Matjaž Kek drugič vodi Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kek drugič vodi Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO

Novinar in komentator TV Slovenija Tomaž Hudomalj se je po tekmah proti Izraelu in Severni Makedoniji pogovarjal z Matjažem Kekom. Ta je bil še pod vtisom dveh remijev: "Proti Makedoniji je bila želja izredna, domača zmaga bi pomenila dodatno spodbudo. Tekmi sta si bili podobni. Zdaj me čaka iskanje odgovora na vprašanje, zakaj po vodstvu nismo zdržali do konca oziroma zakaj nismo prednosti še povečali."

Sorodna novica Na štartu pretiran optimizem, Kek je za zmagovito formulo vedno potreboval čas

Mimika je kazala na razočaranje
Dve tekmi, dve točki, večina nogometašev je bila razočarana, kar je opazil tudi Kek: "Mimika igralcev je kazala, da smo razočarani, hkrati pa dovolj objektivni, da je bil izid 1:1 proti Severni Makedoniji vendarle pravičen. Manjka nam agresivnosti, bojevitosti, da bi znali zadržati ugoden izid in nato s hitrimi prehodi povečati vodstvo. Skoraj vsaka napaka se je maščevala. Moramo pa priznati, da smo ob koncu prvega polčasa proti Severni Makedoniji dobro viseli. V primerjavi s prejšnjimi tekmami pa smo si priigrali več priložnosti."

Zdaj je treba zložiti kocke
Igralci Severne Makedonije so tekmo začeli zelo agresivno s številnimi provokacijami in prekrški, a Kek je bil na to pripravljen: "To smo pričakovali, tudi sami smo dobro odgovorili, Pandeva smo dobro odmaknili od gola. Pričakoval sem, da bo v 70. minuti zapustil igro, takrat sem sam prepozno odreagiral z osvežitvami, da bi z dodatno energijo lahko nekaj naredili v napadu. Ta teden so informacije kar letele. Vesel sem, da so fantje dovolj samokritični in se zavedajo, da imajo potencial. Zdaj je treba zložiti kocke. Danes bi v 70. minuti drugače reagiral, kot sem v nedeljo."

Analiza po koncu tekme Slovenija - Severna Makedonija

Ne smemo bežati od odgovornosti
Slovenija je dva gola dobila po napakah v obrambi. "Kvaliteta igre je proces, ki traja. Koncentracija, odločnost, samozaupanje, tu bomo morali zaradi malo treningov delati dalje. Pot je začrtana. Ne smemo bežati od odgovornosti, ne smemo bežati tudi od dobrih stvari, ne smemo biti evforični, moramo razmišljati, kako bo do izraza prišla kakovost, tudi ob dodatni selekciji," je realen selektor.

Baza ni strašno široka
Potenciali bazen reprezentantov je majhen, zato Kek poudarja: "Kot selektor se ne bom odrekel nobenemu igralcu, včasih je treba biti pragmatičen, včasih lahko zamižiš na oko, a prositi ne moreš nikogar. Baza ni strašno široka, morda je treba bolj tvegati in potegniti še kakega mladega igralca. Na žalost ni pripravljalnih tekem, morda je to celo dobro, ker moraš iti takoj na polno. Hitro se bo videlo, z dvema točkama lahko živimo, seveda pa smo si želeli več."

Upa na kak dan treninga več
Slovenija bo junija dvakrat gostovala, najprej v Avstriji, nato pa v Latviji: "To je specifičen termin, ker je konec sezone, to bo stvar glave. Nekdo bo strašno utrujen, nekdo pa bo komaj čakal, da bo lahko odigral še dve tekmi za reprezentanco. V Celovcu bomo igrali v petek, upam, da bomo imeli kakšen trening več. S štabom bom skušal pripraviti kak dan več skupnega treninga."

Vabljeni o ogledu celotnega pogovora

Pogovor s Kekom