V skupinskem delu, kjer so se pomerili s Tottenhamom, dortmundsko Borussio in APOEL-om, so zasedli drugo mesto, v izločilnih bojih pa so morali izločiti Paris SG, Juventus in Bayern. Liverpool je v skupini E, kjer so bili še Sevilla, Spartak Moskva in Maribor, zasedel prvo mesto, na poti do finala je moral izločiti še Porto, Manchester City in Romo. Angleži so bili v izločilnih bojih prepričljivejši. Porto so odpihnili s 5:0, novopečenega angleškega prvaka Manchester City pa s 5:1. Sledil je obračun proti Romi, ki so ga dobili s skupnim izidom 7:6. Real je relativno lahko odpravil le PSG (5:2), proti Juventusu in Bayernu pa se je moral za napredovanje pošteno potruditi (oba obračuna sta se končala s skupnim izidom 4:3).

Ekipi s prvovrstnimi napadalci
Oba trenerja, Zinedine Zidane in Jürgen Klopp, imata na voljo vrhunske nogometaše, zlasti v napadu, kjer letos z Mohamedom Salahom, Sadiem Manejem in Robertom Firminom blestijo predvsem Liverpoolčani. Ti so podrli rekord po številu doseženih zadetkov v posamezni sezoni Lige prvakov (46), a tudi Realov napad je zavidanja vreden. Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Gareth Bale in Lucas Vazquez so igralci za velike tekme in lahko kadar koli spremenijo potek srečanja, za nameček imajo izkušnje z igranjem na največji sceni v evropskem klubskem nogometu.

Marcelo jeziček na tehtnici?
Toda ključni mož obračuna utegne biti Realov (napadalno usmerjeni) branilec Marcelo. 30-letni bočni branilec je v izvrstni formi, na polfinalnem obračunu proti Bayernu se je izkazal z zadetkom in podajo, gre za tehnično odlično podkovanega igralca, ki pa zaradi svojih pobegov v napad za seboj večkrat pusti luknjo v obrambi (v zadnjem času najbolj izstopa njegova napaka ob zadetku Joshue Kimmicha v Münchnu) - in to je kot naročeno za Salaha, ki je letos na desnem krilu praktično neustavljiv. Najboljši strelec Premier lige je na 14 tekmah Lige prvakov letos dosegel 11 zadetkov, v vseh tekmovanjih se je na 51 obračunih med strelce vpisal 44-krat. Skratka, če Salah igra dobro oziroma razvije želeno igro, Liverpool načeloma zmaguje. Marcelo je tisti, ki ga bo moral zaustaviti.

Če Real preživi začetni nalet Liverpoola ...
Kloppovi izbranci so v letošnji sezoni na večjih tekmah, zlasti v Ligi prvakov, obračune začeli bliskovito. S serijo napadov so že v prvem polčasu večkrat smuknili v neulovljivo prednost, ki so jo (bolj ali manj uspešno) zadržali do konca. Če kraljevi klub njihov najverjetnejši začetni nalet preživi in vzpostavi ravnovesje v igri, se rdečim v nadaljevanju ne piše dobro. Čeprav so precej izboljšali obrambo s prihodom Virgila van Dijka, je zadnja vrsta Liverpoola še vedno precej ranljiva. Ničkolikokrat so branilci pred kazenskim prostorom letos v domačem prvenstvu in tudi v Ligi prvakov delali nepotrebne prekrške, ki pa bodo v finalu le voda na mlin Cristianu Ronaldu in njegovim 'ubijalskim' prostim strelom. Tudi sicer je Real nevarnejši iz prekinitev, kar navsezadnje dokazuje iz sezone v sezono.

Stavnice na strani Reala
Na stavnicah bolje kaže madridskemu Realu, večina stavnih hiš na špansko zmago v finalu ponuja količnik 1,67, količnik za Liverpool se giblje med 2,00 in 2,35.

Liga prvakov, finale, Kijev

Sobota ob 20.45:
REAL MADRID - LIVERPOOL

Verjetni postavi:

Real Madrid: Navas, Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo, Kroos, Casemiro, Modrić, Vasquez, C. Ronaldo, Benzema.

Liverpool: Karius, Alexander-Arnold, Lovren, van Dijk, Robertson, Milner, Henderson, Wijnaldum, Salah, Firmino, Mane.

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)