Aljaž Golčer, Luka Petrič, Siniša Uroševič in Marko Cirman so se pogovarjali o nadaljevanju nogometnih prvenstev. Foto: Val 202
Aljaž Golčer, Luka Petrič, Siniša Uroševič in Marko Cirman so se pogovarjali o nadaljevanju nogometnih prvenstev. Foto: Val 202

Kakšni so plusi in minusi ponovnega zagona prvoligaškega nogometa? To je bilo osrednje vprašanje nove oddaje podkasta Žoga je okrogla. Če se bo prvenstvo končalo, se bo o prvaku odločalo na zelenici, ne pa za zeleno mizo, to bi ohranilo integriteto, regularnost in kredibilnost tekmovanja, toda gostje nogometne okrogle mize so poudarili tudi nekatere slabosti morebitnega nadaljevanja.

Številni igralci imajo pomisleke, da bi razširili bolezen med bližnjimi, sploh tisti, ki živijo v gospodinjstvih z ljudmi iz rizičnih skupin. Precej vprašanj se poraja zaradi pripravljenosti nogometašev, ali bodo imeli dovolj časa do predvidenega nadaljevanja, da bodo zdržali vse napore in se izognili poškodbam? Izvršni odbor NZS-ja je na ponedeljkovi seji določil, da se druge lige ne izpelje do konca, prvo pa bodo, če bodo razmere v državi to omogočile, skušali izpeljati.

"Igralci se mi po eni strani smilijo kot vsi drugi, ki v teh kriznih časih opravljajo dejavnost kot samostojni podjetniki. Si pa težko predstavljam, da bi se prvenstvo nadaljevalo in bi na koncu klubom prišteli točke, ki so jih osvojili do začetka pandemije. Najbolj idealen scenarij bi bil takšen, da se prvenstvo razveljavi, da ne dobimo prvaka in da v Evropo potujejo tisti klubi, ki so do tega trenutka na mestih, ki prinašajo evropska tekmovanja," meni Marko Cirman iz športnega uredništva Radia Slovenija.

Liga 12?
V primeru prekinitve prvenstva se v nogometnih krogih pojavlja tudi možnost širjenja lige z desetih na dvanajst klubov. Radijski novinar Luka Petrič trdi, da bi bila lahko to, med slabimi rešitvami, najmanj slaba salomonska rešitev, še en radijec Aljaž Golčer pa pravi, da se mu zdi ideja dobra.

"Vemo, kje so zadržki, a se mi zdi, da se je malce premešala ta slika v zadnjih letih s težavami nekaterih večjih, bolj ustaljenih klubov in tudi z nekaterimi drugimi, ki so zadnja leta pokazali, da lahko igrajo v prvi ligi. Ne bi imeli več štirikrožnega sistema, to je zares ogromno ponavljanja istih tekem, s trikrožnim sistemom bi bilo bolj pestro. Širitev se mi zdi kar primerna, upoštevajoč, da so klubi konkurenčni."

Bundesliga se bo nadaljevala v soboto
Nemška prva in druga liga se bosta nadaljevali v soboto. Nekaj vprašanj se je pojavilo zaradi novih pozitivnih primerov z novim koronavirusom pri Dynamu iz Dresdna.

Klubu so zapovedali 14-dnevno karanteno, kot razlaga odličen poznavalec nemškega nogometa, sicer novinar časopisa Delo Siniša Uroševič: "Vodstvo lige in nemška nogometna zveza ne bosta naredila koraka nazaj. Naredila sta toliko pomembnih korakov za vnovično vzpostavitev nemškega nogometa, da zaradi dveh okuženih igralcev in posledično dveh prestavljenih tekem zdaj ne bosta spreminjala koledarja. Sta pa primera okužbe iz Dresdna dovolj veliki opozorili za druga prvenstva, da je treba k stvarem pristopiti zelo previdno. Treba je zelo strogo upoštevati ukrepe, da pa je vendarle čas, da se nogometno kolesje znova zažene."

V oddaji boste slišali, zakaj bodo nekateri klubi na tribune postavili podobe svojih navijačev, nekateri klubu pa so bili odločno proti temu, več pa tudi o prevladi Bayerna in o tem, kateri od zasledovalcev je v najboljšem položaju, da Bavarce sklati z vrha.

Morda niste vedeli?
Na koncu oddaje lahko preverite svoje nogometno znanje. Luka Petrič je prisotne izzval z vprašanjem: "Katera igralca sta za isti klub skupaj odigrala največ tekem?" Zanimivo, da ima en klub kar štiri različne dvojice nogometašev pri vrhu te razvrstitve.

Žoga je okrogla s02e20: Nadaljevanje, prekinitev ali širitev lige?