Slavje Senegala po zadnjem strelu. Foto: Reuters
Slavje Senegala po zadnjem strelu. Foto: Reuters

O naslovu so odločale enajstmetrovke, ki jih je Senegal dobil s 4:2. Največji zvezdnik Egipta Mohamad Salah tako sploh ni imel priložnosti za strel.

Senegal je tretjič igral v finalu afriškega prvenstva in se veseli prvega naslova. Na zadnjem prvenstvu leta 2019 je v finalu izgubil proti Alžiriji z 1:0.

Gabaski ubranil strel Maneju
V rednem delu in obeh podaljških finalnega dvoboja afriških titanov so bili dejavnejši Senegalci, ki so si že v zgodnjem delu tekme priigrali sijajno priložnost za vodstvo. Glavni sodnik iz Južne Afrike Victor Miguel de Freitas Gomes je namreč že v peti minuti po prekršku Mohameda Abdelmonema v kazenskem prostoru pokazal na 11-metrovko, strel prvega zvezdnika senegalske izbrane vrste Sadia Maneja pa je ubranil egiptovski vratar Gabaski.

Sorodna novica Kamerun po 11-m ostal brez domačega finala, zmaga Egipta

Dvaintridesetletni vratar Egipta je bil tudi v nadaljevanju tekme nekajkrat na hudi preizkušnji, a je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno tako v rednem delu kot v obeh 15-minutnih podaljških.

Pri strelih z bele točke 4:2
V nogometni loteriji so bili bolj zbrani Senegalci, z bele točke so zadeli Kalidou Koulibaly, Abdou Diallo, Bamba Dieng in Mane, zgrešil pa je Bouna Sarr. Za Egipt sta zadela Zizo in Marwan Hamdi, zgrešila sta Abdelmonem in Mohanad Lasheen, brez strela pa je ostal prvi zvezdnik faraonov Mohamed Salah.

Na turnirju, ki je bil zaradi pandemije covida-19 prestavljen za leto dni, je Senegal v skupinskem delu premagal Zimbabve, z Gvinejo in Malavijem pa se je razšel z neodločenima izidoma. V osmini finala je izločil Zelenortske otoke z 2:0, v četrtfinalu Ekvatorialno Gvinejo s 3:1, v polfinalu Burkina Faso s 3:1, v velikem finalu pa še Egipt.

Egipt ostaja pri sedmih naslovih
Izbrana vrsta iz Egipta je s sedmimi zmagoslavji najuspešnejša na afriški celini. Kamerun je bil petkrat prvak Afrike, Gana štirikrat, Nigerija trikrat, Slonokoščena obala, Alžirija in DR Kongo po dvakrat, Senegal, Zambija, Tunizija, Sudan, Etiopija, Maroko, Južna Afrika in Kongo pa po enkrat.

Finale:
SENEGAL - EGIPT * 4:2 (0:0)
Mane (Senegal) je v 7. minuti zapravil 11-m.

Senegal: E. Mendy, B. Sarr, Koulibaly, A. Diallo, Ciss, Kouyate (66./P. Gueye), N. Mendy, I. Gueye, I. Sarr (77./Dia), Diedhiou (77./Dieng), Mane.

Egipt: Abou Gabal, Ashour, Abdelmonem, Hamdy, Fatouh, Fathi (99./Lasheen), Elneny, Al-Sulaya (59./Trezeguet), Salah, Mostafa Mohamed (59./Marwan Hamdy), Marmoush (59./Zizo).

Sodnik: Victor Gomes (Južna Afrika)


Za 3. mesto:
Burkina Faso - KAMERUN * 6:8 (3:3, 2:0)
Yago 24., Onana 43., Ouattara 49.; Bahoken 71., Aboubakar 85., 87.
* - po streljanju 11-m