Maribor čaka v drugem krogu verjetno švedski prvak, a najprej bo treba čez Islandce. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Maribor čaka v drugem krogu verjetno švedski prvak, a najprej bo treba čez Islandce. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Tako je določil žreb, ki so ga dan po izžrebanem prvem predkrogu opravili na sedežu Uefe v Nyonu.

Prva tekma bi bila 23. ali 24. julija v Mariboru, povratna pa 30. ali 31. julija na gostovanju. Favorit dvoboja med Araratom in AIK-om je švedski prvak, ki domuje na sodobnem nacionalnem stadionu Friends Arena s 50.000 sedeži.

Blizu je bilo tudi soočenje Maribora z boljšim iz para Slovan Bratislava/Sutjeska Nikšić, saj sta kot zadnji ostali v bobnu kroglici z AIK-om in Slovanom, toda žreb na koncu ni poskrbel za to, da bi v Ljudskem vrtu morda gostovali Slovaki s svojim najboljšim strelcem Andražem Šporarjem. Vsi preostali mogoči tekmeci vijoličastih bi bili na papirju najbrž lažji.

Primorje pred 22 leti boljše od AIK-a
AIK iz stockholmske četrti Solna je v skupinskem delu Lige prvakov do zdaj igral le v sezoni 1999/00. Lani ga je v 2. predkrogu Evropske lige izločil danski Nordsjälland. V Sloveniji je že gostoval, leta 1997 ga je v Ajdovščini z zadetkom Mladena Rudonje v podaljšku v 1. krogu Pokala pokalnih zmagovalcev šokiralo Primorje. "Turbo Rudi" je Ajdovcem zagotovil zmago z 0:1 v Stockholmu na starem stadionu Rasunda. Leto prej je AIK šele v četrtfinalu tega tekmovanja ustavila Barcelona.

Če Maribor v 1. predkrogu proti Valurju ne bo uspešen, se bo preselil v kvalifikacije za Evropsko ligo. Tam bi se v tem primeru pomeril s poražencem madžarsko-bolgarskega dvoboja Ferencvaros/Ludogorec.

Olimpija na vzhod Turčije
V žrebu kvalifikacij za Evropsko ligo so bili vsi trije slovenski klubi nenosilci. Olimpijo v primeru zmage v 1. predkrogu nad Rigasom FS v 2. predkrogu čaka obračun z Yeni Malatyasporjem. Klub z vzhoda Turčije, ki šele dve leti igra v prvi ligi, je v pretekli sezoni osvojil peto mesto v turškem prvenstvu in bo prvič nastopil v evropskih pokalih. Ljubljančani so se izognili Eintrachtu iz Frankfurta, v pretekli sezoni polfinalistu Evropske lige, ki je bil med petimi mogočimi tekmeci Olimpije pred žrebom.

Malmö vodi, AIK tretji
Domžalam
je žreb namenil najbrž najneugodnejšega tekmeca med mogočimi, saj se bodo v 2. predkrogu bržkone pomerile z Malmöjem, klubom, v katerem je svojo sijajno kariero začel Zlatan Ibrahimović. V sezonah 2014/15 in 2015/16 je Malmö igral v skupinskem delu Lige prvakov. Lani je v 3. predkrogu moral priznati premoč madžarskemu MOL Vidiju, a se je nato uvrstil v skupinski del Evropske lige. Februarja ga je v 1/16 finala ustavil Chelsea.

Domžale morajo seveda v 1. predkrogu najprej preskočiti malteški Balzan, Švedi pa Ballymeno United (Severna Irska) ali Runavik (Ferski otoki). Konec julija se torej obeta dvojni slovensko-švedski obračun. Malmö v švedskem prvenstvu, ki poteka od marca do novembra, s 13 odigranimi tekmami trenutno vodi (30 točk), AIK je s tekmo manj tretji (24).

Zmagovalec francoskega ligaškega pokala na Fazaneriji?
Muro
v primeru uspeha v 1. predkrogu proti Maccabiju Haifi čaka francoski prvoligaš Strasbourg, ki je v pretekli sezoni osvojil francoski ligaški pokal (v finalu je po 11-metrovkah premagal Guingamp), v Ligue 1 pa končal na 11. mestu. Tudi Sobočani so verjetno dobili na papirju najmočnejšega mogočega tekmeca.

Prve tekme bodo 25. julija, povratne pa 1. avgusta. Za Olimpijo in Muro je najprej predvideno gostovanje, Domžale pa bi prvo srečanje odigrale doma.

2. PREDKROG LIGE PRVAKOV, prvaki
VALUR REYKJAVIK (ISL)/MARIBOR - ARARAT ARMENIA/AIK (ŠVE)

ŠERIF TIRASPOL/SABURTALO TBILISI - DINAMO ZAGREB

CELTIC/SARAJEVO - NOMME KALJU (EST)/SHKENDIJA (MKD)

SUDUVA (LIT)/CRVENA ZVEZDA - HJK HELSINKI/HB TORSHAVN

SLOVAN BRATISLAVA/SUTJESKA NIKŠIĆ -
APOEL NIKOZIJA

ASTANA/CFR CLUJ - MACCABI TEL AVIV

BATE BORISOV/PIAST GLIWICE - LINFIELD (S. IRS)/ROSENBORG

THE NEW SAINTS (WAL)/ kvalifikant - KÖBENHAVN

LUDOGOREC/FERENCVAROS - F91 DUDALANGE/VALLETTA (MLT)

DUNDALK (IRS)/RIGA FC - PARTIZANI (ALB)/QARABAG (AZR)

2. PREDKROG LIGE PRVAKOV, neprvaki
VIKTORIA PLZEN - OLYMPIACOS

PSV EINDHOVEN - BASEL

Prve tekme bodo 23. ali 24. julija, povratne pa 30. ali 31. julija.


2. PREDKROG EVROPSKE LIGE
YENI MALATYASPOR (TUR) - OLIMPIJA/RIGAS FS (LAT)

DOMŽALE/BALZAN (MLT) - MALMÖ/BALLYMENA UNITED (S. IRS)/RUNAVIK (FER. OTOKI)

STRASBOURG - MACCABI HAIFA/MURA

Prve tekme bodo 25. julija, povratne pa 1. avgusta.

Šimundža: Najbolj lahko napredujemo proti težkim tekmecem