Stadion Puskas Arena je gostil že številne tekme izločilnih bojev Lige prvakov. Organizatorji upajo, da bi bil lahko moderni objekt v Budimpešti na evropskem prvenstvu vsaj do polovice napolnjen. Foto: Reuters
Stadion Puskas Arena je gostil že številne tekme izločilnih bojev Lige prvakov. Organizatorji upajo, da bi bil lahko moderni objekt v Budimpešti na evropskem prvenstvu vsaj do polovice napolnjen. Foto: Reuters

München, Rim, Bilbao in Dublin še niso sporočili končnih odločitev. Evropsko prvenstvo bo potekalo med 11. junijem in 11. julijem.

Uefa je sporočila, da so se glede na napovedi boljših epidemičnih razmer v državah gostiteljicah, naraščajoči odstotek cepljenih prebivalcev na stari celini ter toplejše vreme, ki bi lahko omililo širjenje virusa, mesta zavezala k vsaj 25-odstotni napolnjenosti tribun.

Uefa je v času dogovarjanja s prirediteljicami ves čas sodelovala s Svetovno zdravstveno organizacijo glede načrtov za izvedbo tekmovanja, mnoge države gostiteljice pa so organizacijo tekem evropskega prvenstva leta 2020 dodale tudi v državno strategijo za okrevanje med pandemijo oziroma po njej.

Največ gledalcev bo v St. Peterburgu, Budimpešti in Bakuju
St. Peterburg je Uefi potrdil 50-odstotno zasedenost tribun. Budimpešta ob zdajšnjih 50 odstotkih upa, da bo do konca aprila zaradi vse boljših razmer slike lahko zagotovila polno zasedenost tamkajšnjega stadiona. Baku je prav tako poslal dopis o 50-odstotni zasedenosti tribun, tujci pa bodo morali za ogled tekem priložiti negativen test na novi koronavirus ali dokazilo o cepljenju ali prebolelem covidu-19.

Amsterdam, Bukarešta, København in Glasgow želijo tribune zapolniti vsaj med 25 do 33 odstotki, medtem ko prva tri mesta dopuščajo možnost za še večje število prisotnih navijačev, odvisno od epidemičnih razmer v naslednjih tednih.

London je predstavil načrte za 25-odstotno zasedenost tribun za tri tekme skupinskega dela in dvoboj osmine finala, za polfinale in finale pa si želijo še več gledalcev.

Uefa obenem navijače, ki bodo na tekme pripotovali iz drugih držav, prosi, da dosledno preučijo ukrepe v boju s covidom-19, saj tisti z vstopnicami večinoma ne bodo izjeme glede na posamične ukrepe oblasti v državah prirediteljicah.

Za zdaj zgolj tri mesta načrtujejo popolne izjeme za lastnike vstopnic, in sicer Baku, St. Peterburg in Budimpešta. Ob tem bodo morali tudi v Azerbajdžanu, Rusiji in na Madžarskem predložiti dokaz o prebolelem covidu-19, cepljenju proti novemu koronavirusu oziroma negativen test do pet dni pred potovanjem v državo gostiteljico.