Pokal sta na oder prinesla župan Kijeva Vitalij Kličko in ambasador finala Andrej Ševčenko. Foto: Reuters
Pokal sta na oder prinesla župan Kijeva Vitalij Kličko in ambasador finala Andrej Ševčenko. Foto: Reuters
Jupp Heynckes
Jupp Heynckes je leta 1998 naslov osvojil z Realom, leta 2013 pa z Bayernom. Foto: Reuters
Mo Salah
Mo Salah je še lani tresel mreže v dresu Rome. Foto: Reuters
Eric Abidal
Žreb v Evropski ligi je opravil Eric Abidal. Foto: Reuters

Lani sta se pomerila v četrtfinalu, kjer so Španci skupni obračun dobili s 6:3, a obračun je bil precej bolj izenačen, kot kaže razlika v zadetkih, saj sta bila na Santiago Bernabauu odigrana podaljška, v katerih so Španci dosegli tri gole, z nekaj spornimi odločitvami pa je dvoboj krojil tudi sodnik Viktor Kassai.

Že tretji polfinale v zadnjih šestih letih
Evropska velikana se bosta v tem desetletju še tretjič srečala v polfinalu Lige prvakov. Leta 2012 so bili uspešnejši Nemci, ko so slavili po streljanju enajstmetrovk, leta 2014 pa so Španci slavili kar s 5:0.

Heynckes ima dobre spomine
Trener Jupp Heynckes, ki je Bavarce že popeljal do naslova državnega prvaka, je komentiral: "Moram reči, da je to izjemen žreb, to je fantastičen par." Ob tem se je spomnil na leto 2013, ko je klub popeljal do zadnje zmage v Ligi prvakov, nato pa se je upokojil. "Imam dobre spomine na sezono, ko smo osvojili trojček. Takrat smo prvo tekmo proti Juventusu in Barceloni igrali doma. Upam, da je to dobro znamenje." 72-letni strateg se bo po koncu sezone še drugič upokojil, zamenjal ga bo Niko Kovač.

Butragueno: Na obeh tekmah moramo igrati dobro
Na drugi strani pa je Emilio Butragueno ocenil: "Težko je priti v to fazo tekmovanja, nam je uspelo že osmo leto zapored. A najtežje nas še čaka. Upam, da nam spet uspe priti v finale. Bayern je odlična ekipa, če želimo napredovati, bomo morali na obeh tekmah igrati odlično." Velik up Reala bo spet Cristiano Ronaldo, ki ima odlične spomine na Bayern, saj je na zadnjih treh tekmah dosegel kar sedem zadetkov.

Spomin na finale 1984
Drugi par je Liverpool - Roma. Italijani so edini v druščini polfinalistov, ki še niso osvojili naslova. Temu so bili najbližje leta 1984, ko so finale (na svojem stadionu) po streljanju enajstmetrovk izgubili prav proti Liverpoolu. Stična točka obeh klubov je tudi Mohamed Salah, ki je še lani igral v italijanski prestolnici, poleti pa je prestopil med redse.

KlubNasloviFinalePolfinale
Real121529
Bayern51019
Liverpool5710
Roma012

Opomba: V stolpcih so število naslovov v Ligi prvakov (vključno s Pokalom državnih prvakov), število nastopov v finalih in polfinalih (pri teh je že upoštevan letošnji nastop v polfinalu).

V Švici je bil opravljen tudi žreb Evropske lige, para sta Arsenal - Atletico Madrid in Marseille - Salzburg.

LIGA PRVAKOV

POLFINALE, prvi tekmi

Torek, 24. aprila, ob 20.45:
LIVERPOOL - ROMA
Povratna tekma bo 2. maja.

Sreda, 25. aprila, ob 20.45:
BAYERN - REAL MADRID
Povratna tekma bo 1. maja.

Finale bo 26. maja gostil Kijev.


POLFINALE, prvi tekmi

Četrtek, 26. aprila:
MARSEILLE - SALZBURG

ARSENAL - ATLETICO MADRID
Povratni tekmi bosta 3. maja.

Finale bo 16. maja gostil Lyon.