Superliga naj bi se začela že avgusta. Uefa ima seveda drugačne načrte. Foto: Reuters
Superliga naj bi se začela že avgusta. Uefa ima seveda drugačne načrte. Foto: Reuters

V nogometnem podkastu Žoga je okrogla so se ob voditelju Luki Petriču zbrali Gorazd Nejedly, Boštjan Janežič in Jože Pepevnik in se strinjali, da je ustanovitev nogometne Superlige vrh ledene gore, ki se je v klubskem nogometu na stari celini gradila v zadnjih desetletjih.

Nejedly: V Ligi prvakov je prepad med velikimi in malimi klubi vse večji
"Še vedno zbiram vtise. Mislim pa, da je to smer, ki bo slej ko prej izpeljana. Morda zdaj, morda čez deset let. Treba je vedeti, kdo daje denar. V evropskem nogometu je pridelano zelo malo "evropskega" denarja, večino ga verjetno že proizvedejo drugi trgi, druge celine. Po eni strani gre morda za denarno stisko teh klubov, po drugi strani pa gre za normalen odziv poslovnežev, ki želijo čim več zaslužka in čim več nadzora nad tekmovalnim okoljem," je povedal Gorazd Nejedly s časopisa Delo, ki v Ligi prvakov v zadnjem desetletju opaža še en trend.

"V Ligi prvakov se je prepad med velikimi in malimi klubi v zadnjih od petnajstih do dvajsetih letih zelo povečal. Še v izločilnih bojih tega tekmovanja, kamor naj bi se uvrstili sami najboljši in konkurenčni klubi, so po navadi dva ali trije klubi, ki izstopajo. V Evropi ne moremo našteti desetih klubov, ki bi se borili za evropski naslov. Morda bi Superliga razlike med temi dvajsetimi zmanjšala, seveda pa bi povečala razliko proti drugim evropskim klubom."

Žoga je okrogla s03e18: Neizogibna nova realnost?

S koronakrizo klubske izgube zelo velike
Novica o ustanovitvi zaprtega tekmovanja je prišla, le dan preden je Uefa objavila svoje načrte z Ligo prvakov, ki bo od leta 2024 vsebovala 36 klubov, Pepevnik iz radijske športne redakcije pa tudi v obeh idejah vidi podobnosti: "V primeru Superlige gre za drastičen korak v smer, v katero pa je evropski nogomet šel v zadnjih 25 letih. Čeprav sem najmlajši v studiu, se spomnim Lige prvakov, ko so v njej igrali zgolj prvaki. Uefa je v zadnjih desetletjih popuščala največjim klubom in ligam dodeljevala več in več mest v Ligi prvakov. S to koronakrizo klubske izgube očitno postajajo tako velike, da jih ti morajo hitro poplačati. Gre za najbolj zadolžene klube in ni naključje, da je točno teh dvanajst klubov podpisnikov tega dogovora. Je pa res, da je tudi novi sistem Lige prvakov korak v podobno smer. Manj drastičen, a vseeno podoben."

Uefa ne bo želela imeti drugorazrednega tekmovanja
"To je pritisk na Uefo, da bi bila ta še bolj naklonjena velikim klubom, tako finančno kot tekmovalno," razmišlja Janežič, ki meni, da so pred evropskim nogometom meseci pogajanj. "Tudi Uefa ne bo želela imeti drugorazrednega tekmovanja, zato mislim, da bodo našli skupni jezik oz. kompromis. Superliga v zdajšnji ideji pa ima pred tekmovalnim predvsem denarni smisel. Z vidika razvoja nogometašev pa bi tako tekmovanje pomenilo še močnejši trenutni trend: veliki bodo igrali na velikem odru, manjši pa bodo – tudi iz svojih "kolonij" – ustvarjali igralce za veliki oder. Portugalci in Nizozemci bodo npr. svoje moči še bolj usmerili k ustvarjanju igralcev in jemali še manjšim od njih."

Janežič: Stanković je bil kar v strahu pred tekmo v Novi Gorici
Omizje se je razgovorilo tudi o slovenskem prvenstvu, ki se po aprilskem zaprtju države znova nadaljuje. Remi Maribora v Kidričevem ob debiju Simona Rožmana na mariborski klopi je z zmago v Novi Gorici izkoristila Olimpija in se utrdila na prvem mestu. V zeleno-belem taboru so se sicer pred gostovanjem na Goriškem po besedah Janežiča znova pojavile govorice o menjavi trenerja: "Goran Stanković je bil kar v strahu pred tekmo, precej se mu je – bojda ne le v uličnih govoricah – majal stolček. Igral je odprto, tvegano, želel je ugajati, tudi z domačimi fanti. Verjetno je bral Gorazdove članke, da Ljubljančani pri Olimpiji igrajo premalo. Gorica je imela možnost, da bi dosegla kak gol, na obeh straneh je všečno igralo kar nekaj mladih igralcev."

Več o slovenskem in evropskem klubskem nogometu pa v celotni epizodi podkasta Žoga je okrogla.