Nogometaši Lyona so osvojili sedmo mesto v prekinjenem francoskem prvenstvu. Prvič po letu 1997 ne bodo igrali v evropskih tekmovanjih v naslednji sezoni, razen če osvojijo Ligo prvakov. Foto: Reuters
Nogometaši Lyona so osvojili sedmo mesto v prekinjenem francoskem prvenstvu. Prvič po letu 1997 ne bodo igrali v evropskih tekmovanjih v naslednji sezoni, razen če osvojijo Ligo prvakov. Foto: Reuters

21. aprila 2010 je Arjen Robben zagotovil Bayernu zmago z 1:0 v izjemnem vzdušju na razprodani Allianz Areni. Povratno tekmo na stadionu Gerland šest dni zatem je zaznamoval Ivica Olić, ki je zabil hat-trick. To je bila življenjska predstava Hrvata in navijači so ga nosili na ramenih ob prihodu na letališče v München.

Lyon je v osmini finala izločil Juventus z odlično predstavo v Torinu pred desetimi dnevi. V soboto je bil Manchester City velik favorit, a so Francozi z izjemnimi protinapadi in fanatično borbenostjo prišli do senzacionalne zmage s 3:1.

Garcia doživel dva poloma proti Bayernu
Letošnjo sezono je na klopi Lyona začel Sylvinho, ki je dobil le dve izmed devetih tekem. Po najslabšem štartu po letu 1995 ga je dolgoletni predsednik kluba Jean-Michel Aulas odpustil. Presenetljivo je novi trener postal Rudi Garcia, ki ga je Aulas pred leti že večkrat kritiziral. Hitro sta zakopala bojno sekiro.

V sezoni 2012/13 je Garcia vodil Lille in v skupinskem delu Lige prvakov je izgubil proti Bayernu z 1:6, dve sezoni zatem pa je sedel na klopi Rome, ki je doživela pravi polom proti Bavarcem (1:7).

Rudi Garcia je na klopi Lilla in Rome doživel dva visoka poraza proti Bayernu v Ligi prvakov. Foto: Reuters
Rudi Garcia je na klopi Lilla in Rome doživel dva visoka poraza proti Bayernu v Ligi prvakov. Foto: Reuters

Ne bodo se le branili
"Bayern ima izjemno ekipo, vendar jo je imel tudi Manchester City. Če bi pogledal le statistiko pred našo tekmo s Cityjem, potem res nismo imeli nobene možnosti. Zdaj smo v enakem položaju. Ne bomo se le branili, vsi pa se zavedamo kakovosti Bayerna. City je v Premier ligi zabil več kot 100 golov v tej sezoni, proti nam pa le enega," je povedal Garcia.

Vratar Anthony Lopes je dodal: "Vsi smo polni adrenalina pred polfinalom. Ne uspe se vsakemu nogometašu prebiti med štiri najboljše v Evropi. Prepričan sem, da bomo povzročali Bayernu težave."

Bavarski stroj melje vse pred seboj
Bayern je povozil Barcelono z 8:2 v četrtfinalu. Od 7. decembra serijski nemški prvaki ne poznajo poraza. Le Leipzig je izvlekel remi 9. februarja. V Ligi prvakov so nanizali devet zmag, kar je rekord tega elitnega klubskega tekmovanja. Tottenham so osmešili v Londonu s 7:2, Chelsea pa so izločili s skupnim izidom 7:1.

Tako rušilno moč so Bavarci zadnjič prikazali v sezoni 2012/13, ko so pod vodstvom Juppa Heynckesa v celotni sezoni izgubili le trikrat. Takrat so osvojili tudi edino trojno krono v 120-letni zgodovini kluba.

Hansi Flick je zelo zadovoljen z zavzetostjo na treningih. Tudi po gladki zmagi nad Barcelono intenzivnost ni popustila. Foto: Reuters
Hansi Flick je zelo zadovoljen z zavzetostjo na treningih. Tudi po gladki zmagi nad Barcelono intenzivnost ni popustila. Foto: Reuters

Flick pričakuje igro Lyona na protinapade
"Na treningih je velika zavzetost. Vsi igralci imajo velik motiv in trenerji imamo lahko delo. Vsi smo sproščeni, vzdušje je sijajno. Kader je popoln, nihče ne manjka. Tudi Benjamin Pavard je okreval, vendar ne bo v začetni postavi," je prepričan Hansi Flick, ki je v devetih mesecih sestavil šampionski mozaik, potem ko je bil Bayern novembra šele četrti v Bundesligi.

"Analiziral sem tekme Lyona. Vsi igralci veliko pretečejo in so odlično postavljeni v obrambi. Imajo ekipo za protinapade in moramo se pripraviti na take akcije," je dodal Flick.

Gnabry: Tudi Juventus in City sta bila velika favorita
Hitri Serge Gnabry je povzročal ogromne težave, vendar bo prostor pred vrati Lyona v sredo zelo zgoščen.

"Ne pričakujem lahke tekme. Juventus in City sta bila prav tako velika favorita, pa ju je Lyon izločil. Pričakujem, da bodo igrali obrambno in prežali na protinapade. Seveda smo bili vsi presenečeni, da smo premagali Barcelono kar z 8:2. Vsi smo si želeli dobiti to tekmo. Proti Messiju pač motiva ne manjka. Naš cilj je seveda naslov evropskega prvaka. To bi bila smetana na torti te sezone."

Polfinale, Lizbona, stadion Jose Alvalade, sreda ob 21.00:
LYON – BAYERN

Verjetni postavi:

Lyon: Lopes, Denayer, Marcelo, Marcal, Dubois, Caqueret, Guimaraes, Aouar, Cornet, Depay, Toko Ekambi.

Bayern: Neuer, Kimmich, Boateng, Alaba, Davies, Goretzka, Thiago, Perišić, Müller, Gnabry, Lewandowski.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)

Finale bo v nedeljo ob 21.00 na stadionu Luz.