Trojica slovenskih nogometnih prvoligašev bo ta teden začela igranje v kvalifikacijah evropskih tekmovanj. Prvak Maribor bo v sredo ob 20.15 na prvi tekmi 1. kroga kvalifikacij Lige prvakov gostil Šahtjor Soligorsk, v četrtek pa bosta dejavni še Olimpija in Mura v uvodu kvalifikacij Konferenčne lige. Foto: www.alesfevzer.com
Trojica slovenskih nogometnih prvoligašev bo ta teden začela igranje v kvalifikacijah evropskih tekmovanj. Prvak Maribor bo v sredo ob 20.15 na prvi tekmi 1. kroga kvalifikacij Lige prvakov gostil Šahtjor Soligorsk, v četrtek pa bosta dejavni še Olimpija in Mura v uvodu kvalifikacij Konferenčne lige. Foto: www.alesfevzer.com

"Gre za fizično močno ekipo. Tekme, ki smo jih imeli dogovorjene med pripravljalnim obdobjem, so bile koristne, saj so nakazale, kar nas čaka. Znova smo se seznanili, da Evropa hitro kaznuje morebitne napake. Beloruski prvaki bodo zahtevali predstavo na visoki ravni že na začetku sezone, tega se dobro zavedamo in zbranost mora biti na najvišji ravni. Od prve do zadnje minute, da pridemo do želenega izhodišča pred povratnim dvobojem," je za klubsko spletno stran pred dvobojem v Ljudskem vrtu (na)povedal Jan Repas.

Mariborčani so po lanski sezoni, v kateri so slavili 16. naslov slovenskega prvaka, ostali brez prvega napadalca Ognjena Mudrinskega, pa tudi izkušenega Marcosa Tavaresa, ki je končal kariero. Vijoličasti so zasedbo osvežili z nekaj igralci, Ivanom Brnićem, Svenom Šoštaričem Karičem, Markom Božićem, Rokom Baturino in Markom Zalokarjem.

Moštvo seveda še ni uigrano. "Potrebujemo določen čas, da se povsem ujamemo na igrišču. V slačilnici smo novincem namenili lep sprejem, pomagali pri prilagajanju in verjamem, da bo med sezono vidna naša povezanost tudi po prikazanem med tekmami," je še povedal Repas.

Povratna tekma bo 13. julija. V primeru napredovanja bo Maribor v 2. krogu kvalifikacij igral z zmagovalcem dvoboja med Zrinjskim in Šerifom Tiraspolom.

V Ljudskem vrtu ob uvodu v sezono vendarle tudi navijači

Zaradi navijaških izgredov na zadnji tekmi lanske sezone bi morali nogometaši Maribora uvodni domači tekmi prve lige v sezoni 2022/23 odigrati pred praznimi tribunami. A Ljudski vrt 16. in 23. julija vendarle ne bo prazen:

"Prvotno odmerjena kazen disciplinskega sodnika ni obveljala, komisija za pritožbe pri NZS-ju je obravnavala pritožbi NK Maribor in namesto igranja pred praznimi tribunami dvakrat zaporedoma se bomo morali sprijazniti z zaprtjem južne in severne tribune v prvem prvenstvenem krogu proti Kalcerju Radomljam (16. 7., ob 20.15), v drugem krogu (23. 7., ob 20.15.) proti Gorici pa ne bo nobenih omejitev," so na spletni strani pojasnili Mariborčani.

Olimpija ima na papirju lahko delo
V četrtek bosta evropsko zgodbo začeli še Olimpija in Mura v uvodu kvalifikacij Konferenčne lige. Olimpija bo v četrtek ob 19.00 gostila luksemburški Differdange, Mura pa bo ob isti uri gostovala pri Sfintulu Gheorgheju.

Olimpija je kljub vsem pretresom (vključno z razvpito menjavo trenerja) in odhodom nekaterih nosilcev igre v vlogi favorita. V 2. krogu, če se bo tja prebila, jo čaka moldavski Sepsi Sfantu Gheorghe.

Mura se bo z moldavskim predstavnikom srečala že v uvodu. Izbranci Damirja Čontale so v dvoboju s Sfintulu Gheorghejem favoriti, čeprav so izgubili nekaj ključnih igralcev, med njimi predvsem Tomija Horvata, Klemna Šturma, Jana Gorenca in Nardina Mulahusejnovića, dobili pa Nikolo Petkovića, Martina Šrolerja, Kobieja Morrisa, Dardana Shabanhaxhaja in Josipa Majića. Povratna tekma bo 14. julija v Murski Soboti na novi zelenici Fazanerije.

V primeru napredovanja bodo Sobočani igrali proti irskemu St Patrick's Athleticu.

Koper bo tekmovanje v Konferenčni ligi začel v 2. predkrogu.

LIGA PRVAKOV, 1. PREDKROG, prva tekma, sreda ob 20.15:
MARIBOR – ŠAHTJOR SOLIGORSK (BLR)
Povratna tekma bo v sredo, 13. julija, ob 19.00 v mestu Adapazari na severozahodu Turčije pred praznimi tribunami.


KONFERENČNA LIGA, 1. PREDKROG, prvi tekmi, četrtek, 7. julija, 19.00:
OLIMPIJA – DIFFERDANGE (LUKS)

SFINTUL GHEORGHE (MOL) – MURA

Povratni tekmi bosta 14. julija.