Paris St. Germain je po več letih velikih finančnih vložkov le dočakal finale Lige prvakov. Foto: EPA
Paris St. Germain je po več letih velikih finančnih vložkov le dočakal finale Lige prvakov. Foto: EPA

Francozi so povedli v 13. minuti. S prostega strela z leve strani je podal Angel Di Maria, pred vrati pa je iz bližine z glavo zadel Marquinhos. Že v 6. minuti je Neymarju veselje preprečila vratnica. Brazilec je v vratnico streljal tudi v 35. minuti z zvito izvedenim prostim strelom.

Leipzig je imel najlepšo priložnost sredi prvega polčasa, ko je Konrad Laimer prodrl po desni strani in podal Yussufu Poulsenu, a je Danec streljal za malo mimo vrat.

Marquinhos je bil v 13. minuti takole najvišji v skoku in zadel za vodstvo PSG-ja. Foto: EPA
Marquinhos je bil v 13. minuti takole najvišji v skoku in zadel za vodstvo PSG-ja. Foto: EPA

PSG je podvojil vodstvo v 42. minuti, ko je vratar Leipziga Peter Gulacsi storil napako pri izbijanju žoge, Leandro Paredes je prestregel žogo in v kazenskem prostoru našel Neymarja, ta pa je s peto žogo podaljšal do Di Marie. Argentinec, ki je bil najboljši igralec tekme, ni imel težkega dela, da je poslal žogo mimo Gulacsija v mrežo za 2:0.

V 56. minuti je končni izid z glavo postavil Juan Bernat po novem predložku Di Marie. Kevin Kampl je za Leipzig igral do 64. minute.

PSG, pri katerem se je povratnik po poškodbi gležnja Kylian Mbappe vrnil v začetno postavo, je prvi francoski klub po Monacu leta 2004, ki se je uvrstil v finale Lige prvakov. Parižani so leta 1996 in 1997 igrali v finalu Pokala pokalnih zmagovalcev. Najprej so z 1:0 premagali dunajski Rapid, leto pozneje pa z istim izidom izgubili proti Barceloni.

Prvič po letu 1996 sta polfinalna obračuna – v drugem se bosta v sredo za finalno vstopnico udarila še Bayern in Lyon – odigrana brez španske in angleške ekipe, prvič po letu 1991 pa tudi brez italijanskega kolektiva.

Leipzig - PSG Foto: EPA
Leipzig - PSG Foto: EPA

Polfinale, Lizbona, stadion Luz:
RB Leipzig - PARIS SG 0:3 (0:2)
Marquinhos 13., Di Maria 42., Juan Bernat 56.

RB Leipzig: Gulacsi, Mukiele, Upamecano, Klostermann (83./Orban), Laimer
(62./Halstenberg), Sabitzer, Kampl
(64./Adams), Angelino, Nkunku (46./
Forsberg), Olmo (46./Schick), Poulsen.

Paris SG: Sergio Rico, Kehrer, Thiago
Silva, Kimpembe, Juan Bernat, Marquinhos, Paredes (83./Draxler), Ander Herrera (83./Verratti), Di Maria (87./Sarabia), Mbappe (86./Choupo Moting), Neymar.

Sodnik: Bjorn Kuipers (Nizozemska)


Sreda ob 21.00:
LYON - BAYERN

Finale bo v nedeljo ob 21.00 na stadionu Luz.

PSG prvi finalist Lige prvakov