Marquinhos je dosegel edini zadetek za PSG, a to ni bilo dovolj za ugoden izid po prvi tekmi. Foto: EPA
Marquinhos je dosegel edini zadetek za PSG, a to ni bilo dovolj za ugoden izid po prvi tekmi. Foto: EPA

PSG-jeva pot do evropskega prestola je letos zelo težka. Parižani so morali v osmini finala najprej premagati Barcelono, v četrtfinalu so zdržali bliskovite napade Bayerna in si zagotovili polfinale, v katerem se merijo z vodilno ekipo angleške Premier lige, Manchester Cityjem.

City je odlično ustavil Kyliana Mbappeja. Foto: EPA
City je odlično ustavil Kyliana Mbappeja. Foto: EPA

Kazalo jim je dobro, potem ko je v 15. minuti po predložku iz kota z glavo hladnokrvno zadel kapetan Marquinhos, a v nadaljevanju so doživeli hladno prho. Najprej je po dobri uri igre izenačil Kevin De Bruyne, potem ko je let žoge slabo ocenil sicer izvrstni domači vratar Keylor Navas, za zmago sinjemodrih je v 71. minuti poskrbel Riyad Mahrez.

Lani je moral kolektiv iz francoske prestolnice v Lizboni v finalu Lige prvakov priznati premoč Bayernu (1:0), letos se morajo tja še uvrstiti, a naloga bo vse prej kot lahka: na Etihadu morajo mrežo zatresti vsaj dvakrat. Tako slabe predstave svojih zvezdnikov v napadu si ne smejo privoščiti še enkrat.

De Bruyne: V prvem polčasu smo preveč hiteli
"To je bila tekma dveh različnih polčasov. Dobro smo jo začeli, v prvih desetih minutah smo bili boljši, a igramo proti neverjetni ekipi, ki kaznuje vsako najmanjšo napako. Po približno 25 minutah smo spremenili taktiko na igrišču, s tem se je popravila tudi naša igra," je za BT sport po tekmi dejal eden najboljših posameznikov na zelenici Kevin De Bruyne. "V prvem polčasu smo morda preveč hiteli. V nadaljevanju smo bili potrpežljivejši, iskali smo prazen prostor, na koncu nam je uspelo. Napredek, ki smo ga pokazali, je bil dober." O svojem zadetku je še povedal: "Takšne zadeve so za vratarja vedno neugodne, saj mora vselej pričakovati, da se bo ob podobnih predložkih nekdo dotaknil žoge. Smo na pol poti, čaka nas še zahtevna povratna tekma."

Pep Guardiola je dobil prvi polčas obračuna z Mauriciem Pochettinom. Foto: EPA
Pep Guardiola je dobil prvi polčas obračuna z Mauriciem Pochettinom. Foto: EPA

drugem polčasu smo določene stvari spremenili, težko je bilo pokrivati Neymarja, Mbappeja in Di Mario. Zelo sem zadovoljen z nocojšnjo predstavo. Drugi polčas je bil v vseh pogledih odličen. Dosegli smo dva zadetka v gosteh, kar je zelo pomembno, a že čez šest dni moramo delo dokončati na povratni tekmi.

Pep Guardiola

Guardiola zelo zadovoljen
Eden izmed ključev do uspeha so Angleži našli v odličnem pokrivanju Kyliana Mbappeja. Ta prvič na tekmi Lige prvakov proti vratom ni sprožil niti enega strela. "Naš klub v tem delu tekmovanja nima veliko izkušenj. Ob zaostanku z 1:0 nismo igrali dobro, nismo pritiskali na pravih mestih. Drugi polčas je bil precej, precej boljši," je povedal trener Manchester Cityja Pep Guardiola, ki ima z vodenjem ekip v finalu tega tekmovanja veliko izkušenj. Navsezadnje je Barcelono popeljal do evropskega naslova v letih 2009 in 2011. "Včasih potrebujemo nekaj časa, da dosežemo želeno raven igre. V drugem polčasu smo določene stvari spremenili, težko je bilo pokrivati Neymarja, Mbappeja in Di Mario. Zelo sem zadovoljen z nocojšnjo predstavo. Drugi polčas je bil v vseh pogledih odličen. Dosegli smo dva zadetka v gosteh, kar je zelo pomembno, a že čez šest dni moramo delo dokončati na povratni tekmi," je še dejal.

Kevin De Bruyne je znova dokazal, kako pomemben člen Manchester Cityja je. Foto: EPA
Kevin De Bruyne je znova dokazal, kako pomemben člen Manchester Cityja je. Foto: EPA

Pochettino: City je bil agresivnejši
Tako kot De Bruyne je tudi strateg Paris Saint-Germaina Mauricio Pochettino poudaril, da je šlo pri prvem polfinalnem obračunu za tekmo dveh različnih polčasov. "V prvem polčasu smo igrali zelo dobro. Priigrali smo si lepe priložnosti in zasluženo vodili, a v drugem delu je bil City pač boljši. Dva zadetka smo prejeli pravzaprav po nesreči, vendar si je tekmec priigral več priložnosti, bil je nevarnejši," je povedal Argentinec, ki je Tottenham pred leti vodil v finalu Lige prvakov in klonil pred Liverpoolom (2:0). "Razočarani smo nad zadetkoma, ki smo ju prejeli. Težko je sprejeti vse, kar se nam je zgodilo v prvem polfinalnem obračunu. Res je boleče. V drugem polčasu je bil City konstantnejši, težko smo nadzirali potek tekme. Tekmec je bil agresivnejši. Vseeno moraš v nogometu verjeti. Čez šest dni nas čaka pomembno gostovanje, naredili bomo vse, da dosežemo zadetke in zmagamo. Seveda smo pod pritiskom, a v nogometu moraš preprosto poskušati," je še povedal 49-letnik.

Sorodna novica City po preobratu v drugem polčasu zelo blizu prvega finala

Na Otok z dobro mentaliteto
Ta na Etihadu ne bo mogel računati na Idrisso Gueyeja, ki je v 77. minuti tekme pokosil Ilkaya Gündogana in si prislužil predčasno pot pod prho. "Tekmo bomo analizirali in skušali dojeti, kje smo delali napake. Tudi na drugih tekmah smo imeli težave, a smo jih prebrodili in bili na koncu močnejši. Prejeli smo dva smešna zadetka, a to so podrobnosti, ki na koncu odločajo. Na Otok se bomo podali z dobro mentaliteto, odigrati bomo morali najboljšo tekmo v sezoni," pa je še dodal kapetan PSG-ja Marquinhos.

PSG na zmenku z zgodovino

Statistika pred povratnim obračunom v Manchestru je na strani angleškega kolektiva. V zgodovini Evropskega pokala in Lige prvakov je angleška ekipa, ki je dobila prvo tekmo v gosteh, namreč vselej napredovala v naslednji krog tekmovanja. To se je do danes zgodilo že 47-krat.