Liverpoolovi navijači so obsodili ravnanje francoske policije pred, med in po finalu Lige prvakov. Foto: EPA
Liverpoolovi navijači so obsodili ravnanje francoske policije pred, med in po finalu Lige prvakov. Foto: EPA
Sorodna novica Oblasti za kaos pred finalom krivijo Liverpoolove navijače, ti so zgroženi

"Obžalujemo, da se senatnemu odboru v okviru zaslišanj, izvedenih po dogodkih, ki so se zgodili na Stade de Franceu 28. maja, ni zdelo koristno zaslišati predstavnikov navijačev Reala iz Madrida in Liverpoola," so zapisali v izjavi za javnost evropske navijaške mreže, v kateri senatorje prosijo, da jih "vključijo v cikel zaslišanj". Prizori kaosa so zaznamovali finale Lige prvakov, v katerem je sicer naslov osvojil Real iz Madrida (1:0).

Čeprav so pri FSE-ju dejali, da so zadovoljni s "pripravo zaslišanj, ki so prispevala k razkritju resnice", teh ne bi smeli izpeljati "brez upoštevanja glasu navijačev". Zaslišanja navijačev "so še toliko dragocenejša, ker predstavljajo najpomembnejše živo in neposredno pričevanje po uničenju videoposnetkov nadzornih in varnostnih kamer pariškega transportnega omrežja ter kamer na stadionu Stade de France in okoli njega".

Posnetki prizorov takratnega dogajanja niso bili shranjeni, saj so bili posnetki okoli stadiona v skladu z zakonodajo izbrisani po sedmih dneh. Kljub temu bi bilo po mnenju organizacije evropskih nogometnih navijačev neupoštevanje navijačev, o katerih sta "dva kluba zbrala na tisoče pričevanj", "dodatna oblika prezira za tiste, ki so preživeli nočno moro in so bili po krivici izpostavljeni kot edini krivci".