Finale letošnje Lige prvakov v Parizu se je začelo s 36-minutno zamudo. Razlog naj bi bil (pre)pozen prihod Liverpoolovih navijačev pred stadion, kar pa so številni očividci ovrgli. Večina od 20.000-glave množice navijačev je pred stadion v Saint-Denisu prispela več ur pred začetkom tekme, a ji je policija preprečila vstop. Foto: Reuters
Finale letošnje Lige prvakov v Parizu se je začelo s 36-minutno zamudo. Razlog naj bi bil (pre)pozen prihod Liverpoolovih navijačev pred stadion, kar pa so številni očividci ovrgli. Večina od 20.000-glave množice navijačev je pred stadion v Saint-Denisu prispela več ur pred začetkom tekme, a ji je policija preprečila vstop. Foto: Reuters

Finale Lige prvakov je vsako leto vrhunec evropske nogometne sezone. Dva kluba se pomerita za naslov evropskega klubskega prvaka, letos sta se udarila Liverpool in Real Madrid. Za spektakel na severu Pariza je bilo vse pripravljeno, na stotine milijonov ljudi je po vsem svetu čakalo na prvi sodnikov žvižg, ko je nenadoma Uefa sporočila, da bo začetek tekme prestavljen.

Kamere so v svet ponesle sliko izdatno praznih tribun za enim izmed golov stadiona v Saint-Denisu, kjer bi morali biti navijači Liverpoola. Nekoliko nenavaden prizor, a kmalu je sledila uradna razlaga: zaradi prepoznega prihoda navijačev pred stadion je začetek finalnega obračuna prestavljen za – 36 minut.

Nič posebnega, navijači so pač zamudili, krovna nogometna zveza pa jim bo s tem dejanjem omogočila, da večina začetka tekme ne bo zamudila. A ob pregledovanju družbenih omrežij v tistem času se je izrisala povsem drugačna slika.

Na stotine fotografij in videoposnetkov navijačev rdečih, ki so pred stadionom nagneteni kot sardele več ur zaman čakali na vstop, policijsko nasilje, solzivec in veliko nezadovoljstvo nad organizacijo.

"Ozko grlo" in počasno preverjanje vstopnic
Hitro je postalo jasno, da so zadeve organizatorju dogodka oziroma policiji pred stadionom ušle iz rok. Po pričevanju številnih navijačev, ki so pred stadion s pristnimi vstopnicami, kupljenimi prek uradne klubske spletne strani, prispeli več kot tri ure pred začetkom tekme, je bilo stanje zelo resno, na trenutke celo zelo nevarno. Približno 20 tisoč se jih je nagnetlo pred objekt, kjer so jih iz neznanih razlogov napotili proti 'ozkemu grlu' pod avtocestnim križem. Tam naj bi jih po poročanju novinarja Sky Sports Kaveha Solhekola policija zadrževala dlje časa, pregledovala je pristnost vstopnic, na zavarovano območje oziroma ploščad pred stadion pa so zelo počasi kapljali en po en – vsak s preverjeno in potrjeno pristnostjo vstopnice. Do vstopa na stadion jih je ločila le še visoka železna ograja, skozi katero je vodilo več vrtljivih vrat, a odprta sta bila le prehoda Y in Z. Vnovično preverjanje vstopnic in pregledovanje navijačev je bilo zelo počasno, po pričevanju očividcev pa naj bi vse še vedno potekalo relativno mirno.

S 84-letno mamo na invalidskem vozičku sva si želela ogledati finale. Oba sva imela pristni vstopnici, nato so nama rekli, da sta ponarejeni. Ko je mama prosila, naj ji vstopnico vrnejo, so jo poškropili s solzivcem in jo odpeljali za ograjo, da se 'pomiri'. Ko je želela oditi, so ji z nekakšno ključavnico zaklenili voziček in je niso izpustili do konca tekme.

Navijač Liverpoola za BBC

S solzivcem začeli škropiti po vdoru lokalnih tolp
Razmere so se nato po poročanju Solhekola drastično poslabšale, ko je na ploščad vdrlo nekaj tolp lokalne mladine, ki je želela na silo vstopiti v objekt. Številni so vdrli skozi vrtljiva vrata, drugi so preplezali ograjo, zaradi česar so policisti postrojili svoje vrste in začeli uporabljati solzivec. S silo so ustavili manjšo skupino izgrednikov, z udarci niso skoparili niti pri mirnih navijačih, ki so se (očitno) znašli na nepravem mestu ob nepravem času. "S 84-letno mamo na invalidskem vozičku sva si želela ogledati finale. Oba sva imela pristni vstopnici, nato so nama rekli, da sta ponarejeni. Ko je mama prosila, naj ji vstopnico vrnejo, so jo poškropili s solzivcem in jo odpeljali za ograjo, da se 'pomiri'. Ko je želela oditi, so ji z nekakšno ključavnico zaklenili voziček in je niso izpustili do konca tekme. Vse skupaj je ena navadna svinjarija," je za spletno stran BBC Sport dejal eden izmed navijačev Liverpoola.

Francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera za zamik začetka finala Lige prvakov krivi Liverpoolove navijače, ki naj bi pred stadion prišli s ponarejenimi ali brez vstopnic. Foto: EPA
Francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera za zamik začetka finala Lige prvakov krivi Liverpoolove navijače, ki naj bi pred stadion prišli s ponarejenimi ali brez vstopnic. Foto: EPA

Uefa krivdo pripisala navijačem
"Pred tekmo je na tisoče navijačev, ki so kupili ponarejene vstopnice, blokiralo vstop na stadion, saj z njimi niso mogli skozi vrtljiva vrata. To je povzročilo kopičenje navijačev, ki so skušali vstopiti. Začetek tekme je bil posledično prestavljen za 36 minut, da bi čim več ljudem s pristnimi vstopnicami omogočili ogled," so v sporočilu za javnost zapisali na Evropski nogometni zvezi (Uefa) in dodali: "Ker se je število navijačev pred stadionom povečevalo, jih je policija razgnala s solzivcem in izgnala z območja. Uefa simpatizira z vsemi, ki so bili prizadeti, vse skupaj bo analizirala s francosko policijo, oblastmi in francosko nogometno zvezo."

Liverpoolovi navijači so se s težavo prebili na tribune, kjer so lahko spremljali svoje ljubljence v obračunu z madridskim Realom. Številni so izkušnjo z organizacijskega vidika pred in po finalu opisali za najslabšo v življenju. Foto: Reuters
Liverpoolovi navijači so se s težavo prebili na tribune, kjer so lahko spremljali svoje ljubljence v obračunu z madridskim Realom. Številni so izkušnjo z organizacijskega vidika pred in po finalu opisali za najslabšo v življenju. Foto: Reuters

Do navijačev kritična tudi francoska ministra
Uradno razlago dogodkov je za francoski radio RTL potrdila tudi francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera. "Zgodilo se je množično zbiranje navijačev Liverpoola, ki so imeli ponarejene vstopnice ali pa jih sploh niso imeli," je pojasnila, a med drugim poudarila, da so se težave začele, ko se je med omenjene navijače pomešala lokalna mladina, ki je želela na silo vstopiti na stadion. "Določeno število mladostnikov iz bližnje okolice se je pomešalo med navijače in želelo vstopiti na stadion," je priznala. Tik pred polnočjo se je na Twitterju oglasil tudi francoski minister za notranje zadeve Gerald Darmanin. "Na tisoče britanskih navijačev brez ali s ponarejenimi vstopnicami je želelo vdreti na stadion, nekateri so bili tudi nasilni do osebja," je zapisal in se obenem policiji zahvalil za dobro opravljeno delo v težkih pogojih.

Županja Liverpoola: Navijače je treba obravnavati bolj spoštljivo
Uradna razlaga dogodkov je razburila navijače angleškega velikana, številne novinarje, ki so bili priča dogodkom, tudi županje Liverpoola Joanne Anderson. "Več zgodb slišim, bolj sem jezna. Navijače je treba obravnavati bolj spoštljivo," je povedala za BBC. Tudi policija okrožja Merseyside, ki je spremljala prihod Liverpoolovih navijačev na prizorišče, je ovrgla uradne razlage dogodkov. Dejala je, da je velika večina navijačev s pristnimi vstopnicami pravočasno prispela pred vhod na stadion, ves čas naj bi se tudi obnašala zgledno. Priznani športni novinar časopisa The Times Henry Winter je v odzivu zapisal, da je pred stadionom vladala popolna zmešnjava in da k sreči ne govorimo o dogodkih s tragičnimi posledicami. Prav tako je dejal, da je Uefa lagala o (pre)poznem prihodu navijačev. "Zmešnjava je posledica nerazumnih potez policije, ki je veliko množico navijačev usmerjala v vse manjša območja pred stadionom. Organizacija, slabo varovanje in nesorazmerna policijska sila so povzročitelji vseh težav," je zapisal.

Pristnost vstopnic naj bi pregledovali zelo površno
Zagotovo so se pred stadionom gnetli tudi navijači s ponarejenimi ali brez vstopnic, a ti naj bi bili v manjšini. Večina je vstopnice kupila na uradni klubski spletni strani, potem ko je bila med srečnimi izžrebanci (nogometni klub jih je za navijače prejel 19.618). Pristnost dragocenega koščka papirja pa naj bi varnostniki pregledovali zelo površno, ponekod celo z nedelujočimi "skenerji". Po finalnem obračunu je bil zelo začuden tudi Liverpoolov bočni branilec Andrew Robertson, ki je prek kluba vstopnice za finale podaril svojim prijateljem. "Prijatelju so pregledali vstopnico in mu dejali, da je ponarejena. Zagotavljam vam, da ni bila, saj jo je dobil prek mene. Potem se je francoska policija proti navijačem, družinam odločila uporabiti solzivec. Vse skupaj ni bilo dobro organizirano," je povedal za Sky Sports.

Dogodki marsikomu pustili grenak priokus
Vpletene organizacije so se v ponedeljek že sestale v Parizu. Po sestanku je minister Darmanin ponovil, da so za nevšečnosti pred začetkom finala krive ponarejene vstopnice oziroma "množične, industrijske in organizirane goljufije s ponarejenimi vstopnicami", o prekomerni sili policije in o slabi organizaciji, na katero sta opozorila oba kluba, ni spregovoril. Kakšen bo epilog zgodbe, za zdaj še ni znano. So pa dogodki pred in po finalu Lige prvakov, ko so lokalne tolpe napadale skupine navijačev obeh klubov v okolici stadiona, pri marsikaterem navijaču pustile grenak priokus. Francija naslednje leto po vsej državi gosti svetovno prvenstvo v ragbiju, ki se začne 8. septembra, čez dve leti v prestolnici med 26. julijem in 11. avgustom poletne olimpijske igre. Takšnega organizacijskega fiaska si preprosto ne sme več privoščiti.

Kaos s ponarejenimi vstopnicami pred finalom Lige prvakov