Prvo tekmo brez gledalcev sta odigrala Borussia iz Mönchengladbacha in Köln 11. marca. Foto: EPA
Prvo tekmo brez gledalcev sta odigrala Borussia iz Mönchengladbacha in Köln 11. marca. Foto: EPA

Bundesliga poteka vse od leta 1963, do zdaj pa je bila le ena tekma odigrana brez gledalcev. Borussia iz Mönchengladbacha je premagala Kölna na derbiju Porenja z 2:1. Preložena tekma je bila odigrana 11. marca letos, zadnji dan pred razširitvijo novega koronavirusa po celotni Evropi.

Na tekmi na Borussia Parku je veljala še omerjitev 1000 ljudi na tekmi, zdaj pa bodo bodo precej zaostrili pogoje. Na zelenici in ob njej bo maksimalno 126 oseb, 113 jih bo lahko na tribunah, pred stadionom pa še 103 osebe.

Na tekmah nemškega prvenstva ponavadi 12 otrok pobira žoge, od zdaj bodo ob zelenici le še štirje. Obe ekipi imata ponavadi številni delegaciji v prostoru za VIP goste. Zdaj bo lahko vsak klub prijavil le osem oseb na trbunah.

Brez hrane in pijače na tribunah
Klobase, pivo in ostale dobrote so seveda stalnica Bundeslige. Prihodki od prodaje so ogromni, za slovenske razmere nepredstavljivi. Catering na vseh tekmah bo prepovedan.

Na tekmah Bundeslige je 300 varnostnikov, za tekme visokega tveganja pa med 600 in 800. Še posebej je izpostavljena tekma med Borussio iz Dortmunda in Schalkejem, kjer velja največje rivalstvo med navijači. Prav porurski derbi bo na sporedu v 26. krogu, ki je bil 14. marca preložen. Zdaj jih bo ob zelenici le 10, na tribunah pa še 20.

Pred stadionom je predvideno največ varnostnikov in sicer 50, saj se navijači ne smejo družiti v večjih skupinah.

Tekme brez gledalcev ključne za manjše klube
Televizijska postaja Sky, ki ima pravice za tekme Bundeslige, bo prenašala vse tekme "duhov". S tem bodo klubi prve in druge nemške lige privarčevali kar 750 milijov evrov, ki jih ne bi dobili, če tekme ne bi bile odigrane.

Vseh 36 klubov se že pripravlja na posebne pogoje. 26. krog bo zagotovo na sporedu maja. Prvi možen termin je sobota, 2. maja. Končna odločitev bo padla, ko bo znano, da je število okuženih s koronavirusom v Nemčiji že močno upadlo.

Osebe na zelenici in ob igrišču
Sodniki4
Igralci22
Rezervni igralci18
Strokovni štab in ostalo klubsko osebje16
Pobiralci žog4
Skrbnik za zelenico2
Kontrolorji dopinga3
Fotografi5
Zdravniška služba6
Varnostniki10
TV36
Skupaj126

Tribune
Varnostniki20
Zdravniška služba6
Gasilci2
Policija4
Tehnična služba5
Delegacija gostiteljev8
Delegacija gostov8
Nadzorniki sodnikov2
Novinarji30
TV28
Skupaj113

Okoli stadiona
Varnostniki50
TV53
Skupaj103